Ποιοι έφταιξαν κατά τη γνώμη σας για τη σημερινή κρίση; Πώς φτάσαμε μέχρι εδώ;
Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια παρατεταμένη ηθική και πολιτική κρίση αλλά και σε υποχώρηση της διεθνούς θέσης της. Η κρίση της ελληνικής οικονομίας είναι αποτέλεσμα εξωτερικών παραγόντων αλλά και εσωτερικών διαρθρωτικών αδυναμιών.
Δηλαδή;
Το σημερινό σύστημα βρίσκεται σε πανικό. Έχασε τον έλεγχο. Οι οικονομικές κρίσεις επέρχονται συνήθως μετά από περιόδους διαφθοράς, διασπάθισης δημόσιου χρήματος, υπερδανεισμού και υπερβολικής συσσώρευσης κεφαλαίων. Οι ελληνικές κυβερνήσεις δυσφήμησαν την έννοια της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας και παραδόθηκαν άνευ όρων στον δανεισμό, στις χρηματαγορές και στους ιδιωτικούς οίκους αξιολόγησης.
Η διεθνής κρίση;
Σαφώς και η ελληνική κρίση δεν είναι παρά μέρος αυτής της κρίσης. Η διεθνής κρίση, προϊόν των νεοφιλελεύθερων επιλογών και των απελευθερώσεων των τελευταίων δεκαετιών, οδηγεί μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων στη χρεοκοπία και εκατομμύρια εργαζόμενους στην ανεργία, φορτώνοντάς τους δυσβάσταχτα βάρη, απελπισία και αγανάκτηση.
Ναι, αλλά είναι και οι τράπεζες στη μέση…
Μα εδώ βρίσκεται και η ουσία του προβλήματος. Το τραπεζικό ολιγοπώλιο πέτυχε να μετατρέψει το ιδιωτικό χρέος των τραπεζών σε δημόσιο χρέος. Σήμερα το ύψος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους έχει καταστεί φόρος υποτέλειας των κρατών που πρέπει να πληρώσουν στον χρηματοοικονομικό κλάδο και τις μεγάλες τράπεζες. Αυτό αποτελεί το σημείο εκκίνησης των προϋπολογισμών λιτότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Άρα υπάρχει πρόβλημα στην Ευρώπη…
Φυσικά. Η Ευρώπη έχει προ πολλού απεμπολήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα να εκδίδει χρήμα και να το διαχειρίζεται προνομιακά διευκολύνοντας τα κράτη – μέλη της στο δανεισμό τους από την Κεντρική Τράπεζα. Η Ευρώπη συμπεριφέρεται ως «παίκτης» στη διεθνή χρηματιστηριακή αγορά. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Γι’ αυτό πρέπει να βρεθεί άμεσα μια κοινή και δίκαιη ευρωπαϊκή λύση που θα συνοδεύεται από την κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος με απευθείας χαμηλότοκο δανεισμό των κρατών από την ΕΚΤ και όχι των χρεοκοπημένων τραπεζών.
Με την έννοια αυτή οι ελληνικές κυβερνήσεις βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα»…
Όχι ακριβώς. Γιατί εδώ, δίπλα στην κρίση χρέους των χωρών της Ευρώπης, προστέθηκε η χρεοκοπημένη διακυβέρνηση της χώρας από το δικομματικό σύστημα εξουσίας: γιγαντώθηκε η Διαπλοκή και η Διαφθορά, κυριάρχησαν ολοκληρωτικά οι διαπλεκόμενες πολιτικές δυναστείες και το πελατειακό – κομματικό κράτος και οργίασε η διασπάθιση και κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος. Η ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων, παλιότερων και νεότερων, δεν μπορεί να μειωθεί με το να διαχέεται μέσα στο γενικότερο τοπίο της διεθνούς ή της ευρωπαϊκής κρίσης. Οι πολιτικές που εφάρμοσαν μας οδήγησαν μέχρι εδώ. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αποτελούν μέρος του προβλήματος όχι μέρος της λύσης.
Τι απαντάτε σε όσους σας χρεώνουν την προοπτική εξόδου από το ευρώ;
Το πραγματικό πρόβλημα της χώρας δεν είναι η κρίση στο ευρώ αλλά η ίδια η καπιταλιστική αναδιάρθρωση και η διάλυση της παραγωγικής βάσης της χώρας. Χώρα που δεν παράγει, δεν τη σώζει το νόμισμα. Χωρά που δε φορολογεί, δεν τη σώζει το νόμισμα. Εμείς διεκδικούμε την ουσιαστική επανένταξη της χώρας στην Ευρώπη και το διεθνή καταμερισμό εργασίας. Όχι με όρους υποτέλειας. Αλλά με όρους αξιοπρέπειας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Διεκδικούμε μια δίκαιη ευρωπαϊκή λύση προς όφελος των εργαζομένων και της νεολαίας.
Οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα προς την άλλη αριστερά…
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με πολύ ρεαλισμό και με κριτήριο το συμφέρον και το μέλλον του τόπου έχει επανειλημμένως καλέσει όλες τις δυνάμεις της αριστεράς σε έναν κοινό αντιμνημονιακό αγώνα, γιατί μόνο έτσι μπορεί να ανατραπεί αυτή η πολιτική. Και είναι απόλυτα σαφής και ειλικρινής: εννοεί αυτό που λέει, αυτό που προτείνει. Αλλά μοιάζει να απευθύνεται σε ηγεσίες που δε θέλουν ν’ ακούσουν, που δε δέχονται συζήτηση, που απορρίπτουν πριν ακούσουν οποιαδήποτε πρόταση, ακόμη και την πιο απλή σκέψη. Το ζητούμενο για την αριστερά είναι να αποδειχτεί πολιτικά και κοινωνικά χρήσιμη. Θα ήταν άλλη η δυναμική στους ψηφοφόρους αυτών έστω των 8 μονοεδρικών περιφερειών. Και με την αισιοδοξία ότι τις κερδίζεις, ότι προσθέτεις στα έδρανα της αριστεράς 8 βουλευτές που τώρα τις χαρίζεις αλλού, τις χαρίζεις στο δικομματισμό. Οι Έλληνες πολίτες ζητούν διακαώς και εναγωνίως την ενότητα των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων. Στην αριστερά σήμερα είναι η ελπίδα.
Ας έρθουμε στα δικά μας. Υποψήφιος βουλευτής Άρτας: ενός νομού με ανάπτυξη σχεδόν μηδαμινή και ανεργία που ανεβαίνει ανησυχητικά.
Θέλουμε να πούμε αλήθειες στον κόσμο. Η πρώτη αλήθεια είναι πως οι πολιτικές που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις έφεραν την καταστροφή της υπαίθρου. Με ενισχύσεις, επιδοτήσεις, πρόχειρες αναδιαρθρώσεις δε δίνεις προοπτική. Γιατί δεν παράγεις και, κυρίως, δεν πουλάς τα προϊόντα που παράγεις. Η δεύτερη αλήθεια είναι πως ο τεράστιος αυτός πλούτος της Αρτινής γης έχει ανάγκη από προγραμματισμό, σχεδιασμό και, προπάντων, εργασία. Η τρίτη αλήθεια είναι πως χρειαζόμαστε μια τολμηρή πολιτική γης. Μια πολιτική που θα έχει στο κέντρο της τον επαγγελματία αγρότη, αυτόν που ζει με τη γη και ζει απ’ τη γη.
Αυτό συνιστά μια σοβαρή τομή, μια τομή που θα φέρει ανατροπές…
Δε γίνεται αλλιώς. Δεν προχωράς με ημίμετρα και αποτυχημένες πολιτικές. Είναι κοινή η διαπίστωση πως φτάσαμε στο αδιέξοδο. Θα πρέπει ο αγροτικός κόσμος να βρει το δικό του δρόμο. Να πάρουν οι αγρότες τη δική τους υπόθεση στα δικά τους χέρια. Να ζουν απ’ την εργασία τους. Να τους ανήκουν και τα δέντρα τους και τα σπαρτά τους και η παραγωγή τους. Να αλλάξουν τους όρους παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων τους. Να γίνουν νοικοκύρηδες στον τόπο τους. Με κλήρους γης και με έργα υποδομής. Αυτά είναι απλά πράγματα. Το ζήτημα είναι πως και αυτά τα απλά πράγματα ή φάνηκαν ανίκανες οι προηγούμενες κυβερνήσεις να τα διευθετήσουν ή δε θέλησαν γιατί έτσι εξυπηρετούσαν τα κυκλώματα της αγοράς και της κερδοσκοπίας.
Η ανεργία;
Και η ανεργία δεν είναι αποκομμένη από την παραγωγή. Υπάρχουν στην περιοχή μας χιλιάδες άνεργοι αγρότες και χιλιάδες ανενεργά στρέμματα γης. Μην περιμένουμε ανάκαμψη της οικονομίας και αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας χωρίς μέτρα για την αναζωογόνηση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Ζήτημα πρώτο, λοιπόν: προγράμματα για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής στην περιοχή μας. Κάμπος και ορεινός όγκος θα πρέπει να ξαναγίνουν ένα διαρκές εργοτάξιο. Γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, υλοτομία. Ζήτημα δεύτερο: προγράμματα για δημιουργία βιομηχανικών μονάδων στην περιοχή. Είναι εξοργιστικό να φεύγουν τα πορτοκάλια της Άρτας για τα συσκευαστήρια της Μακεδονίας και τα χυμοποιεία της Πελοποννήσου. Ζήτημα τρίτο: οργάνωση της διακίνησης της παραγωγής μέσω ομάδων παραγωγών. Μόνο οι δημόσιες παραγωγικές επενδύσεις, η οργανωμένη ειδίκευση σε σύγχρονους τομείς παραγωγής και η ανασυγκρότηση του κοινωνικού τομέα, σε συνδυασμό με την αύξηση των κονδυλίων στην εκπαίδευση και την έρευνα, θα θωρακίσουν αναπτυξιακά τη χώρα και θα την καταστήσουν ικανή να ανταποκριθεί στα νόμιμα δάνειά της.
Πολίτες που ψήφισαν στο παρελθόν κόμματα εξουσίας. Τι θα τους πείτε;
Να ’ρθουν μαζί μας. Να παλέψουμε μαζί για την ανατροπή των μνημονίων. Αν υπάρχουν Έλληνες που ευνοούνται από τα μνημόνια και την καταιγίδα των νόμων της τελευταίας διετίας, ας εγκρίνουν και ας δικαιώσουν όσους ψήφισαν αυτούς τους νόμους και συμφωνούν με τα μνημόνια και τις πολιτικές που εφαρμόζονται. Αλλά οι Έλληνες που πλήττονται και δέχονται βάρβαρες απειλές ότι οδηγούμαστε σε χρεοκοπία, θα πρέπει να το σκεφτούν. Να μην πιστέψουν τίποτε από αυτά που θα τους πουν οι οπαδοί αυτής της αντιλαϊκής και απάνθρωπης πολιτικής. Να πορευτούμε όλοι μαζί σε αυτό το ενωτικό και ελπιδοφόρο εγχείρημα. Χρειάζεται ένας καθημερινός αγώνας ελπίδας, ώστε να δώσουμε ξανά νόημα και περιεχόμενο στην «κουρεμένη» από τα Μνημόνια Δημοκρατία μας. Για τους ενεργούς και προοδευτικούς πολίτες ο δρόμος δεν μπορεί να είναι άλλος από την ουσιαστική συμβολή τους στη συγκρότηση ενός νέου συνασπισμού εξουσίας, στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων, για να απαλλαγούμε από τα μνημόνια και να προτάξουμε την Πολιτική και τη Δημοκρατία έναντι των αγορών και της οικονομίας. Να συμβάλλουμε όλοι μαζί στην προοδευτική ανασυγκρότηση της χώρας και την έξοδο από την κρίση. Τώρα είναι η στιγμή να αποφασίσει ο λαός, να κάνει την ανατροπή στην Ελλάδα και να στείλει μήνυμα σε όλη την Ευρώπη.
Κάτι τελευταίο: είστε ένας νέος άνθρωπος, με αρκετή πείρα, ωστόσο, στα πολιτικά ζητήματα. Και με διείσδυση στις νεότερες ηλικίες. Τι περιμένετε απ’ τους νέους;
Να διεκδικήσουν το μέλλον τους μαχητικά και ανυποχώρητα. Το βλέπουν καθαρά όλοι, απ’ όπου κι αν προέρχονται πολιτικά οι ίδιοι ή οι γονείς τους, πως η κατάσταση δεν πάει άλλο. Άρα θα πρέπει να διαμορφώσουν οι ίδιοι τους όρους για την ανατροπή του σκηνικού της διαφθοράς, της διαπλοκής και της σπατάλης. Θα πρέπει να δείξουν με την ψήφο τους το τέλος μιας εποχής και μιας παλαιοκομματικής αντίληψης και ταυτόχρονα να ανοίξουν την πόρτα που οδηγεί στην έξοδο από την κρίση. Δεν ζητάμε εν λευκώ εξουσιοδότηση. Εκείνο που χρειάζεται σήμερα είναι μια νέα σχέση εκπροσώπησης. Πιο άμεση, πιο ειλικρινής και πιο αποτελεσματική. Να μην τους φοβηθούμε. Μπορούμε να τους ανατρέψουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου