30.3.10

Αρχίζει στις 12 Απριλίου ο προΣΥΝεδριακός διάλογος Ημερομηνία δημοσίευσης: 30/03/2010

Ρεπορτάζ: Ανδρέας ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - Κωνσταντίνος ΖΑΓΑΡΑΣ

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ΚΠΕ το κείμενο θέσεων

Από τις 3 έως τις 6 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το Έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΝ, με τον προσυνεδριακό διάλογο να αρχίζει στις 12 Απριλίου, όπως αποφάσισε το περασμένο Σάββατο η ΚΠΕ του ΣΥΝ. Στις οργανώσεις του κόμματος θα παρουσιάζονται το κείμενο - κορμός που πλειοψήφησε, το εναλλακτικό κείμενο της Ανανεωτικής Πτέρυγας, οι "εκδοχές" που κατέθεσαν 4 κορυφαία στελέχη του Αριστερού Ρεύματος, καθώς και το κείμενο της Πρωτοβουλίας για την Αριστερή Ανασύνθεση. Στη συνεδρίαση της ΚΠΕ πέρα από τα βασικά κείμενα, έγιναν δεκάδες ψηφοφορίες, ως προς τις εκδοχές, τις τροπολογίες, το αν θα πραγματοποιηθούν καταστατικές αλλαγές στο συνέδριο, αλλά και το εκλογικό μέτρο. Υπήρξαν και στιγμές έντασης, με αποκορύφωμα κάποιες αποδοκιμασίες τη στιγμή της ομιλίας του Δ. Χατζησωκράτη για την οικονομική κρίση, οι οποίες έκαναν το στέλεχος της Πτέρυγας να κατέβει από το βήμα.

Το τελικό κείμενο πολιτικών θέσεων, που διαμορφώθηκε μετά και την προηγούμενη συζήτηση στην ΚΠΕ από τους Ν. Βούτση, Γ. Μπαλάφα και Π. Λαφαζάνη, πλειοψήφησε λαμβάνοντας 68 ψήφους. Το κείμενο της Ανανεωτικής Πτέρυγας έλαβε 20 ψήφους, ενώ υπήρχαν 6 λευκά και δυο μέλη που δήλωσαν ότι απέχουν της ψηφοφορίας. Η ΚΠΕ απέρριψε το αίτημα που κατατέθηκε να μπορούν να συμμετάσχουν (τηλεφωνικά ή με κάποιο άλλο τρόπο) οι απόντες, καθώς και να γίνει ονομαστική ψηφοφορία επί των κειμένων των θέσεων.

Οι 5 "εκδοχές" και το χάσμα εντός του Ρεύματος

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι ψηφοφορίες που έγιναν επί των ξεχωριστών εκδοχών που κατέθεσαν οι Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης, Αλ. Καλύβης και Γ. Τόλιος, καθώς επιβεβαιώθηκαν οι διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του Ρεύματος για κομβικά ζητήματα:

α) για την Ευρωπαϊκή Ένωση: η εκδοχή αυτή έλαβε 23 ψήφους, ενώ υπήρξαν 53 κατά, 5 λευκά και 6 μέλη που δήλωσαν "αποχή".

β) για την οικονομική κρίση: η εκδοχή αυτή έλαβε 26 ψήφους, ενώ υπήρξαν 50 κατά, 1 λευκό και 10 μέλη που δήλωσαν "αποχή".

γ) για τις σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ: η εκδοχή αυτή έλαβε 27 ψήφους, ενώ υπήρξαν 35 κατά, 7 λευκά και 21 μέλη που δήλωσαν "αποχή".

δ) για τη λειτουργία του ΣΥΝ: η εκδοχή αυτή έλαβε 23 ψήφους, ενώ υπήρξαν 48 κατά, 5 λευκά και 13 μέλη που δήλωσαν "αποχή".

ε) για την εναλλακτική πρόταση: η εκδοχή αυτή έλαβε 22 ψήφους, ενώ υπήρξαν 54 κατά, 3 λευκά και 10 μέλη που δήλωσαν "αποχή".

Για τον ΣΥΡΙΖΑ

Το ζήτημα των σχέσεων του ΣΥΝ με τον ΣΥΡΙΖΑ απασχόλησε πολλά μέλη της ΚΠΕ, όπως φάνηκε από τις σχετικές τροπολογίες που κατατέθηκαν. Ο Γ. Μπαλάφας παρουσίασε τροπολογία που στηρίχτηκε με υπογραφές από άλλα 11 μέλη της ΚΠΕ, στην οποία επισημαίνονται τα πολλά προβλήματα στη λειτουργία του σχήματος, με τους υπογράφοντες να τονίζουν την ανάγκη ενίσχυσης του ΣΥΝ και να εκφράζονται υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ ως συμμαχίας αυτόνομων πολιτικών συλλογικοτήτων, στη βάση ενός επικαιροποιημένου και κοινά αποδεκτού πολιτικού πλαισίου. Η εν λόγω τροπολογία έλαβε 12 ψήφους, κατά ψήφισαν 50 μέλη της ΚΠΕ, 14 απείχαν, ενώ υπήρξαν και 2 λευκά.

Τροπολογία μέσω της οποίας πρότεινε τα μέλη του ΣΥΝ να αναλάβουν πρωτοβουλία για τη δημιουργία τοπικών και κλαδικών επιτροπών, αλλά και να εγγραφούν στις οργανώσεις αυτές παίρνοντας κάρτα μέλους του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε ο Δ. Παφίλης, τροπολογία που συνυπέγραψαν 16 μέλη του κόμματος. Η τροπολογία αυτή έλαβε 18 ψήφους, ενώ 24 την καταψήφισαν, 21 δήλωσαν "λευκό" και 16 δήλωσαν "αποχή".

Προσθήκη για τον ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ο Χάρης Γολέμης μιλώντας για "την ανάγκη 'επανίδρυσης' του ΣΥΡΙΖΑ, αποκλειστικά ως συμμαχικού σχήματος, με σαφώς συμφωνημένους, συντροφικούς κανόνες λειτουργίας". Η εν λόγω προσθήκη έλαβε 9 ψήφους, ενώ 21 ψήφισαν κατά, 25 δήλωσαν "λευκό" και 17 δήλωσαν "αποχή".

"Όχι" σε καταστατικό συνέδριο

Με οριακή διαφορά δεν πέρασε η πρόταση που κατατέθηκε από πολλά μέλη της ΚΠΕ για να έχει το συνέδριο και καταστατικό χαρακτήρα. Τελικώς η πρόταση απορρίφθηκε συγκεντρώνοντας 43 κατά, 39 υπέρ, 7 λευκά και 1 αποχή.

Με αφορμή την παραπάνω επιλογή της ΚΠΕ η "Πρωτοβουλία για την Αριστερή Ανασύνθεση" εξέδωσε ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για "πραξικοματική απόφαση" και λέγοντας ότι "δείχνει ξεκάθαρα ότι για μεγάλο μέρος της ηγεσίας του κόμματος η επιλογή του έκτακτου συνεδρίου έγινε κυρίως για λόγους διαμόρφωσης νέων εσωκομματικών συσχετισμών". Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οποιοσδήποτε σύνεδρος μπορεί να προτείνει και να θέσει σε ψηφοφορία καταστατικές αλλαγές.

1:12 το εκλογικό μέτρο

Αντικείμενο συζήτησης στην ΚΠΕ αποτέλεσε το μέτρο εκλογής των συνέδρων, καθώς κατατέθηκαν δύο προτάσεις, μία από τον Αλ. Φλαμπουράρη για 1:12 και μία από τον Π. Ρήγα για 1:8. Η πρόταση Φλαμπουράρη συγκέντρωσε 77 ψήφους, η πρόταση Ρήγα 12 ψήφους, ενώ υπήρξε και ένα λευκό. Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι οι σύνεδροι θα είναι περίπου 150 με 200 περισσότεροι από το συνέδριο του 2008, όπερ σημαίνει κοντά στους 1.200.

Για τις τάσεις

Τροπολογία για τη λειτουργία των τάσεων κατέθεσαν 8 μέλη της ΚΠΕ αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι "η ανάγκη ενίσχυσης της πολυφωνικής δημοκρατικής λειτουργία του ΣΥΝ απαιτεί την αναβάθμιση των τάσεων από κλειστά οργανωτικά σχήματα σε πραγματικά ρεύματα ιδεών, ανοικτά στην όσμωση και τη σύνθεση των απόψεων. Πρέπει να θεωρείται αυτονόητη η υποχρέωση όσων εκλέγονται στα όργανα να εκφράζουν τις απόψεις τους δίχως καμία έννοια 'τασικής' δέσμευσης". Η τροπολογία αυτή έλαβε 17 ψήφους, ενώ υπήρξαν 34 κατά, 8 λευκά και 12 δήλωσαν "αποχή".

Για το συνδικαλιστικό κίνημα

Τροπολογία για την ανάγκη ενός ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος κατέθεσαν τα μέλη της Πρωτοβουλίας για την Αριστερή Ανασύνθεση. Η τροπολογία αυτή έλαβε 6 ψήφους, ενώ την καταψήφισαν 40 μέλη της ΚΠΕ, 9 επέλεξαν το λευκό και 12 την αποχή.

Η αυτοδιοικητική τακτική

Η συνεδρίαση της ΚΠΕ ασχολήθηκε και με την τακτική του κόμματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τον "Καλλικράτη", εγκρίνοντας κατά πλειοψηφία την εισήγηση εκ μέρους της Π.Γ. που έκανε ο Αλ. Φλαμπουράρης και στην οποία επισημαίνεται ότι "οι αυτοδιοικητικές κινήσεις επιδιώκουν τη συγκρότηση ψηφοδελτίων με πυρήνα τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και την ισχυρή παρουσία των δυνάμεων της ευρύτερης αριστεράς, των Οικολόγων Πράσινων, Ριζοσπαστών Οικολόγων, καθώς και δυνάμεων που αποδεσμεύονται από τις πολιτικές των ηγεσιών τους και συγκρούονται με τις πολιτικές του δικομματισμού και στην Τ.Α".

Η Ανανεωτική Πτέρυγα, διά του Σπ. Λυκούδη, κατέθεσε ξεχωριστή πρόταση προτείνοντας "πιο ευέλικτη τακτική στους δήμους", ενώ ζήτησε να υπάρξει ειδική συζήτηση για την περίπτωση της Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: