30.4.12

Αισιόδοξα τα μηνύματα από την Άρτα

www.avgi.grΜια ομιλία του Αλέξη Τσίπρα με απίστευτη προσέλευση κόσμου πριν από λίγο καιρό έδειξε την αλλαγή του κλίματος στην εκλογική περιφέρεια της Άρτας. Με μια σειρά από τοπικά προβλήματα να "τρέχουν", αυτή η προεκλογική περίοδος κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από τις προηγούμενες. Διάλυση του κράτους πρόνοιας. Μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό παρουσιάζει το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας. Η ανυπαρξία αιμοδυναμικού εργαστηρίου, παρά τις αυξημένες ανάγκες του πληθυσμού, που παρουσιάζει υψηλά ποσοστά νεφροπάθειας και μεσογειακής αναιμίας, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Σε συνδυασμό με το "χάος" που επικρατεί στα Κέντρα Υγείας, τα οποία εξυπηρετούν τα χωριά της περιοχής, η ελλιπής ιατρική περίθαλψη είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στον νομό.
Με τον πληθυσμό να μειώνεται σημαντικά και τους κατοίκους των ορεινών περιοχών να είναι απομονωμένοι λόγω του ανεπαρκούς οδικού δικτύου, ο νομός της Άρτας (ένας από τους φτωχότερους της Ελλάδας) έρχεται αντιμέτωπος με κύμα εγκατάλειψής του
Την ίδια "εγκατάλειψη" με το σύστημα Υγείας βιώνει και η εκπαίδευση, αφού οι δάσκαλοι και οι καθηγητές τοποθετούνται σε κενές θέσεις στην αρχή της χρονιάς και μετατίθενται σε άλλες περιοχές στο τέλος της. Αποτέλεσμα είναι εκπαιδευτικές θέσεις να μένουν κενές και να παρακωλύεται η εκπαιδευτική διαδικασία.

Θυσιάζεται το περιβάλλον για την "ανάπτυξη"
Ανυπολόγιστη η καταστροφή στους βιότοπους του Αμβρακικού, που φιλοξενούν σπάνια είδη πτηνών, λόγω της εγκατάστασης εντατικών μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας. Παρά τη διαμαρτυρία του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, ο περιφερειάρχης δεν φάνηκε διατεθειμένος να... ενδιαφερθεί κι έτσι δεν εμποδίστηκε να δοθεί ο διπλασιασμός της δυναμικότητας σε δύο από τις ιχθυοκαλλιέργειες του Αμβρακικού. Η έλλειψη αυστηρού νομοθετικού πλαισίου για τις χρήσεις της γης έχει οδηγήσει σε καταπατήσεις περιοχών φυσικού πλούτου για χάρη της αύξησης της οικοδομικής δραστηριότητας και της τουριστικής ανάπτυξης. Οι συχνές πυρκαγιές των τελευταίων ετών στις ορεινές περιοχές της Άρτας δεν μοιάζουν τυχαία περιστατικά... Σταδιακά έχουν αρχίσει να ερημώνουν τα ορεινά χωριά του νομού με τους -συνήθως ηλικιωμένους- κατοίκους να τα εγκαταλείπουν. Τεράστιο πρόβλημα στην περιοχή δημιουργούν και οι ΧΑΔΑ, χωματερές που δεν πληρούν τις υγειονομικές προϋποθέσεις, όπως και το σχέδιο εγκατάστασης νέων φραγμάτων στον Άραχθο.

Σκηνικό εγκατάλειψης στην περιοχή
Με τον πληθυσμό να μειώνεται σημαντικά και τους κατοίκους των ορεινών περιοχών να είναι απομονωμένοι λόγω του ανεπαρκούς οδικού δικτύου, ο νομός της Άρτας (ένας από τους φτωχότερους της Ελλάδας) έρχεται αντιμέτωπος με κύμα εγκατάλειψής του. Λόγω δυσχερών -κυρίως οικονομικών και περιβαλλοντικών- συνθηκών, οι νεότεροι άνθρωποι συνήθως καταλήγουν να εγκαταλείπουν τον τόπο τους και η επιστροφή τους αποτελεί πρόκληση για το επόμενο διάστημα.

Η δράση του ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλες δυνάμεις
Η πλούσια δράση του ΣΥΡΙΖΑ Άρτας στα περιβαλλοντικά κινήματα και τα κινήματα πόλης τον έχει καταστήσει υπεύθυνη δύναμη της περιοχής. Κατάφερε μαζί με την "Πολιτών Παρέμβαση" να ανοίξουν ξανά το Βυζαντινό Κάστρο της πόλης και να παραχωρήσουν αυτό και το ιστορικής σημασίας "Ξενία" στη λειτουργία του δήμου. Αντιστάθηκαν στην ανάπλαση των "ψαροπλιών" στο ιστορικό κέντρο της Άρτας, που στόχο είχε τη σύμπραξη του δήμου με μεγαλοεργολάβους και τη "δέσμευση" του κέντρου από ιδιώτη για τα επόμενα 25 χρόνια. Επιπλέον η Άρτα (με τη σημαντική συνεισφορά του ΣΥΡΙΖΑ) ήταν από τις πρώτες πόλεις που εναντιώθηκαν στα "χαράτσια" της ΔΕΗ αναπτύσσοντας ισχυρό κίνημα πολιτών. Επηρεασμένη από το κεντρικό πολιτικό σκηνικό, η Άρτα "βλέπει" πτώση του δικομματισμού, τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη Νέα Δημοκρατία που έχει διαρροές προν τον Π. Καμμένο. Πρώτη φορά εμφανίζεται με ψηφοδέλτιο και η Χρυσή Αυγή.
Αισιόδοξες, ωστόσο, είναι οι προβλέψεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται να χαίρει μεγάλης αποδοχής από τον κόσμο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και λόγω της κοινοβουλευτικής του δράσης.

Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ
Όλγα Γεροβασίλη, γιατρός, Λίτσα Κιτσαντά, συμβολαιογράφος, Μπάμπης Πεσλής, πτηνοτρόφος, Βασίλης Τσίρκας, δικηγόρος, Γιώργος Χασκής, αγρότης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: