29.4.12

Συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη , Υποψήφια ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην ΗΧΩ της Άρτας

Ερ.: Οι εκλογές της 6ης Μαϊου διεξάγονται σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον για τη χώρα και την κοινωνία. Πόσο κρίσιμες είναι;
Απ.: Η 6η Μαϊου, αν ήταν στο χέρι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, θα  ήταν μια ακόμη Κυριακή, δεν θα γινόταν εκλογές. Αυτό από μόνο του δείχνει και πόσο κρίσιμες είναι.
Όχι μόνο τις ημέρες αυτής της προεκλογικής περιόδου, αλλά και όλο το προηγούμενο διάστημα και στην επαγγελματική και στην πολιτική και στην καθημερινή κοινωνική μου λειτουργία συζητώ με τον κόσμο. Με νέες και νέους κοντά στα 30 που βρίσκονται σε μεγάλη δυσκολία, δεν μπορούν να προχωρήσουν τις ζωές τους, να κάνουν απλά πράγματα, ζουν ακόμα με τη μάνα και τον πατέρα. Με γονείς που αγωνιούν για την προοπτική των παιδιών τους που είναι άνεργα και ψάχνουν τρόπο να φύγουν μετανάστες. Με εργαζόμενους που δεν μπορούν να πληρώσουν τη δόση του στεγαστικού τους δανείου. Με επαγγελματίες που δεν μπορούν πλέον να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Με συνταξιούχους που δούλευαν μια ζωή και τους κόβουν τις συντάξεις, τους κλέβουν τον κόπο τους. Με παιδιά που πάνε σχολείο ή σπουδάζουν και με ανατριχιαστική ευκολία κάποιοι τεχνοκράτες τους αποκαλούν «κατεστραμμένη γενιά».
Αυτό είναι το πρωτόγνωρο περιβάλλον για τη χώρα. Αλλά δεν ήρθε από τον ουρανό, δεν ήρθε γιατί μας χτύπησε η μοίρα. Αυτές είναι οι επιπτώσεις της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου που την λαϊκή εντολή την μετέτρεψε σε συγκυβέρνηση υπό τον κο Παπαδήμο ΠΑΣΟΚ – ΝΔ (και ΛΑΟΣ). Δεν πρέπει οι υπαίτιοι να τιμωρηθούν;  Κι εμείς λέμε, ότι ο δημοκρατικός τρόπος τιμωρίας είναι οι εκλογές. Να τους τιμωρήσουν με την ψήφο τους.  Να μην τους δώσουν το δικαίωμα να συνεχίσουν την καταστροφική πολιτική τους. Αυτό είναι το κρίσιμο στοιχείο αυτών των εκλογών. Και ταυτόχρονα να ανοίξει ο δρόμος για να ορθοποδήσουμε.
Ερ.: Η χώρα όμως δεν πρέπει να κυβερνηθεί αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο;
Απ.: Γνωστό το εκβιαστικό δίλημμα. Το φάντασμα της ακυβερνησίας πάνω από τα κεφάλια όλων ως απειλή. Να προκύψει μια ισχυρή κυβέρνηση της ΝΔ, για να πάρει τώρα ο Αντώνης Σαμαράς το ρόλο του «σωτήρα»; Να προκύψει μια ισχυρή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για να φέρει κι άλλα μνημόνια ο Ευάγγελος Βενιζέλος; Ή να προκύψει μια ισχυρή κυβέρνηση των δυο μαζί, γιατί έχουν κοινό πρόγραμμα, που τους το έγραψαν οι υπάλληλοι της τρόικα και του ΔΝΤ;
Δεν είναι αστείοι όταν κάνουν πως τσακώνονται και διαφωνούν, ενώ συγκυβερνούν; Δεν είναι τουλάχιστον γελοίο, που υπουργοί σήμερα της ίδιας συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ βγαίνουν στα κανάλια και κάνουν, πως είναι διαφορετικοί;
Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου σήμερα γνωρίζει, πως όποιος ψηφίζει ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ παίρνει αυτομάτως και τον άλλο δώρο.
Ασφαλώς και πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα, αλλά όχι από όποια κυβέρνηση, η κυβέρνηση που θα εκλεγεί θα πρέπει να είναι ισχυρή και ικανή να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του λαού.
Ερ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας ζητά ψήφο εξουσίας. Με ποιες θέσεις όμως; Με ποιο πρόγραμμα; Μπορούν όλα αυτά να υλοποιηθούν τώρα;
Απ.: Μέχρι τώρα έλεγαν, ότι η Αριστερά δεν έχει πρόγραμμα για να κυβερνήσει. Τώρα λένε, ότι αυτά, που προτείνει η Αριστερά δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Είδαμε και τα προγράμματα εκείνων, που κυβέρνησαν μέχρι τώρα τον τόπο, που μας έφτασαν. Ναι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι ρεαλιστικές. Είναι ρεαλιστικό και υποχρεωτικό μια κυβέρνηση να πει στους πιστωτές της «περιμένετε λίγο να δούμε ποιο είναι το πραγματικό χρέος», να πει «σταματάμε να σας αποπληρώνουμε το πραγματικό χρέος μέχρι να ορθοποδήσουμε», είναι ρεαλιστικό να πει «δανείστε μας χαμηλότοκα». Και φυσικά δεν θα απαντήσω, ότι αυτά δεν γίνονται, γιατί ειδάλλως θα μας αποβάλουν από την Ε.Ε. και το ευρώ. Φυσικά και γίνονται άμα έχεις κυβέρνηση, που διαπραγματεύεται και διεκδικεί με γνώμονα τα συμφέροντα του λαού και όχι το κέρδος των δανειστών. Για να μην θεωρηθώ μηδενιστική και υπερβολική θυμίζω τη δήλωση του κου Βενιζέλου, διαπραγματευτή μας από την θέση του  υπουργού Οικονομικών, πως η γερμανική κυβέρνηση επένδυσε σοφά τα χρήματα του λαού της, αφού ήδη κέρδισε 400 εκατ. ευρώ μέχρι τώρα.
Είναι εφικτό και ρεαλιστικό να καταργήσεις όλες τις απανωτές έκτακτες εισφορές και τα χαράτσια και να βρεις περισσότερα χρήματα για τις ανάγκες της χώρας, αν εξορθολογίσεις το φορολογικό σύστημα, αν φορολογήσεις το μεγάλο κεφάλαιο και την εκκλησιαστική περιουσία. Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι εφικτές και υλοποιήσιμες. Καταγράφονται αναλυτικά στο πρόγραμμά μας και παρουσιάζονται αναλυτικά και δημόσια σε κάθε ευκαιρία από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του Προέδρου του Αλέξη Τσίπρα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ψήφο εξουσίας. Ψήφο διακυβέρνησης της χώρας, γιατί το πολιτικό πρόγραμμα που υποστηρίζει περιλαμβάνει άμεσα μέτρα ανακούφισης του λαού από την κρίση, μέτρα υποστήριξης των ανέργων, αλλά και των υπερχρεωμένων  νοικοκυριών. Ταυτόχρονα περιλαμβάνει ένα συνολικά εναλλακτικό σχέδιο ανατροπής της σημερινής πολιτικής. Βασική προϋπόθεση είναι να απαλλαγούμε από τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις. Και θα απαλλαγούμε, γιατί δεν δεσμεύουν το λαό. Και θα απαλλαγούμε, γιατί ο λαός με την ψήφο του αυτό θα ζητήσει. Και θα απαλλαγούμε, γιατί ο λαός με την ψήφο του θα ισχυροποιήσει το ΣΥΡΙΖΑ, που και ξέρει και θέλει και μπορεί να ανατρέψει, από θέση ισχύος πια, τις πολιτικές που πολεμούσε ως αντιπολίτευση και που μας οδήγησαν στα μνημόνια, μπορεί να βάλει τον τόπο σε άλλη ρότα.
Ερ.: Αυτά όμως τα λέει και ο Καμμένος και ο Καρατζαφέρης. Ποια η διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ;
Απ.: Δεν λένε αυτά. Πέρα από τις πολύ σοβαρές ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές και διαδρομές και με τους δύο χώρους, υπάρχουν και ζητήματα για το σήμερα και την προσέγγιση των προβλημάτων. Ο κ. Καρατζαφέρης αν δεν έβλεπε τα δημοσκοπικά του ποσοστά να πατώνουν ακόμη στη συγκυβέρνηση θα ήταν. Σε ό,τι αφορά τον κ. Καμμένο η βασική διαφορά μας είναι η ανάλυση για την ίδια την κρίση, άρα και για την αντιμετώπισή της. Έχει πει ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή, ότι η κρίση δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα. Σήμερα την κρίση την βιώνουν κυρίως οι μισθωτοί, οι μικρομεσαίοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άνεργοι. Για να τους στηρίξεις θα πρέπει να στεναχωρήσεις τους πλούσιους. Αυτό μπορεί να τo καταφέρει μόνο ένας νέος συνασπισμός εξουσίας με πυρήνα την Αριστερά.
Ερ.: Ναι, αλλά για να κυβερνήσει ο Τσίπρας με κάποιους θα πρέπει να συνεργαστεί. ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ αρνήθηκαν και την προεκλογική συνεργασία, αρνούνται και τη μετεκλογική.
Απ.: Τις απαντήσεις στις μεγάλες ιστορικές στιγμές, τις δίνει η ίδια η ζωή. Όλα τα προηγούμενα χρόνια  η Αριστερά δυστυχώς είχε την πολυτέλεια του πολυκερματισμού, πολλά κόμματα, περισσότερες οργανώσεις, ακόμα περισσότερες ομαδούλες. Η σκληρή πραγματικότητα του 2012 δεν αφήνει περιθώρια στην ίδια την Αριστερά. Και γι’ αυτό η ηγεσία του ΚΚΕ θα πρέπει να σταματήσει να βρίζει όποιον μιλά για Ενότητα. Για τη Δημοκρατική Αριστερά δεν θα μιλήσω εγώ. Ας ακούσουμε όσα λένε στελέχη της, που αποχωρούν. Πρόσωπα με μεγάλη διαδρομή στην ανανεωτική αριστερά.
Εγώ ξέρω, πως μπορούμε να έχουμε βαθιές διαφορές, αλλά αύριο το πρωί ο κόσμος πρέπει να έχει δουλειά, σπίτι και φαΐ. Και αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε τώρα, όχι σε 70 χρόνια.
Στις 7 Μαΐου η μεγάλη κοινωνική απαίτηση θα ανοίξει τον δρόμο για την ενότητα της Αριστεράς. Ο «ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο» θα είναι συνεπής στο ραντεβού, το επιβάλλει η ιστορία. Εγώ επαναλαμβάνω μόνο αυτό που έλεγε ο Γιάννης Μπανιάς, ότι δηλαδή με ενότητα σε αυτά που συμφωνούμε μπορούμε να προχωρήσουμε.
Ερ.: Από τις περιοδείες της προεκλογικής περιόδου τι αποκομίζετε;
Απ.: Στα καφενεία στα χωριά ο κόσμος μου λέει «Εσάς από το ΣΥΡΙΖΑ μπορούμε να σας δίνουμε το χέρι». Από αυτό και μόνο κανείς μπορεί να βγάλει σοβαρά πολιτικά συμπεράσματα. Αυτό, που βλέπεις είναι η οργή και η αγανάκτηση του κόσμου, που όμως πρέπει να βρει θετική διέξοδο και να μην οδηγηθεί σε τυφλές, αδιέξοδες και σε κάποιες περιπτώσεις επικίνδυνες λύσεις. Και αυτό κερδίζεται μόνο με αναλυτική και αληθινή κουβέντα. Αληθινή, όχι σαν την ειλικρίνεια του κου Βενιζέλου και του κου Σαμαρά, οι επικοινωνιολόγοι των οποίων τους υποχρεώνουν να λένε τη λέξη ειλικρίνεια ανά τέταρτο, μήπως και γίνουν πιστευτοί.
Ζούμε σε μια μικρή περιοχή και γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας καλά. Με τα μικρά μας ονόματα. Ο καθένας πολίτης γνωρίζει πολλά για τον κάθε υποψήφιο, που του ζητάει την ψήφο του. Γνωρίζει τη διαδρομή του καθενός και του συμπεριφέρεται πια αναλόγως. Όσο κι αν τρομάζουν κάποιοι, ο κόσμος τις καθαρές φωνές εξακολουθεί να τις ακούει με προσοχή.
Ερ.: Από πολύ νωρίς και πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου έχετε βάλει ψηλά τον πήχυ τοπικά. Και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ζητά την εκλογή βουλευτή στην Άρτα. Θα τα καταφέρετε;
Απ.: Όταν ζητάς ψήφο εξουσίας, ζητάς εκπροσώπηση. Πρέπει να εκλεγούν βουλευτές. Και ναι ο λαός της Άρτας μπορεί να εκλέξει βουλευτή του  «ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο». Έχω ξανακάνει εκλογές και βλέπω πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα στην κοινωνία σήμερα. Ήμουν υποψήφια δήμαρχος σε εποχές, που ο δικομματισμός ήταν πανίσχυρος και σκότωνε το διαφορετικό. Είναι αισθητό σήμερα το διαφορετικό κλίμα. Σήμερα μιλάμε με τους συμπολίτες μας και δεν τους λέμε διαφορετικά πράγματα σε σχέση με το 2010, που ήταν η αρχή της κρίσης, αλλά σήμερα τα έχουν διαπιστώσει και οι ίδιοι, τα βιώνουν. Τότε έλεγαν πολλοί, «μην τους ψηφίζετε αυτούς είναι Αριστεροί θα σας πάρουν τα σπίτια». Τώρα, ποιοι τα πήραν τα σπίτια και τις δουλειές;
Σήμερα ξέρουν και οι ίδιοι, ότι μια πλατιά κοινωνική συμπαράταξη προοδευτικών ανθρώπων με σαφές και ξεκάθαρο πρόγραμμα μπορεί να φέρει λύση για την επιβίωση του λαού με αξιοπρέπεια.
Οι Αρτινοί και οι Αρτινές θα κοιτάξουν γύρω τους, θα διαβάσουν τα ονόματα στα άλλα ψηφοδέλτια, θα δουν ποιούς έχουν συναντήσει σε κάθε έκφραση της ζωής, ποιοί ήταν πλάι τους όλο το προηγούμενο διάστημα, θα αναλογιστούν ποιοί είναι υπεύθυνοι και σε τοπικό επίπεδο και θα καταλήξουν στην επιλογή, που πρέπει για το σήμερα και για το αύριο. Και αυτή τη φορά δεν θα κάνουν λάθος, γιατί πλέον όλοι γνωρίζουμε ότι το λάθος της Κυριακής δεν θα μπορεί να διορθωθεί τη Δευτέρα. Γιατί τώρα, ψηφίζουμε όχι μόνο για τους εαυτούς μας, αλλά και για τις επόμενες γενιές. Ναι οι Αρτινοί θα μπορούν να είναι περήφανοι, γιατί θα εκλέξουν βουλευτή της Αριστεράς, του «ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο», που θα είναι δίπλα τους συνεχώς, θα μάχεται για τα δικαιώματά τους και τις ελπίδες τους, που θα αγωνίζεται μαζί τους για το αυτονόητο, ζωή με δίκαιο και αξιοπρέπεια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: