21.10.11

Κρέμονται από μια κλωστή

Κρέμονται από μια κλωστή
Μελιγγώνης Γιώργος
Ημερομηνία δημοσίευσης: 16/10/2011
“Τελευταία πράξη του δράματος” ή η... καθιερωμένη “τελευταία ευκαιρία” των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ πριν από κάθε κρίσιμη ψηφοφορία; το ερώτημα αυτό κατατρύχει το Μέγαρο Μαξίμου, αφού το σκηνικό κρίσης που εξελίσσεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει πάρει τη δική του, αυτόνομη, δυναμική. Η οποία ίσως αποδειχθεί και ανεξέλεγκτη στην ψηφοφορία της Πέμπτης επί του πολυνομοσχεδίου, δρομολογώντας ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε κατάσταση σοκ. Όχι μόνο από τις αρχικές ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου, αλλά και από την... αντιμετώπιση της οποίας έτυχαν τα αιτήματά τους για “βελτιωτικές αλλαγές” από την κυβέρνηση.
Ο Ευ. Βενιζέλος όχι μόνο δεν δέχθηκε να αλλάξει η διατύπωση του περίφημου άρθρου 37 που καταργεί την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης στις συμβάσεις, αλλά τούς εκβίασε κιόλας: “Αν θεωρείτε ότι η κυβέρνηση είναι αναποτελεσματική ή δεν έχει το ηθικό υπόβαθρο να νομοθετεί, ρίξτε την” τους είπε. Και μετά έφερε τροπολογίες που συνιστούν... άλλο ένα πολυνομοσχέδιο.
“Μήπως το εννοεί όταν λέει να τους ρίξουμε;” διερωτάτο αργά το βράδυ της Πέμπτης δημοφιλής βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μην μπορώντας να ερμηνεύσει τη στάση που τηρεί η κυβέρνηση έναντι των βουλευτών. Άλλοι, ψυχραιμότεροι, εκτιμούν ότι πλέον οι πιέσεις της τρόικας είναι τέτοιες, που δεν αφήνουν στην κυβέρνηση το περιθώριο ούτε μερικών κοινοβουλευτικών ελιγμών.

Διαρροές και παραιτήσεις
Όπως και να 'χει, η κατάσταση στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ έχει φτάσει στο απροχώρητο. Εδώ και τρία 24ωρα ο γραμματέας Β. Έξαρχος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαπας, και η Ρεγγ. Βάρτζελη βολιδοσκοπούν “ύποπτους” βουλευτές, που, όμως, αρνούνται να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να δηλώσουν σαφώς τις προθέσεις τους.
Ενδεικτικό της αναταραχής που επικρατεί στους κόλπους της κυβερνώσας πλειοψηφίας είναι το γεγονός ότι εδώ και τέσσερις ημέρες ο Χρ. Πρωτόπαπας προσπαθεί να... συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 60 υπογραφές για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία σε ό,τι αφορά την περίοδο 2000-2009.
Παρόλα αυτά το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης είχε καταφέρει να συγκεντρώσει μόλις 26, οι οποίες έως αργά το βράδυ είχαν γίνει... 43 και τελικά συγκεντρώθηκαν ακριβώς 60 προχθές το βράδυ! Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς, όταν μετριοπαθείς εκτιμήσεις στελεχών που γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ανεβάζουν τους “ύποπτους” προς καταψήφιση βουλευτές σε 10 με 15 άτομα.
Άλλωστε, στα “πηγαδάκια” μεταξύ τους πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συζητούν δύο ενδεχόμενα: είτε της καταψήφισης του άρθρου 37, είτε της παραίτησής τους από το βουλευτικό αξίωμα. Εξάλλου τουλάχιστον 5 εξ αυτών έλεγαν πως “δεν αντέχουν αυτό το βάρος” ήδη από την επεισοδιακή ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου στα μέσα του καλοκαιριού.
Σε κάθε περίπτωση, στην απόφασή της να καταψηφίσει το άρθρο 37 “με τη σημερινή του μορφή” εμμένει η πρώην υπουργός Εργασίας, Λ. Κατσέλη, ενώ η Σ. Γιαννακά φαίνεται να κάμπτεται και να δηλώνει σε συνομιλητές της πως τελικά θα υπερψηφίσει. Σοβαρά προβληματισμένη φέρεται η πρώην υπουργός Κ. Μπατζελή, η πρώην υφυπουργός, Αν. Νταλάρα, και ο βουλευτής, Δ. Λιντζέρης. Σε προαναγγελία καταψήφισης του εν λόγω άρθρου προχώρησε την Παρασκευή και ο βουλευτής Μεσσηνίας, Οδ. Βουδούρης, επισημαίνοντας ότι “δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό”. Προβληματισμένος είναι και ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος, αλλά και η Σ. Μερεντίτη.

Παιχνιδάκι παραίτησης;
Ώς την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές, αμφιταλαντευόμενος δήλωνε ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, Θ. Ρομπόπουλος, που είχε προαναγγείλει και καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, αλλά έκανε πίσω την ύστατη ώρα. Παρότι την Παρασκευή δήλωσε ότι “θα παραιτηθεί τη Δευτέρα”, χθες επισήμανε ότι “θα ανεξαρτητοποιηθεί” και πως “σε κάθε περίπτωση, δεν θα μείνει στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ”.
Βεβαίως, η μία απόφαση από την άλλη έχει σημασία, αφού στην πρώτη περίπτωση η κυβέρνηση Παπανδρέου θα συνεχίσει να έχει δεδηλωμένη 154 εδρών, ενώ στη δεύτερη θα περιοριστεί στις 153 έδρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.


Χωρίς πειθαρχία
Με φόντο τη σοβούσα εσωτερική κρίση, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να αναλάβει ο ίδιος το “μασάζ” των βουλευτών του, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες κοινοβουλευτικού “απροόπτου”. Ήδη, έχει αποφασιστεί να μην τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας -δηλαδή ποινή διαγραφής- για όσους βουλευτές καταψηφίσουν ένα άρθρο, αλλά μόνο αν διαφοροποιηθούν επί της αρχής και του συνόλου του πολυνομοσχεδίου.
Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται να πραγματοποιήσει συναντήσεις με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από αύριο, ενώ σοβαρά εξετάζεται και το ενδεχόμενο να συνεδριάσει η Κ.Ο. του Κινήματος, ώστε ο πρωθυπουργός να εξηγήσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του την “κρισιμότητα των στιγμών”.
Σε κάθε περίπτωση, ο πολιτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης φτάνει μόνο ως τη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου, καθώς στο Μαξίμου ελπίζουν ότι θα αποφασιστεί μία “τελική λύση” σε σχέση με το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους.
Εξάλλου περισσότεροι από τους μισούς υπουργούς αποκλείουν μεν τις εκλογές “έως τότε” και αφήνουν να εννοηθεί ότι... “μόλις σταθεροποιηθεί η χώρα” (όπως λέει εις εξ αυτών) θα τις ζητήσουν οι ίδιοι. Το ίδιο θα κάνουν και αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αφού έχουν φουντώσει ζυμώσεις και διεργασίες που εξ αντικειμένου θα οδηγήσουν στην αμφισβήτηση του Γ. Παπανδρέου και της νομιμοποίησης της κυβέρνησης να συνεχίσει ως έχει.
Όλα αυτά, βεβαίως, αν την ερχόμενη Πέμπτη οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δώσουν... άλλη μία “τελευταία ευκαιρία”. Έως τώρα, έχουν βρεθεί κι εκείνοι που συνομίλησαν με τη συνείδησή τους ως το τέλος και διεγράφησαν (Γ. Δημαράς, Σ. Σακοράφα, Π. Κουρουμπλής, Β. Παπαχρήστος, Β. Οικονόμου κ.ά.) αλλά και εκείνοι που... άλλαξαν γνώμη. Μόνο που τώρα η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ είναι περιορισμένη και, αν κάποιοι συνομιλήσουν με τη συνείδησή τους έως το τέλος, θα... γράψουν Ιστορία.


ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ
"Αυτό είναι νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία" σχολίασε και επιμένει ότι δεν μπορεί να ψηφίσει την κατάργηση της ευνοϊκότερης ρύθμισης στις συμβάσεις.

ΘΩΜΑΣ ΡΟΜΠΟΠΟΥΛΟΣ
Παρότι έχει προβεί κι άλλη φορά σε "κούφιες απειλές", τώρα δηλώνει με κάθε επισημότητα πως αύριο είτε θα παραιτηθεί είτε θα ανεξαρτητοποιηθεί.

ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Δεν ανοίγει τα χαρτιά της. Ωστόσο η πρώην υπουργός έχει διαφοροποιηθεί και στο παρελθόν σε κυβερνητικό νομοσχέδιο και, ως εκ τούτου, όλα είναι ανοιχτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: