30.6.11

Σε σταθμό πρώτων βοηθειών μετατράπηκε χθες ο σταθμός του Μετρό στην πλατεία Συντάγματος. Η άγρια επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων σε βάρος των διαδηλωτών είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό εκατοντάδων πολιτών, ενώ την ίδια ώρα τα χημικά και τα δακρυγόνα είχαν πνίξει την πλατεία και δημιούργησαν αποπνικτική ατμόσφαιρα ακόμα και μέσα στον σταθμό.
“Μια βόλτα από το ιατρείο αρκεί για να καταλάβετε τι γίνεται” τόνισε στην “Α” ο Γιώργος, γιατρός στο επάγγελμα, που εθελοντικά βρέθηκε στο Σύνταγμα. “Οι στιγμές που ζήσαμε δεν περιγράφονται” υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως “εκατοντάδες άνθρωποι πέρασαν από τα χέρια μας, τουλάχιστον 500”.
Ο ίδιος μας είπε ότι “πολλοί προσήλθαν με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από χτυπήματα των ανδρών των ΜΑΤ ακόμα και με πέτρες, αρκετοί με αναπνευστικά προβλήματα και άλλοι με εγκαύματα”. Η συνεχής χρήση χημικών στον χώρο του ιατρείου, παρά τις εκκλήσεις των συγκεντρωμένων της πλατείας, ανάγκασε τους διαδηλωτές να μεταφέρουν το ιατρείο σε αίθουσα του Σταθμού του Μετρό, ενώ οι τραυματιοφορείς δεν σταματούσαν να οδηγούν τραυματισμένο κόσμο εκεί για πρώτες βοήθειες.
Την ίδια ώρα οι συρμοί του Μετρό δεν σταμάτησαν να λειτουργούν ούτε λεπτό και να εξυπηρετούν τους διαδηλωτές, αλλά και όσους χρειάζονταν νοσοκομειακή βοήθεια. Από τα μεγάφωνα οι συγκεντρωμένοι απηύθυναν δραματική έκκληση ώστε να φτάσουν γιατροί όλων των ειδικοτήτων στο σημείο, αλλά και για φάρμακα, γάζες και Μαλόξ.
Ο πρόεδρος μάλιστα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελλάδας, Κ. Λουράντος, κατήγγειλε σε διάφορα ΜΜΕ ότι εμποδίστηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις να φτάσει στον χώρο και να παραδώσει τα φάρμακα που μετέφερε, ενώ παράλληλα τόνισε ότι δέχθηκε χημικά.
Στον σταθμό οι διαδηλωτές σχημάτιζαν ανθρώπινες αλυσίδες για να περνάνε τα φορεία, ενώ συχνά ήταν τα συνθήματα κατά της αστυνομίας και της κρατικής καταστολής. Στις εισόδους του σταθμού διαδηλωτές πρόσφεραν Μαλόξ και έσπευσαν να βοηθήσουν συνανθρώπους τους που αντιμετώπιζαν αναπνευστικά προβλήματα.
Σε κοινή τους δήλωση ο Γ. Μπασκόζος, αντιπρόεδρος του ΠΙΣ, και ο Δ. Βαρνάβας, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, σημείωσαν πως “σε εμπόλεμες καταστάσεις τυχόν επίθεση σε ιατρεία θεωρείται έγκλημα πολέμου. Σήμερα (σ.σ.: χθες) οι πραίτορες του κ. Παπουτσή εισέβαλαν πετώντας δακρυγόνα και βόμβες κρότου στα ιατρεία που είχαν στηθεί”. Παράλληλα τόνισαν ότι “επιβεβαιώνεται έτσι για ακόμη μια φορά ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία”.
Κ.Ζ.
Ο "Εξάντας" καταγράφει την βία
  
"Ούτε στον πόλεμο δεν γίνονται αυτά" (ΕΞΑΝΤΑΣ) from Yorgos Avgeropoulos on

Δεν υπάρχουν σχόλια: