- Θα ξεκινήσουμε, βεβαίως, από την πολύ χαρακτηριστική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος είπε καταβάλουμε προσπάθεια να μην υπάρξουν άλλες θυσίες. Πώς σας φαίνεται αυτό;
Νομίζω ότι είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με την πραγματικότητα. Διότι έχει γίνει πλέον σαφές, καθώς πλησιάζει και η ώρα των προγραμματικών δηλώσεων, ότι το περιβόητο κείμενο που είχε υπάρξει ως προγραμματική συμφωνία ανάμεσα στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς ολοένα και περισσότερο παίρνει το χαρακτήρα μιας έκθεσης ιδεών και προθέσεων, ενώ γίνεται ταυτόχρονα απόλυτα κατανοητό και σαφές ότι για οποιαδήποτε συζήτηση τίθεται ως προαπαιτούμενο η απαραίτητη εφαρμογή του μνημονίου.
- Και φαίνεται, βέβαια, ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία όρεξη να το αμφισβητήσει όλο αυτό..έτσι;
Ακριβώς. Και θα συμπλήρωνε κανείς, σχολιάζοντας μάλιστα και την χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου απέναντι στην παρέμβαση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, του κ.Τσίπρα, στο Economist, ότι αν τελικά συνεχιστεί η εφαρμογή του μνημονίου, εκείνο το οποίο είναι βέβαιο είναι ότι όχι μόνο θα απομακρυνθεί η χώρα από την Ευρωζώνη, αλλά θα απομακρυνθούμε και από την ίδια τη ζωή. Είναι δεδομένο ότι οδηγούμαστε σε μια ολοκληρωτική καταστροφή. Βλέπετε ότι τα στοιχεία που συνεχώς προκύπτουν γύρω από την πορεία της οικονομίας ή και της ανεργίας δεν αφήνουν περιθώρια να υπάρχουν οποιεσδήποτε αυταπάτες ότι μπορεί αυτό το σχέδιο να οδηγήσει σε οποιαδήποτε έστω έξοδο από την κρίση. Και, ταυτόχρονα, βλέπετε και τις δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων. Είναι απόλυτα σαφείς: «Τώρα προέχει η εφαρμογή του μνημονίου». Το δηλώνουν σε όλους τους τόνους, το είπανε και από το βήμα του Economist.
- Και μάλιστα όχι μόνο η εφαρμογή του μνημονίου αλλά και το να μην ενταχθεί η Ελλάδα, να μην ισχύσουν για την Ελλάδα τα κεκτημένα της Συνόδου Κορυφής για τις Τράπεζες και το χρέος.
Βεβαίως. Την ίδια, λοιπόν, στιγμή που η προχθεσινή απόφαση στο επίπεδο τη Ευρώπης δημιουργεί τις δυνατότητες για μια άλλη πολιτική παρουσία και φωνή της χώρας μας, εδώ βλέπετε ότι οι τρεις αρχηγοί επιλέγουν την βήμα – βήμα προσέγγιση, δηλαδή όχι το να καταθέσουν μια συνολική αντιπρόταση στη βάση της μέχρι τώρα εμπειρίας και των αδιεξόδων και της ανθρωπιστικής κρίσης που παράγει η εφαρμογή του μνημονίου, αλλά λένε, εν πάση περιπτώσει, κινούμαστε και ανάλογα το πώς θα πάνε οι στόχοι του ίδιου του μνημονίου θα μπορέσουμε να θέσουμε κάποια ζητήματα οριακών αλλαγών. την ανταπάντηση από πλευράς τρόικας την είδατε: 15% μειώσεις στους μισθούς ζητάνε, δηλαδή κάτι το οποίο είναι όχι απλώς εξωπραγματικό, αλλά είναι με όλη τη σημασία της λέξης τραγικό για τους ανθρώπους που ζουν σε αυτή τη χώρα.
- Και ερχόμαστε να δούμε, βεβαίως, αν αυτή η κυβέρνηση έχει τη νομιμοποίηση να κάνει κάτι τέτοιο, δηλαδή να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση μισθών, συντάξεων, περικοπή θέσεων στο δημόσιο, την ώρα μάλιστα που η ίδια η κυβέρνηση λέει ότι η ζωή της θα έχει ορίζοντα τετραετίας. Βλέπετε ότι θα μπορέσει να αντέξει σε όλο αυτό το εκρηκτικό κοινωνικό κλίμα, το οποίο θα διαμορφωθεί σίγουρα, ήδη είναι διαμορφωμένο, αλλά θα φτάσουμε στα άκρα ακόμα περισσότερο;
Εδώ υπάρχει εκ μέρους των μνημονιακών εταίρων μια πλήρως αγνόηση του πολιτικού μηνύματος που στάλθηκε από τις τελευταίες εκλογές. Διότι, όπως και να το δει κανείς, είτε από μεριάς των δυνάμεων που υποστήριξαν το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ, πολύ δε περισσότερο όσους ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ και τα άλλα κόμματα, ήταν σαφές ότι η ελληνική κοινωνία έλεγε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει αυτή η πολιτική. Ήταν καταγγελτικό το μήνυμα. Ήταν απορριπτικό το μήνυμα της ελληνικής κοινωνίας σε σχέση με την εφαρμοζόμενη πολιτική. Αντ’ αυτού βλέπετε ότι αυτό αγνοείται και η μέχρι τώρα παρουσία της κυβέρνησης εξαντλείται σε μια σθεναρή αντιπολίτευση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ. Και, μάλιστα, μια αντιπολίτευση η οποία είναι αντιφατική μεταξύ της. Γιατί από τη μια πλευρά ο μεν κ. Κεδίκογλου μας κατηγορεί ότι έχουμε τη στρατηγική της επιστροφής στη δραχμή και από την άλλη ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ μας καλωσορίζει στην πραγματικότητα. Βέβαια, εδώ μπαίνω στον πειρασμό να σχολιάσω τον εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ, λέγοντας ότι αν κάποιος έχει απογειωθεί τελικά από το έδαφος της αριστεράς είναι η ΔΗΜΑΡ, η οποία σε ένα πάρα πολύ σύντομο διάστημα έχει πλήρως τελικά μεταλλαχθεί αναζητώντας ένα ρόλο στον κεντρώο χώρο σε συνθήκες όμως μεγάλης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης και σε συνθήκες μνημονίου. Και αυτό πιστεύω κάνει το πολιτικό αδιέξοδο αυτού του χώρου ακόμα μεγαλύτερο.
- Από εκεί και πέρα, μένοντας στην αριστερά και πηγαίνοντας στον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ είχαμε την Απόφαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο που πέρασε και τη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ, όπου εκεί αποφασίστηκε ένα νέο ξεκίνημα. Ποιος ακριβώς είναι και πως θα διαμορφωθεί αυτό και πως θα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ.ΕΚΜ στους επόμενους μήνες;
Εμείς πάμε ακριβώς να αντιστοιχηθούμε σε αυτή την αυθόρμητη διάθεση όλου αυτού του κόσμου που πύκνωσε τις γραμμές μας και πιστεύει και ελπίζει στην προσπάθεια που κάναμε στις εκλογές, θεωρώντας ότι το αποτέλεσμα είναι ένα πρώτο βήμα και πρέπει να ολοκληρωθεί μια προσπάθεια που έχει σαν στόχο και την ανατροπή του μνημονίου, αλλά και τη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης. Θέλουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες όλου αυτού του κόσμου και δίνουμε το πράσινο φως, έτσι ώστε να υπάρξει ένας μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ σε έναν ενιαίο φορέα. Αυτό με δυο λόγια μεταφράζεται σε μια νέου τύπου οργανική σχέση που πρέπει να υπάρξει ανάμεσα σε όλο αυτό τον κόσμο και τις τοπικές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ και θα δίνει τη δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους να συνδιαμορφώνουν το πρόγραμμα, να καταθέτουν τις ιδέες τους και τελικά να είναι ενεργοί πολίτες στην υπόθεση της δικής μας αριστεράς. Αυτό έχει ορισμένους σταθμούς, υπάρχουν διαδικασίες και νομίζω ότι ο βαθμός και ο χρόνος όπου θα παίρνει ολοένα περισσότερο χαρακτηριστικά μιας πιο δομημένης συγκρότησης θα εξαρτηθεί από τον ίδιο τον κόσμο και από τις ωριμάνσεις που θα υπάρξουν μέσα σ’ αυτή την πορεία.
- Θα προλάβετε τις εξελίξεις;
Μην το βλέπετε αντιπαραθετικά. Ποιος θα πίστευε ότι ουσιαστικά έχει πολλαπλασιαστεί ο κόσμος που οργανωτικά προσεγγίζει τον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ μέσα σε ένα μόλις μήνα και σε προεκλογική περίοδο; Άρα, λοιπόν, νομίζω ότι όλοι βρισκόμαστε μπροστά σε θετικές εκπλήξεις. Είμαστε αποτέλεσμα μιας νέας αναγκαιότητας και ωρίμανσης. Άρα δεν μπορούμε να προσπεράσουμε ούτε τις προκλήσεις, ούτε να ακολουθούμε ρυθμούς άλλων εποχών και νομίζω ότι τελικά θα ανταποκριθούμε.
To Γραφείο Τύπου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου