31.7.12

Αλέξης Τσίπρας: Να καταργηθεί ο νόμος Διαμαντοπούλου

www.left.gr Την κατάργηση του νόμου Διαμαντοπούλου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι έχει καταστεί ανενεργός και έχει απορριφθεί από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα Τρίτη 31/7 σε αίθουσα της Βουλής μαζί με την αρμόδια επιτροπή του κόμματος με θέμα “Προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ για την εύρυθμη λειτουργία των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ καθώς και της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης”, ο κ. Τσίπρας ζήτησε την έναρξη ενός διαλόγου που θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2013, με τη συμμετοχή τής ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ δήλωσε ότι την περίοδο του διαλόγου θα υπάρξει ένα συμφωνημένο μεταβατικό στάδιο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα αποκατασταθεί η φοιτητική μέριμνα, οι δημοκρατικοί κανόνες και η λειτουργία των ΑΕΙ, ενώ εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στις τροπολογίες του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου, λέγοντας ότι επιχειρούν να χρυσώσουν το χάπι, κάτι που δεν γίνεται δεκτό.

Επίσης, αναφέρθηκε στα προβλήματα υποχρηματοδότησης των ΑΕΙ και ΤΕΙ, που έχουν φθάσει σε σημείο να μην μπορούν πλέον να καλύψουν βασικές ανάγκες, τόνισε το πλήγμα που δέχθηκαν στα οικονομικά τους με το PSI, επισήμανε την έλλειψη προσωπικού και αναφερόμενος στην μετανάστευση πολλών πανεπιστημιακών σε χώρες του εξωτερικού έκανε λόγο για «πνευματική γενοκτονία για τη χώρα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση της Α. Διαμαντοπούλου, η οποία, αντιδρώντας στις τροπολογίες του υπουργού Παιδείας, έκανε λόγο για ύβρι, ο κ.Τσίπρας απάντησε ότι η ψήφιση του νόμου ήταν ύβρις για τη δημοκρατία και πρόσθεσε ότι υπήρξε πλήρης αναντιστοιχία μεταξύ των κομμάτων που ψήφισαν τον νόμο αυτόν και της ακαδημαϊκής κοινότητας, που, όπως τόνισε, σύσσωμη απέρριψε τον νόμο. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η μη εκλογή της κ. Διαμαντοπούλου στη Βουλή οφείλεται και στον νόμο για την Παιδεία.


To κείμενο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα

Να σας ευχαριστήσουμε για την παρουσία σας. Όπως φαίνεται θα είναι συχνότερη η επαφή μας, γιατί έχουμε βάλει σκοπό να μην σας αφήσουμε ήσυχους, ακόμα και το κατακαλόκαιρο, παρουσιάζοντας προτάσεις νόμου. Όπως γνωρίζετε στόχος μας είναι να παρέμβουμε επί της ουσίας στα πολιτικά προβλήματα, όχι μονάχα καταγγέλλοντας αλλά προτείνοντας και εναλλακτικές λύσεις. Άλλωστε με αυτό τον τρόπο θαρρούμε πως προετοιμαζόμαστε κι εμείς καλύτερα όταν θα έρθει εκείνη η ώρα – και νομίζω πως θα είναι σύντομα – από θέση διακυβέρνησης να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. 
Η εισαγωγή της Θεανώς Φωτίου σε ότι αφορά το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο Υπουργός Παιδείας δίνει ένα περίγραμμα της εικόνας που ήδη υπάρχει στην κοινή γνώμη, για μια σύγκρουση στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχω, όμως, την αίσθηση ότι η εικόνα που υπάρχει στην κοινή γνώμη είναι ελλειπτική. Είναι μια εικόνα που δεν αντικατοπτρίζει πλέον την πραγματικότητα. Διότι αυτό που μαθαίνουμε, διαβάζουμε στα δημοσιογραφικά sites, στις εφημερίδες, είναι ότι εδώ υπάρχει μια σύγκρουση ανάμεσα στο βαθύ εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ και σε κάποιους οι οποίοι επιχειρούν να εξορθολογικοποιήσουν κάπως τα πράγματα για να δοθεί μια συμβιβαστική λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα της μη εφαρμογής ενός νόμου που ψήφισε μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία, τριών τετάρτων, αν δεν κάνω λάθος, της ελληνικής Βουλής. 

Θα ήθελα εισαγωγικά να μιλήσω για την ουσία του προβλήματος, Και η ουσία του προβλήματος είναι ότι ένα χρόνο μετά την ψήφιση αυτού του νόμου, του 4009/2011 – κάποιοι τον ονομάζουν νόμο Διαμαντοπούλου – τα δημόσια πανεπιστήμια και τα ανώτατα τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας βρίσκονται, αν όχι σε κατάσταση διάλυσης, ένα βήμα πριν τη διάλυση. Έχουν δημιουργηθεί, και εξαιτίας αυτού του νόμου και εξαιτίας της χρόνιας απαξίωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από τις τελευταίες κυβερνήσεις, ανυπέρβλητα προβλήματα στη δομή και τη λειτουργία των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, που πλήρωσαν βαρύ φόρο στις μνημονιακές πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, των συγκυβερνήσεων και της προηγούμενης συγκυβέρνησης και της σημερινής

Α. Η υποχρηματοδότηση 
Οι περικοπές έφτασαν από 50%-70%. Τα Πανεπιστήμια σήμερα δεν μπορούν να εκπληρώσουν άμεσες λειτουργικές ανάγκες και έξοδα, δεν μπορούν να πληρώσουν τη σίτιση, τη στέγαση των φοιτητών, πολλά πανεπιστήμια δεν μπορούν να πληρώσουν ακόμα και τη θέρμανση. Δεν μπορούσαν τον προηγούμενο χειμώνα, δεν θα μπορούν και τον επόμενο . 

β.  Το «κούρεμα» των αποθεματικών εξαιτίας του PSI 
απέβη καταστροφικό και για τα πανεπιστήμια, όχι μόνο για τα ασφαλιστικά ταμεία. Χάθηκαν 97,8 εκατομμύρια σε σύνολο 138,5 εκατομμυρίων που κάλυπταν υποτροφίες, χρήματα τα οποία ήταν κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος και μέσα σε μια νύχτα χάθηκαν από τους λογαριασμούς. Τα χρήματα αυτά κάλυπταν υποτροφίες και επιπλέον   ανάγκες για τη φοιτητική μέριμνα που βεβαίως δεν πλήρωνε το κράτος και σήμερα, κινδυνεύουν με εκποίηση και οι περιουσίες των Ιδρυμάτων για να εξοφληθούν προφανώς οι εταίροι δανειστές μας, με την υπαγωγή τους σε ΝΠΙΔ , όπως προβλέπει ο νόμος 4009. Γι αυτή την εγκληματική ενέργεια ακόμα δεν έχει κανένας απολογηθεί. Υπενθυμίζω ότι βασικοί υπεύθυνοι αυτής της εγκληματικής ενέργειας είναι ο πρώην πρωθυπουργός και ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ως υπουργός Οικονομικών, συνολικά όμως η τρικομματική συγκυβέρνηση Παπαδήμου.

γ.  Η τεράστια έλλειψη προσωπικού,
Τα λέω αυτά γιατί πρέπει να δούμε την πραγματική εικόνα, τα πραγματικά προβλήματα που βιώνουν σήμερα τα πανεπιστήμια και όχι το αν στεναχωρήθηκε η κα Διαμαντοπούλου που κάποιοι θέλουν να ψαλιδίσουν ένα νόμο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί, γιατί διαλύει τα πανεπιστήμια. Και σε τελική ανάλυση πρέπει να σεβαστούμε και την ετυμηγορία του λαού, την οποία υπέστη η κα Διαμαντοπούλου.
Ας δούμε τα πραγματικά προβλήματα. Τεράστια έλλειψη προσωπικού. Απολύθηκαν οι περισσότεροι συμβασιούχοι διδάσκοντες, οι περίφημοι .407,  καθώς και οι περισσότεροι επιστημονικοί/εργαστηριακοί συνεργάτες των ΤΕΙ που στήριζαν κυρίως τα περιφερειακά Πανεπιστήμια και οδηγήθηκαν όλοι στην ανεργία και στην ετεροαπασχόληση. Αυτοί όμως κάλυπταν το βασικό διδακτικό έργο στα πανεπιστήμια δυστυχώς, γιατί δεν προκηρύσσονταν θέσεις ως γνωστόν.  Έτσι λοιπόν, όχι μόνο υπάρχει σαφές έλλειμμα διδακτικού προσωπικού, αλλά  κρατούνται και όμηροι οι 900 εκλεγέντες εδώ και δύο χρόνια διδάσκοντες των ΑΕΙ με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να μεταναστεύουν στο εξωτερικό, σ΄αυτό το κύμα μετανάστευσης νέων επιστημόνων, που δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι αποτελεί μια νέα πνευματική γενοκτονία. 

Αυτή είναι μια μικρή προσπάθεια να σκιαγραφήσουμε το τι συμβαίνει αυτή την ώρα στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια.
Ο νόμος 4009 δεν εφαρμόστηκε, γιατί δεν μπορούσε να εφαρμοστεί. Και,  κατά την άποψή μου, η ψήφιση αυτού του νόμου, και μάλιστα με αυτήν την πλειοψηφία, πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα, αυτό αποτελεί ύβρη για τη δημοκρατία. Γιατί πρόκειται για μια πρωτοφανή αναντιστοιχία κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και βούλησης της κοινωνίας. Γιατί η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας. Και στη δημοκρατία δεν μπορεί οι εκλεγμένοι του λαού δεν μπορεί να αποφασίζουν ερήμην αυτών για τους οποίους παίρνουν τις αποφάσεις. Πόσο δε μάλλον όταν μιλάμε για έναν ευαίσθητο χώρο, έναν χώρο αυτονομίας σκέψης και δράσης, όπως είναι ο ακαδημαϊκός χώρος.  Από την εποχή του πρώτου πανεπιστημίου στην Μπολόνια. Δεν μιλάμε για τα τελευταία χρόνια.


Β. Ο ΝΟΜΟΣ 4009 ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ

Το νόμο 4009 είχε απορρίψει ομόφωνα η ακαδημαϊκή κοινότητα ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, όλες οι σύγκλητοι, όλες οι φοιτητικές παρατάσεις από τη δεξιά μέχρι την άκρα αριστερά, όλοι οι σύλλογοι εργαζομένων. 
Κι επειδή έχω την αίσθηση ότι ο χώρος της Παιδείας, και ιδιαίτερα ο ευαίσθητος χώρος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο ακαδημαϊκός χώρος αποτελεί και πρόπλασμα πειραματικών επιλογών, καταλήγουμε στην εκτίμηση ότι οι αλλαγές στα πανεπιστήμια ήταν ένα πιλοτικό σχέδιο για να εφαρμοστεί και σε όλη την κοινωνία ένα δόγμα του σοκ. Διάλυσης, απαξίωσης του δημόσιου χώρου, υποτίμησης της όποιας δημόσιας πνευματικής αξίας και εγκαθίδρυσης ενός καθεστώτος φτηνής εργασίας. Και βεβαίως ένα μοντέλο του οχήματος για το σοκ ήταν και το μοντέλο της τρικομματικής συνεννόησης. Πριν  φτιαχτεί η κυβέρνηση Παπαδήμου, η συνεννόηση αυτή αποτυπώθηκε σ΄ αυτή την πλειοψηφία, στην παιδεία, με αφορμή το νόμο 4009, το οποίο έφερε το πιο εκσυγχρονιστικό κομμάτι της διακυβέρνησης, με επικεφαλής την κα Διαμαντοπούλου. Και βεβαίως το υπερασπίστηκαν και τα πιο εκσυγχρονιστικά κέντρα της Ν.Δ., του ΛΑ.Ο.Σ., που σήμερα δεν υπάρχει στην κυβέρνηση και αντικαταστάθηκε από την κυβερνώσα πρώην Αριστερά.


Πρέπει να σας πω ότι χρησιμοποιήθηκε για την υλοποίηση αυτού του νόμου μια τεράστια εκστρατεία συκοφάντησης και παραπληροφόρησης. Έπρεπε να απαξιωθεί πλήρως το δημόσιο πανεπιστήμιο, με όλα τα θετικά του και τα αρνητικά του, εμείς δεν απορρίπτουμε ότι έχει προβλήματα και ελαττώματα, αλλά έπρεπε να απαξιωθεί πλήρως για να μπορέσει η κοινή γνώμη να δεχθεί την εφαρμογή του δόγματος του σοκ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κι αυτό έγινε σε συνεργασία με ισχυρά εκδοτικά και μιντιακά συγκροτήματα που εποφθαλμιούν την εξαιρετικά κερδοφόρα αγορά της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.  Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δημόσια ιδρύματα στη χώρα μας που φέρουν βραβεία και πολύ σημαντικές περγαμηνές σε παγκόσμιο επίπεδο. Μόλις πριν λίγους μάθαμε ότι η Ε.Ε. και ο ΟΟΣΑ ανέδειξε πέντε ελληνικά πανεπιστήμια (το Αριστοτέλειο, το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, που έχουμε την τιμή σήμερα να βρίσκεται μαζί μας ο πρύτανης ο κ. Πελεγρίνης, το ανέδειξαν στη λίστα των διακοσίων κορυφαίων όλου του κόσμου σε σύνολο είκοσι χιλιάδων πανεπιστημίων. Και το ΕΜΠ, του οποίου είχα κι εγώ την τύχη να υπάρξω φοιτητής,  δεν σπούδασα στη Βοστώνη, σπούδασα στο ΕΜΠ και είμαι περήφανος γι αυτό, ήταν ένα Πολυτεχνείο που έχει μια πολύ μεγάλη ιστορία, κάποιοι λένε ότι είναι το πανεπιστήμιο των αιώνιων φοιτητών που διαρκώς το έχουν κλειστό γιατί κάνουν καταλήψεις, γιατί υπάρχει πολιτική δράση. Ναι, δεν θέλουμε τα πανεπιστήμιά μας να είναι υγειονομικές ζώνες, θερμοκήπια, όμως αυτό το πανεπιστήμιο, με την έντονη δράση των φοιτητών του, το ΕΜΠ κατετάγη δέκατο στα πρώτα εκατό της Ευρώπης. Κανένα ΜΜΕ ή  μεγάλη εφημερίδα δεν ανέδειξε αυτές τις πρωτιές.

Όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας, λοιπόν, σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα και όλα τα πανεπιστήμια στης χώρας, όχι μόνο απέρριψαν αυτό το νόμο που έτυχε μιας μεγάλης πλειοψηφίας στη Βουλή, αλλά και προσέφυγαν στα συνταγματικά δικαστήρια για τη συνταγματικότητα του νόμου. 
Η όλη συζήτηση όμως, ίσως και με δική μας ευθύνη, περιστράφηκε γύρω από τα ζητήματα της δημοκρατίας, που είναι πάρα πολύ σημαντικά και κεντρικά. Σ΄ αυτό το πρωτοφανές εγχείρημα να καταστείλουν, να καταργήσουν εκλεγμένες ακαδημαϊκές αρχές, πράγμα το οποία στη χώρα μας ούτε η εφτάχρονη δικτατορία δεν αποπειράθηκε να κάνει.
Εν τούτοις όμως η πεμπτουσία του νόμου 4009 δεν είναι μόνο το ζήτημα της δημοκρατίας και της κατάργησης των πρυτανικών αρχών. Η πεμπτουσία αυτού του νόμου είναι η ιδιωτικοποίηση του δημόσιου και δωρεάν Πανεπιστημίου,. Δηλαδή από δω και στο εξής οι Έλληνες πολίτες θα πληρώνουν για τις σπουδές τους. Και προκειμένου να σπουδάσουν τα παιδιά μας θα πρέπει να παίρνουν φοιτητικά δάνεια, δηλαδή πρόκειται να δημιουργήσουμε τη νέα υπερχρεωμένη γενιά του μέλλοντός.

Η πεμπτουσία του νόμου αφορά κυρίως αυτό που εμείς ονομάζουμε κατάργηση  των πτυχίων, διάσπαση των γνωστικών αντικειμένων και κατάργηση των πτυχίων και φυσικά της επαγγελματικής τους κατοχύρωσης. 
Οι φοιτητές/τριες,αν εφαρμοστεί αυτός ο νόμος που σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα και όχι κάποιες μειοψηφίες όπως λένε αρνείται να εφαρμόσει, δεν θα παίρνουν πτυχίο, θα συλλέγουν τίτλους σπουδών χωρίς άμεσο, επαγγελματικό αντίκρισμα. 
Οι ελληνικές οικογένειες θα αναγκάζονται να πληρώνουν για όλους τους κύκλους σπουδών εκτός απ’ τον πρώτο. 
Με λίγα λόγια, αυτός ο αναδιανεμητικός ρόλος που είχαν τα πανεπιστήμια στην κοινωνική διαστρωμάτωση, αυτό που έλεγαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, ότι ο γιός του αγωγιάτη μπορεί να ανέλθει κοινωνικά και να γίνει μηχανικός, δικηγόρος, επιστήμονας.. Αυτό το ξεχνάμε. Δικαίωμα στη μόρφωση θα έχουν μονάχα αυτοί που έχουν οικονομική δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σ΄ αυτήν.

Οι τίτλοι σπουδών θα πιστοποιούνται από μία πανίσχυρη εξωπανεπιστημιακή αρχή την ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση), η οποία θα διορίζεται απευθείας από τον Υπουργό Παιδείας. 
Οι σπουδές θα είναι ουσιαστικά κατακερματισμένες, χωρίς επιστημονική ενότητα, με γνώσεις ταχύτατα αναλώσιμες.
 Έτσι η νέα γενιά επιστημόνων θα πρέπει να πληρώνει μια ζωή, όχι για να μαθαίνει, αλλά για να «καταρτίζεται» με εξειδικευμένες γνώσεις που θα χρησιμεύουν στην εύρεση εργασίας ανάλογα με τις εξειδικευμένες απαιτήσεις κάθε συγκυρίας. Αυτό είναι το εφεύρημα της «Δια Βίου Μάθησης». Έχουμε χάσει και τις έννοιες πια. 
Και γιατί όλα αυτά; 
Γιατί η διάλυση των ελληνικών πτυχίων θα συνεισφέρει στη δημιουργία ενός  φτηνού επιστημονικού δυναμικού, το οποίο θα στελεχώσει την ευρωπαϊκή και ελληνική αγορά με μισθούς πείνας σε συνθήκες επισφάλειας στη μεταμνημονιακή εποχή της πτωχευμένης, χρεοκοπημένης Ελλάδας. Αυτό είναι το «DNA» του Ν.4009, που τόσο πολύ υπερασπίζεται η κα Διαμαντοπούλου και μερίδα του πιο βαθέως ΠΑΣΟΚ και της βαθέως εκσυγχρονιστικής και μνημονιακής Ν.Δ. Και εσχάτως της βαθέως ΔΗΜΑΡ. 

Δ. ΟΙ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ, κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ

Χτες, ο Υπουργός Παιδείας, κ. Αρβανιτόπουλος, κατέθεσε νομοσχέδιο με τροπολογίες επί του νόμου Διαμαντοπούλου. Είναι μία προσπάθεια του κ. Αρβανιτόπουλου να δικαιολογήσει το ρόλο του ως υπουργού Παιδείας. Διότι δεν μπορεί να είναι υπουργός Παιδείας χωρίς πανεπιστήμια. Ή θα ήταν εν πάση περιπτώσει ο πρώτος υπουργός Παιδείας χωρίς Πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Θα ήταν υπουργός λυκείων και γυμνασίων που δεν θα ‘χουνε βιβλία και θα παίρνουν φωτοτυπίες και κάποιων ΙΕΚ και ΚΕΚ, αν δεν έκανε αυτές τις αλλαγές
. Οι τροπολογίες που κατέθεσε ο  κ. Αρβανιτόπουλος, για να «αντιμετωπίσει» όπως ομολογεί ο ίδιος στην «Αιτιολογική Έκθεση»,  «ορισμένες δυσλειτουργίες», δεν αλλάζουν την ουσία του νόμου 4009. 

Αντίθετα ενδεχομένως χρυσώνει το χάπι και καθιστά και τους πρυτάνεις, που έδωσαν έναν πολύ σημαντικό αγώνα το προηγούμενο διάστημα,  συμμέτοχους ή συνένοχους στο έγκλημα, γιατί δεν έδωσαν αυτό τον αγώνα για να καθίσουν στις καρέκλες τους, όπως τους κατηγορούσε η κα Διαμαντοπούλου, αλλά γιατί δεν μπορούσαν να είναι συνένοχοι στη διάλυση του δημόσιου πανεπιστήμιου στη χώρα μα.
Με αυτό το νόμο δίνεται η δυνατότητα στους πρυτάνεις να ολοκληρώσουν τη θητεία τους, πράγμα το οποίο.. είναι αυτονόητο, με την μικρή προϋπόθεση όμως να συναινέσουν στην εφαρμογή του νόμου, δηλαδή στη διάλυση του δημόσιου πανεπιστημίου.
Και επιπλέον προστίθενται και κάποια νέα στοιχεία:
 Επισπεύδονται οι συγχωνεύσεις των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο Υπουργός προτείνει την συγχώνευση με βάση «τις ανάγκες και τις δυνατότητες της εθνικής οικονομίας». Να το πούμε αυτό με απλά ελληνικά, ότι, ανεξάρτητα  από τις πραγματικές ανάγκες κάλυψης γνωστικών αντικειμένων, γιατί και εδώ υπάρχουν και υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα, σαν τα μανιτάρια φύτρωνα σχολές για να καλύψουν πελατειακές σχέσεις βουλευτών. Απ΄ αυτή την κακή συνήθεια δεν ξέφυγε ούτε η εκσυγχρονίστρια κα Διαμαντοπούλου, ιδρύοντας σχολή στην Κοζάνη.
Εντούτοις όμως αυτός ο εξορθολογισμός δεν θα γίνει, απ΄ ότι φαίνεται, με βάση τις πραγματικές ανάγκες, αλλά θα γίνει κι αυτός με ρουσφετολογικά και πελατειακά κριτήρια, και κυρίως θα αποσκοπεί στην ανάγκη η τριτοβάθμια εκπαίδευση να εξοικονομήσει, δηλαδή στο μνημονιακό σχεδιασμό αυτό που της αναλογεί, δηλαδή  3 δις. που πρέπει να εξοικονομηθούν στο χώρο της Παιδείας


Δ. Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Καταθέτουμε  θεσμική πρόταση διεξόδου για τα ΑΕΙ

Τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ πρέπει να επαναλειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο.  Ό,τι και να ζούμε σ΄ αυτή τη χώρα, όσο και να μας έχει επηρεάσει η κρίση, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι δεν θα ανοίξουν  τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, ότι θα πορευόμαστε δίχως πανεπιστημιακά ιδρύματα. Αυτή είναι η πνευματική αυτοκτονία του τόπου.

Θεωρούμε ότι ο νόμος 4009 έχει καταστεί ανενεργός, έχει απορριφθεί από την πανεπιστημιακή κοινότητα
Προτείνουμε την κατάργησή του 4009, αυτό προβλέπεται στο πρώτο άρθρο του σχεδίου νόμου που καταθέτουμε

Η πρότασή μας έχει μεταβατικό χαρακτήρα και εξασφαλίζει: 
την εύρυθμη λειτουργία Πανεπιστημίων και ΤΕΙ
την επαναφορά της δημοκρατικής λειτουργίας
την αποκατάσταση της ακαδημαϊκής νομιμότητας 
την κατοχύρωση της φοιτητικής  μέριμνας
και προτείνει και προβλέπει το σχέδιο νόμου
τον αναγκαίο ακαδημαϊκό διάλογο μέσα σε ένα θεσμικό πλαίσιο με τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας  για την υιοθέτηση ενός νέου καταστατικού χάρτη , ένας διάλογος που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα σε ορίζοντα ενός έτους και να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου 2013. 

Για το λόγο αυτό προτείνεται η υιοθέτηση ρυθμίσεων με τις οποίες : 

Αποκαθιστάται η λειτουργία των Τομέων, των Τμημάτων, των Σχολών και των Συγκλήτων.  Αποκαθίσταται η λειτουργία των εκλεγμένων οργάνων.
  Τα εκλεγμένα Όργανα των οποίων οι θητείες δεν έχουν λήξει, θα συνεχίσουν το έργο τους μέχρι την ολοκλήρωση της περιόδου για την οποία είχαν εκλεγεί. εφαρμόζεται ακαδημαϊκός και διαφανής τρόπος εκλογής των μελών ΔΕΠ/ΕΠ και προκειμένου να εξασφαλίζεται η αναγκαία στελέχωση των Ιδρυμάτων, για να μπορεί να συνεχίζεται το εκπαιδευτικό έργο.
 
Δίνεται έτσι χρόνος στα Α.Ε.Ι. και στην ακαδημαϊκή κοινότητα να προτείνουν τον αναγκαίο καταστατικό χάρτη για την Ανώτατη Εκπαίδευση που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας  στο πλαίσιο όμως της συνταγματικής επιταγής που προστατεύει την ελευθερία στη διδασκαλία και την έρευνα και εξασφαλίζει το αυτοδιοίκητο των Α.Ε.Ι. 

Αυτός είναι ο βασικός πυρήνας της πρότασης νόμου, πρότασης διεξόδου που καταθέτουμε. Πιστεύουμε στη στήριξη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Πιστεύουμε όμως και στην ανάγκη να συνειδητοποιήσουν και οι συνάδελφοι βουλευτές των τριών κομμάτων που συγκυβερνούν ότι το κρας-τεστ της εφαρμογής του δόγματος του σοκ στα δημόσια πανεπιστήμια δεν ήταν επιτυχές για τον σχεδιασμό τους. Ας το αποδεχθούν, ας το συνειδητοποιήσουν. Το πείραμά τους δεν πέτυχε, όπως  φυσικά αποτυγχάνει και το συνολικό πείραμα , το πείραμα του μνημονίου. Το πειραματόζωο αντέδρασε. Και πρέπει να το συνειδητοποιήσουν πριν καταστρέψουν ολοκληρωτικά, πριν σκοτώσουν δηλαδή το πειραματόζωο –και δεν θα μιλάμε καν για πείραμα μετά- πριν διαλύσουν ολοσχερώς ό,τι έχει δημιουργηθεί με αγώνες και προσπάθεια χρόνων της ακαδημαϊκής κοινότητας στη χώρα μας, πριν δηλαδή διαλύσουν ολοκληρωτικά  το δημόσιο πανεπιστήμιο στη χώρα.



ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ  ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ  ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ , ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 

Τ. ΚΟΥΡΑΚΗΣ 
Θα ήθελα να προσθέσω ότι τα πανεπιστήμια  και με τον νέο υπουργό Παιδείας χρησιμοποιούνται για κάλυψη χρημάτων για μνημονιακές ανάγκες. Να πω ότι αυτός   ο Νόμος που θα συζητήσουμε σε μία ώρα φέρνει ορισμένες βελτιώσεις, αλλά σε ορισμένα ζητήματα γυρνάει πίσω πχ στο θέμα των συγχωνεύσεων, επειδή βιάζονται να συγχωνευθούν και να εξοικονομήσουν χρήματα από τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις των τμημάτων, ενώ ο προηγούμενος της κας Διαμαντοπούλου προέβλεπε μία εισήγηση των συμβουλίων τους, έτσι όπως τα είχαν φτιάξει,  και των συγκλήτων και μετά ο υπουργός αποφάσιζε, τώρα αποφασίζει ο υπουργός και αφού αποφασίσει, απευθύνει ένα ερώτημα στα πανεπιστήμια, που αν δεν απαντήσουν μέσα σε δύο μήνες, αποφασίζει μονομερώς. Θέλουν δηλαδή με άλλα λόγια σε 60 μέρες να κλείνουν το θέμα. Το ένα είναι αυτό.
Ένα δεύτερο, είναι ότι αρχίζει και εμφανίζεται η αντίληψη περί  πληρωμής των αιωνίων φοιτητών για να βγάλουν και από εδώ χρήματα, αγνοώντας ότι όσοι έχουν χρήματα πληρώνουν και μένουν, όσοι δεν έχουν χρήματα δεν πληρώνουν και διευκρινίζουμε από τη μεριά μας ότι  οι αιώνιοι φοιτητές δεν κοστίζουν απολύτως τίποτα στο κράτος, ούτε φοιτητική εστία, ούτε πάσο, ούτε βιβλία ούτε τίποτα. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι  ότι δεν λαμβάνεται απολύτως καμία μέριμνα για τη φοιτητική μέριμνα, όπως επίσης τι γίνεται με το πελώριο θέμα των φοιτητών που περνάνε σε άλλες πόλεις και δεν μπορούν  να πάνε γιατί δεν αντέχουν οι γονείς τους και γίνεται με τη αναθεώρηση του καθεστώτος των μεταγραφών, ώστε να μπορούν να μεταφέρονται στον τόπο κατοικίας τους και διάφορα άλλα τέτοια ζητήματα.
Εισάγεται, παρακάμπτοντας τη δημοκρατία, η επιστολική ψήφος. Επειδή δεν μπορούν σε πάρα πολλά πανεπιστήμια να κάνουν τις εκλογές, με τη φυσική παρουσία των ανθρώπων που ψηφίζουν, καθιερώνουν με αυτό το νομοσχέδιο την επιστολική ψήφο, έτσι ώστε να παρακάμψουν τις αντιδράσεις. Είναι κάτι καινοφανές και δεν τιμάει κανέναν.
Τέλος, μέσα στο νόμο αυτό, ανάμεσα στα άλλα, δίνονται και μερικά δωράκια στους κολλεγιάρχες, ώστε τα κολλέγια να έχουν προσωπικό διδακτικό με μειωμένα προσόντα, αναγνωρίζοντας έτσι την δυνατότητα των κολλεγίων αυτών να υπάρχουν ως ισότιμες πανεπιστημιακές μονάδες κατά παράβαση του  άρθρου 16. 
Εμείς πιστεύουμε ότι στη στάση ως αξιωματική αντιπολίτευση, που θα έχουμε στη βουλή σήμερα και αύριο, κυρίως καταθέτοντας και την πρότασή  μας που δίνει μία θετική διέξοδο θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας και να είναι σίγουροι,  όσοι επιχειρήσουν να περάσουν και με αυτές τις τροποποιήσεις το  νόμο 4009 της κας Διαμαντοπούλου θα διαψευστούν για ακόμη μία φορά. Η μοναδική λύση είναι η υιοθέτηση των προτάσεων όπως τις ακούσατε από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, έτσι ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια. Πέρα από αυτά βέβαια γνωρίζουμε ότι έχουμε ανοιχτά θέματα στις υπόλοιπες βαθμίδες της παιδείας, όπου και εκεί δίνουμε καθημερινά τον αγώνα μας και σε όλα τα επίπεδα.

Ερώτηση Δημοσιογράφου: 
Έχω δύο ερωτήσεις, η πρώτη είναι αν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ δικό του σχέδιο επεξεργαστεί ή πρόκειται να επεξεργαστεί για συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, διότι όπως άκουσα συμφωνεί  και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι τα προηγούμενα χρόνια, ούτε λίγο ούτε πολύ,  είχαμε το κάθε πόλη και πανεπιστήμιο κάθε χωριό και ΤΕΙ και πολλές φορές με ασαφές αντικείμενο σπουδών.
Η δεύτερη ερώτηση σχετίζεται με μια αναφορά που έκανε ο κ. Κουράκης στους φοιτητές που υποχρεώνονται να διακόψουν τις σπουδές τους, επειδή οι οικογένειές τους δοκιμάζονται. Θα μου επιτρέψετε μία παρατήρηση, επειδή ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για  γενοκτονία, κάποια στιγμή, να πω ότι αυτός ο χαρακτηρισμός ισχύει και για τη σπουδάζουσα νεολαία πια. Είχα ακούσει τον κ. Σταθάκη να λέει, σε μία ιδιωτική συζήτηση, ότι στο Ρέθυμνο, μόνο, τα δύο τρία τελευταία χρόνια παρατηρείται μείωση των φοιτητών κατά 25- 30%, εξαιτίας της αδυναμίας των γονιών να σπουδάζουν παιδιά εκτός έδρας. Φαντάζομαι ότι κάτι ανάλογο, ίσως και σε μεγαλύτερα ποσοστά, συμβαίνει και σε άλλες πόλεις. Τι ακριβώς σκοπεύετε να προτείνετε σε αυτό και τι μάχες σκοπεύετε να δώσετε για αυτό, σήμερα και αύριο κατά τη συζήτηση των τροπολογιών του υπουργού. Ευχαριστώ πολύ.

Τ. Κουράκης: Καταρχήν για το πρώτο κ. Ξηροκώστα, εμείς δεν θα κάνουμε το λάθος που έκαναν και οι ίδιοι, σχετικά με τις συγχωνεύσεις, να εκπονήσουμε στα δικά μας τα κεφάλια, ένα σχέδιο και να το επιβάλλουμε στα πανεπιστήμια. Εμείς λέμε τα ίδια τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, με τις δικές τους διαδικασίες, σε διάλογο με την τοπική κοινωνία και με τους υπόλοιπους φορείς, να μπορούσαν να βρουν την κάλλιστη λύση για τις συγχωνεύσεις των τμημάτων των πανεπιστημίων και ίδρυση και νέων εκεί που χρειάζεται, έτσι ώστε να καλύπτουν την ανάγκη της ελληνικής νεολαίας για το δικαίωμα στη γνώση.
Το δεύτερο είναι σχετικά με τους φοιτητές. Ήδη στο σχέδιό μας ένα σημείο αφορά την φοιτητική μέριμνα. Θεωρούμε ότι το δικαίωμα στην δωρεάν εκπαίδευση περνάει και μέσα από μία τέτοια διαδικασία, να μπορεί δηλαδή ένα παιδί, ανεξάρτητα από το εισόδημα των γονιών του να σιτίζεται, να μένει κάπου, χωρίς καμία επιβάρυνση των γονιών του. Το πρώτο είναι αυτό. Βέβαια, εξαιτίας της κρίσης που μαστίζει την ελληνική κοινωνία και επειδή δεν θέλουμε να εθελοτυφλούμε ότι αύριο το πρωί θα γεμίσει η ελληνική ύπαιθρος με φοιτητικές εστίες, νομίζω ότι πρέπει να δούμε πάρα πολύ σοβαρά το θέμα των μεταγραφών, πάρα πολύ σοβαρά. Να καθορίσουμε κριτήρια, έτσι ώστε να μπορούν παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν, να σπουδάσουν, γιατί ήδη παρατηρείται μία μεταστροφή, τα παιδιά πια δεν διαλέγουν το επιστημονικό τους αντικείμενο με βάση την κλίση τους και την επιθυμία τους. Το διαλέγουν με το που θα μπορούν να τους στηρίξουν οι γονείς τους για να σπουδάσουν, σε ποια πόλη και με ποιο γνωστικό αντικείμενο. Αυτό είναι μία αλλαγή του ονείρου τους, αλλαγή της επιθυμίας τους εξαιτίας των συνθηκών. Εμείς θέλουμε να επαναφέρουμε τη δυνατότητα στο όνειρο και μέσα από τέτοιες ρυθμίσεις. 
Προφανώς εδώ πέρα σχετίζεται με το ζήτημα χρηματοδότηση, αλλά για αυτό έχουμε μιλήσει αρκετές φορές. 


Π.ΧΑΡΑΜΗΣ 

Να προσθέσω κάτι  σχολιάζοντας την ίδια ερώτηση. Ο οδυνηρός υποχρεωτικός εξαναγκασμός φοιτητών και φοιτητριών να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια  εκπαίδευση είναι ίσως το θλιβερό επιστέγασμα μιας πορείας όπου συνολικά όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης αντιμετωπίζουν παρόμοια  προβλήματα και έρχεται η τριτοβάθμια εκπαίδευση αυτή η τελική εγκατάλειψη να πιστοποιήσει  ότι από την ένταξη ενός παιδιού στην προσχολική και στην πρωτοβάθμια μέχρι την πολυπόθητη ένταξη στην τριτοβάθμια έχουν τα παιδιά των πιο υποβαθμισμένων στρωμάτων να αντιμετωπίσουν  συνεχείς φραγμούς και εμπόδια. Και εδώ ακριβώς είναι που δένουμε το πρόβλημα που συζητούμε τώρα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση με τα αντίστοιχα προβλήματα των υποκείμενων βαθμίδων της πρωτοβάθμιας της δευτεροβάθμιας αλλά και της προσχολικής. Τονίζουμε ότι δεν υπάρχει πιο θλιβερή κατάσταση από το να ξεκινούν τα σχολεία το Σεπτέμβριο και να μην έχουν στη διάθεση τους οι σχολικές μονάδες τα πλέον στοιχειώδη για να ξεκινήσουν απρόσκοπτα τα μαθήματα.. Ο δε υπουργός να λέει αυτή τη στιγμή ότι τα βιβλία θα είναι στη θέση τους, τα κτίρια θα είναι έτοιμα, το προσωπικό  στη διάθεση. Όμως διαθέτει περιορισμένη εμπειρία για να μπορεί να διασφαλίσει κάτι τέτοιο και η εμπειρία δείχνει ότι αυτά δεν έχουν διασφαλιστεί εδώ και πολλά χρόνια . Και φανταστείτε ότι συζητούμε για έναρξη μαθημάτων όταν γνωρίζουμε ότι έχουν ήδη καταργηθεί μια σειρά από συμπληρωματικές αλλά βασικής σημασίας εκπαιδευτικές λειτουργίες που έχουν στόχο να στηρίξουν την παραμονή και την εκπαιδευτική πρόοδο των παιδιών που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες ή και ειδικές ανάγκες. Και όταν δει κανείς όλο αυτό το πρόβλημα συνολικά αντιλαμβάνεται τι μεγάλος άθλος είναι να φτάσει ένα παιδί στην τριτοβάθμια όπως αναφέρατε και εκεί να υποχρεωθεί  παρά τους κόπους που κατέβαλε και παρά τις θυσίες μιας οικογένειας για αυτό το σκοπό να υποχρεωθεί να εγκαταλείψει στη μέση. Δηλαδή αυτό το όραμα ποιότητας συνδυασμένης με ισότητα απέχει παρασάγγας από αυτήν τη θλιβερή πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσουν τα σχολεία με την έναρξη τον Σεπτέμβρη.  
Ζ.ΚΑΠΡΑΝΑΣ 
Σε συνέχεια του συντρόφου Προέδρου και του Παύλου Χαραμή θα μιλήσω για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Από την προσχολική αγωγή, από το προηγούμενο σχολικό έτος. Έχω τα στοιχεία επίσημα για να μην μπερδευτούμε. 95609 παρακολούθησαν το νηπιαγωγεία, το υποχρεωτικό το ένα έτος. Προνήπια όμως παρακολούθησαν 51000. Το 50% των προνηπίων είναι εκτός σχολικών μονάδων. Το αιώνιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας και του γονεϊκού κινήματος η προσχολική αγωγή να είναι διετής είναι στα χαρτιά.. Το δεύτερο σε σχέση με τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις των πανεπιστημίων. Εμείς βιώσαμε στη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση  πέρυσι αυτόν τον εξορθολογισμό και από αυτό το βήμα θα ήθελα να χαιρετήσω τους μαθητές και τις μαθήτριες το 10% του πληθυσμού, του μαθητικού πληθυσμού, που εξαναγκάστηκε ιδίως από τις αγροτικές περιοχές, ημιορεινές και ορεινές για την μεν πρωτοβάθμια εκπαίδευση από τα 4 μέχρι 6 ετών να μετακινούνται με ταξί φορτοεπιβατικά  και με λεωφορεία 25 χλμ και για τη δε δευτεροβάθμια εκπαίδευση 45 χλμ την ημέρα. Αυτό τον άθλο αυτών των παιδιών.  Και ένα τελευταίο σε σχέση με τις ελλείψεις του εκπαιδευτικού προσωπικού. Διαβάσαμε και ακούσαμε και από χείλη επίσημα των κυβερνώντων ότι θα διοριστούν στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση ένας πολύ μικρός αριθμός, πέρυσι διορίστηκαν μόνο 133 όταν επίσημα στη σύνταξη από 1 μέχρι 10 Ιούλη  γιατί αυτή είναι η ημερομηνία που μπορούνε οι εκπαιδευτικοί πλέον  να παραιτούνται εφόσον συμπληρώσουν τα χρόνια , έκαναν παραίτηση 1.600 άτομα και δούλεψαν σαν αναπληρωτές το σχολικό έτος που τελείωσε 13,5 χιλιάδες άτομα εκ των οποίων έχουν υποσχεθεί ότι μόνο το 10% θα δουλέψει από αυτούς. Και αν αθροίσουμε αυτά τα δυο νούμερα  μιλάμε μόνο για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση 14 χιλιάδες κενά σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Δεν θα μιλήσουμε καθόλου για θέρμανση για υλικοτεχνική υποδομή.

Οι βουλευτές συγκυβέρνησης και Χρυσής Αυγής μπλοκάρουν τη σύγκληση της Επιτροπής Οικ.Υποθέσεων για την Αγροτική

www.avantipopolo.gr



Με επιτακτική πλέον την υποχρέωση της κυβέρνησης να έρθει στη Βουλή και να ενημερώσει τι γίνεται με τη σκανδαλώδη μεταβίβαση της Αγροτικής Τράπεζας στην Πειραιώς, έχει κατατεθεί αιτήμα για σύγκληση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.

Πάντως, ο αρμόδιος για την πώληση - σκάνδαλο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, 

ενδέχεται και να αποφύγει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, καθώς ακόμη δεν έχει συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών βουλευτών για να κληθεί στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Ο κανονισμός της Βουλής ορίζει ότι πρέπει να υπάρχει αίτημα από τα 2/5 των μελών της επιτροπής.


Εχουν συνυπογράψει μεχρι στιγμης μόνο οι 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, οι 3 βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων και οι 2 του ΚΚΕ.


Αντίθετα, οι 2 βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ., οι 6 του ΠΑΣΟΚ, οι 23 της Ν.Δ. και οι 3 της Χρυσής Αυγής, μπλόκαραν την διαδικασία.


Έτσι, έως τώρα, από τους 51 βουλευτές, τη σύγκληση της Επιτροπής έχουν ζητήσει οι 17 και χρειάζεται να υπογράψουν τουλάχιστον άλλοι δύο βουλευτές για να συμπληρωθούν τα 2/5.


Η Κ.Ο. της Χρυσής Αυγής δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τους λόγους που την έκαναν να συμπορευτεί με την κυβερνητική πλειοψηφία.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ-ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ




Βρισκόμαστε μπροστά σε μια διαδικασία εν κρυπτώ εκποίησης και λεηλασίας του δημόσιου πλούτου.
Καταστρατηγούνται στοιχειώδεις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Το αν το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας θα είναι μοχλός ανάπτυξης, μοχλός για την παραγωγική ανασυγκρότηση ή θα είναι μια μαύρη τρύπα, όπου ο δημόσιος πλούτος θα πηγαίνει βορά στις ανάγκες των τραπεζιτών και το κόστος θα πηγαίνει στις πλάτες του ελληνικού λαού, είναι πάρα πολύ κρίσιμο ζήτημα.
Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο σκάνδαλο. Σε ένα σκάνδαλο που προδίδει ότι αυτοί που πραγματικά κυβερνάνε τη χώρα, δεν είναι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων. Αυτοί που πραγματικά κυβερνάνε τη χώρα, είναι μια ομάδα φτωχευμένων τραπεζιτών οι οποίοι παίρνουν τις κρίσιμες αποφάσεις, διατηρούν ζωντανές τις τράπεζές τους με ζεστό δημόσιο χρήμα, προχωρούν σε αποφάσεις οι οποίες προκαλούν τους Έλληνες πολίτες.
Για μας η αγροτική οικονομία μπορεί να γίνει ένας πυλώνας ανάπτυξης.
Θα σταθούμε εμπόδιο στην ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας με όση δύναμη έχουμε εντός και εκτός Βουλής και κυρίως θα σταθούμε εμπόδιο στην εκποίηση κερδοφόρων συνεταιριστικών επιχειρήσεων όπως η Δωδώνη, όπως η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα αυτοί οι αγώνες θα είναι νικηφόροι.

************************************************************

Να πω δυο λόγια και να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας. Για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντική, διότι γνωρίζουμε ότι αντιπολίτευση δεν γίνεται μονάχα στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου ή από βήματος Βουλής. Αντιπολίτευση και ουσιαστικός έλεγχος, με προοπτική όμως κατάθεσης ρεαλιστικών εναλλακτικών προτάσεων, γίνεται μέσα στους κοινωνικούς χώρους.
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια διαδικασία εν κρυπτώ εκποίησης και λεηλασίας του δημόσιου πλούτου. Δεν μας ξαφνιάζει, όμως επιτρέψτε μου να πω, μας θυμώνει. Είμαστε θυμωμένοι με όλα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα. Αγανακτισμένοι θα έλεγε κανείς. Διότι καταστρατηγούνται στοιχειώδεις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Διότι αποφασίζονται εν κρυπτώ κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Το αν το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας θα είναι μοχλός ανάπτυξης, μοχλός για την παραγωγική ανασυγκρότηση ή θα είναι μια μαύρη τρύπα, όπου ο δημόσιος πλούτος θα πηγαίνει βορά στις ανάγκες των τραπεζιτών και το κόστος θα πηγαίνει στις πλάτες του ελληνικού λαού, είναι πάρα πολύ κρίσιμο ζήτημα.
Την προηγούμενη Παρασκευή, με μια δημοσιοποίηση απόφασης στο φύλλο εφημερίδας της κυβέρνησης, ενημερωθήκαμε όλοι, χωρίς να έχει ειπωθεί καμία κουβέντα στο Κοινοβούλιο, ότι αποφασίστηκε η πώληση - η παραχώρηση θα λέγαμε εμείς - της Αγροτικής Τράπεζας, μιας βιώσιμης σε προοπτικής τριετίας τράπεζας, η οποία έχει υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές από το PSI, της μόνης εναπομείνουσας δημόσιας τράπεζας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μαζί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Αποφασίστηκε λοιπόν και δημοσιοποιήθηκε στο φύλλο της εφημερίδας της κυβέρνησης, χωρίς να ακουστεί ούτε μια λέξη στο χώρο της Βουλής. Και παρά το γεγονός ότι λίγες μέρες πριν τις εκλογές και οι τρεις αρχηγοί που σήμερα βρίσκονται στα τρία κόμματα που κυβερνούν, αλλά και αμέσως μετά τις εκλογές, κατά τη διάρκεια της προγραμματικής συμφωνίας που είχαν, ρητώς είχε ανακοινωθεί ότι θα ανακεφαλαιοποιηθεί η Αγροτική Τράπεζα, για να μείνει πυλώνας ανάπτυξης της υπαίθρου και της αγροτικής οικονομίας.
Και αναρωτιόμαστε τι άλλαξε, από τις προεκλογικές δεσμεύσεις και τις μετεκλογικές προγραμματικές συμφωνίες μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή, όπου δημοσιοποιήθηκε μία απόφαση εν κρυπτώ; Πιστεύουμε ότι αυτό που ζήσαμε την προηγούμενη Παρασκευή ήταν μια πρωτόγνωρη διαδικασία υποβάθμισης του Κοινοβουλίου και της Δημοκρατίας. Και αυτή η διαδικασία υποβάθμισης του Κοινοβουλίου συνεχίζεται. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, χθες, επικαλέστηκε κώλυμα προκειμένου να μην προσέλθει στη Βουλή να απαντήσει σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ του Βαγγέλη Αποστόλου, σχετικά με την εκποίηση της Αγροτικής Τράπεζας. Για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά, υπουργός σε επίκαιρη ερώτηση απαντά γραπτώς. Στις επίκαιρες ερωτήσεις έρχεται ο υπουργός και απαντάει. Και απάντησε γραπτώς, στην ουσία ότι δεν τον αφήνει ο Υπουργός των Οικονομικών να έρθει στη Βουλή και να απαντήσει. Αυτό είναι διακωμώδηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
Αλλά θέλω να μπω στην ουσία. Διότι, εδώ δεν κρύβεται μόνο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρώτος κρύβεται ο Πρωθυπουργός. Δεν έρχεται να απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις, στη λεγόμενη ώρα του Πρωθυπουργού. Διότι που να βρει ώρα για τη Βουλή, όταν τον απασχολεί η τρόικα Και κυρίως δεν έρχονται να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα που τους έχουμε θέσει ο Υπουργός Οικονομικών, αλλά και αυτός που έχει τη μέγιστη ευθύνη. Βεβαίως, κρύβεται πίσω από ένα νόμο που έφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ως Υπουργός Οικονομικών, μνημονιακό νόμο αμφιβόλου συνταγματικότητας, βάσει του οποίου έχει το δικαίωμα η Τράπεζα της Ελλάδας να παίρνει αποφάσεις, χωρίς να δίνει στοιχειώδεις εξηγήσεις.
Όμως, ανεξάρτητα με το αν του παρέχεται του κ.Προβόπουλου αυτό το νομικό δικαίωμα, αν κρύβεται δηλαδή πίσω από το νόμο, εμείς θα απαντήσουμε ότι «ότι είναι νόμιμο, δεν είναι και ηθικό». Είναι, λοιπόν, ηθικό να μην γνωρίζει ο ελληνικός λαός και τα πολιτικά κόμματα και οι βουλευτές την έκθεση της Black Rock για το τραπεζικό σύστημα; Είναι ηθικό να δίνονται πιστοποιητικά βιωσιμότητας στις τέσσερις τράπεζες και να μην δίνεται στην Αγροτική και αυτά τα πιστοποιητικά βιωσιμότητας να μην δίνονται στη δημοσιότητα; Εδώ βγαίνουμε έξω και από κάθε διεθνή κανόνα για τη διαφάνεια.
Προσπαθούμε, λοιπόν, και με αυτή τη συνάντηση μαζί σας σήμερα, να αναζητήσουμε απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα:
Πρώτον, πως γίνεται αποδεκτή η προσφορά μιας ιδιωτικής τράπεζας, που διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια με ενίσχυση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή με λεφτά τα οποία θα χρεωθούν στους έλληνες φορολογούμενους, για την απορρόφηση κρατικής τράπεζας η οποία κρατική τράπεζα υπέστη ζημία από το PSI, από το κούρεμα των ομολόγων, η οποία δεν αποκατεστάθη όπως αποκαταστάθηκαν οι υπόλοιπες τέσσερις τράπεζες;
Δεύτερον, με βάση ποια κριτήρια κρίθηκαν βιώσιμες οι τέσσερις τράπεζες και μή βιώσιμη η Αγροτική;
Τρίτον, που είναι αυτές οι εκθέσεις των συμβούλων για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τα λεγόμενα επιχειρηματικά σχέδια, τα business plans, τα capital plans, όπως επιβάλλουν οι διεθνείς κανόνες; Πότε θα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία;

Ελπίζουμε ότι θα μας δώσουν κάποιες απαντήσεις, ο Υπουργός Οικονομικών και ο κ. Προβόπουλος, την Παρασκευή, οπότε, και μετά και μετά την πίεση που ασκήσαμε, δέησαν να έρθουν στη Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.
Να μάθουμε, επίσης, ποιο είναι το τίμημα που κατέβαλλε η Τράπεζα Πειραιώς για να αποκτήσει το καλό τμήμα της Αγροτικής Τράπεζας. Και να μάθουμε, επίσης, με ποιο σκεπτικό η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην ανακεφαλαιοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας.
Αγαπητοί φίλοι, εμείς θεωρούμε ότι αυτή η εξέλιξη είναι μια εξέλιξη πάρα πολύ σημαντική. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο σκάνδαλο. Σε ένα σκάνδαλο που προδίδει ότι αυτοί που πραγματικά κυβερνάνε τη χώρα, δεν είναι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων. Αυτοί που πραγματικά κυβερνάνε τη χώρα, είναι μια ομάδα φτωχευμένων τραπεζιτών οι οποίοι παίρνουν τις κρίσιμες αποφάσεις, διατηρούν ζωντανές τις τράπεζές τους με ζεστό δημόσιο χρήμα, προχωρούν σε αποφάσεις οι οποίες προκαλούν τους Έλληνες πολίτες.
Όμως, σε τελική ανάλυση, εμείς λέμε ότι «λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο». Και λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, διότι μπορεί αυτή τη στιγμή με αυτές τις εν κρυπτώ αποφάσεις να λεηλατούν, να οικειοποιούνται δημόσιο χρήμα ιδιώτες μέτοχοι, όμως συνολικά η χώρα και η οικονομία βρίσκεται μπροστά σε ένα αδιέξοδο. Η λεηλασία δεν μπορεί να κρατήσει πολύ. Και γι’ αυτό το λόγο εμείς θεωρούμε κρίσιμο η σημερινή συνάντηση μαζί σας να μην έχει ένα διαδικαστικό χαρακτήρα. Αλλά να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα ενός μετώπου αντίστασης, αλλά και παραγωγής εναλλακτικών προτάσεων και πολιτικής.
Πολύ σύντομα το τραπεζικό σύστημα της χώρας, δυστυχώς, θα είναι ένα κουφάρι. Αλλά πολύ σύντομα, μέσα από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, θα τεθεί υπό δημόσιο έλεγχο με κοινωνική διαφάνεια και θα αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης και κοινωνικής ανταποδοτικότητας.
Το ζήτημα για εμάς είναι, μέσα από το διάλογο και τη συνεργασία να αποκτήσουμε εκείνη τη σοφία και την ωριμότητα, ώστε να επενδύσουμε σε πρακτικές και στρατηγικές που θα πιάσουν τόπο.
Για μας η αγροτική οικονομία μπορεί να γίνει ένας πυλώνας ανάπτυξης. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα μας οφείλει να τα αξιοποιήσει σε μια προοπτική παραγωγικής ανασυγκρότησης. Εκεί είναι η σκέψη μας, εκεί είναι το μέλημά μας, δεν είμαστε στη Βουλή μόνο για να ασκούμε αντιπολίτευση, ούτε θα παίξουμε το ρόλο του εισαγγελέα. Αυτόν τον ρόλο πολύ σύντομα θα κληθούν κάποιοι να τον αναλάβουν. Θα τον αναλάβουν αυτοί οι οποίοι θεσμικά έχουν αυτόν τον ρόλο. Πολύ σύντομα, πιστέψτε με.
Διότι η ιστορία της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου είναι μια ιστορία που ξεκινάει από τα τέλη του 2009, έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την ιστορία, δηλαδή στη χρεωκοπία της χώρας, καθοριστικό ρόλο η Τράπεζα της Ελλάδας και οι επιλογές της, οι επιλογές τότε που έδιναν παράθυρο στην κερδοσκοπία με το Τ+10 επιλογές που συνεχίστηκαν με την ευνοϊκή μεταχείριση ιδιωτικών τραπεζικών ομίλων εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος επιλογές, που προχώρησαν και αφορούσαν στο PSI μια διαδικασία που οδήγησε σε πτώχευση τα ασφαλιστικά ταμεία και τα δημόσια τραπεζικά συστήματα και κορυφώνονται τώρα με την επιλογή -εν κρυπτώ μάλιστα- και σε αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις, εκποίησης της μόνης βιώσιμης δημόσιας τράπεζας.
Είμαστε, λοιπόν, βέβαιοι ότι πολύ σύντομα θα ασχοληθούν με τον έλεγχο αυτών των υποθέσεων οι θεσμοί που πρέπει να ασχοληθούν, αυτοί της δικαιοσύνης. Δεν είναι δικιά μας δουλειά αυτήν. Δικιά μας δουλειά, όμως, θα είναι - και θα είναι δύσκολη δουλειά - να μπορέσουμε μέσα από τα ερείπια να ανασυγκροτήσουμε την παραγωγική δυνατότητα της πατρίδας μας. Και γι’ αυτό σας χρειαζόμαστε σύμμαχους. Θέλουμε τον αγροτικό κόσμο σύμμαχο, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, θέλουμε σύμμαχο τον τοπική αυτοδιοίκηση, τους συνδικαλιστικούς φορείς, και πιστεύω ότι αυτή η συνάντηση που ξεκινάει σήμερα πρέπει να έχει βάθος να έχει πορεία, να έχει προοπτική.
Διότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει αν δεν συνεργαστούμε όλοι, προκειμένου να ανοικοδομήσουμε - όπως είπα πιο πριν - την ελληνική οικονομία με τις σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες που έχει μια από αυτές είναι και ο αγροτικός κόσμος. Θα σταθούμε εμπόδιο στην ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας με όση δύναμη έχουμε εντός και εκτός Βουλής και κυρίως θα σταθούμε εμπόδιο στην εκποίηση κερδοφόρων συνεταιριστικών επιχειρήσεων όπως η Δωδώνη, όπως η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα αυτοί οι αγώνες θα είναι νικηφόροι

ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

  Με αποφάσεις που δεν λαμβάνονται στη Βουλή των Ελλήνων, με διαδικασίες που συντελούνται εν κρυπτώ, η συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ (γνωστή και “ως τρόικα εσωτερικού”) χαρίζει τη βιώσιμη δημόσια ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ στην κατ’ ουσίαν πτωχευμένη Τράπεζα Πειραιώς!
Η Α.T.E., η μόνη αμιγώς κρατική Τράπεζα της χώρας, είναι και η μόνη που πορεύεται αυτή τη στιγμή χωρίς κρατική ενίσχυση μέσω προνομιούχων μετοχών, ενώ τα κεφάλαια που χρειάζεται αφορούν αποκλειστικά απώλειες από το κούρεμα των κρατικών ομολόγων, σε αντίθεση με τις τέσσερις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες, που για να επιβιώσουν απαιτείται κάλυψη και των τεράστιων λειτουργικών ζημιών τους. Αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι μας κυβερνά μια πτωχευμένη τραπεζοκρατία, μέσω των πολιτικών εκφραστών της. Οι καταθέσεις και τα εξυπηρετούμενα δάνεια της A.T.E. περνούν στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ τα επισφαλή δάνεια φορτώνονται στις πλάτες του Έλληνα φορολογούμενου. Παράλληλα χαρίζεται στην Τράπεζα Πειραιώς το 40% του έγγειου αγροτικού κεφαλαίου, που σήμερα είναι υποθηκευμένο στην Α.T.E., ενώ όλες οι μεταποιητικές δραστηριότητες του χώρου (ΔΩΔΩΝΗ, ΕΛΒΙΖ κλπ.) οδηγούνται στο διαβόητο “Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας” και βγαίνουν στο σφυρί.
Καθιστούμε σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει αυτή τη “δωρεά” και εγγυόμαστε στους αγρότες, στους εργαζόμενους της Α.T.E. και σε όλο τον ελληνικό λαό ότι δε νομιμοποιούμε την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας προκειμένου να διασωθεί το χρεοκοπημένο τραπεζικό σύστημα. Όλοι οι εμπλεκόμενοι στις αποφάσεις αυτές θα κληθούν να λογοδοτήσουν για τη συμμετοχή τους στο τεράστιο αυτό πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο. Η Α.T.E. οφείλει να διατηρήσει και να ενισχύσει το ρόλο της ως μοχλός ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας και παράγοντας διαφύλαξης των διατροφικών αναγκών του ελληνικού λαού.
Αυτή τη μεγάλη ληστεία εμείς δεν θα την αφήσουμε να πραγματοποιηθεί. Και σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε τετελεσμένες πράξεις που θίγουν το δημόσιο συμφέρον.
ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ ΑΡΤΑΣ
* Σας ενημερώνουμε επίσης ότι αύριο Τετάρτη 1/8, ώρα 10 το πρωί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Άρτας θα πραγματοποιήσει δράση έξω από το κατάστημα της Α.Τ.Ε. στην Άρτα

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζεται το θέατρο του μνημονιακού παράλογου



Το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου: 

«Το θέατρο του μνημονιακού παράλογου συνεχίζεται από την τρικομματική κυβέρνηση. Έχουν ήδη αποφασίσει τα επώδυνα και αντικοινωνικά μέτρα και απλώς διαφωνούν στο πότε και πώς θα τα ανακοινώσουν. Τα όποια επικοινωνιακά παιχνίδια δεν μπορούν να σταθούν, ειδικά όταν γίνονται εις βάρος μιας κοινωνίας που εξαπατήθηκε πλήρως προεκλογικά.

Για τον κ. Βενιζέλο και τις δηλώσεις του το μόνο που μπορούμε να σχολιάσουμε είναι την πολιτική του εμμονή να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κάθε μέρα. Υπενθυμίζουμε ότι ο ίδιος διαχειρίζεται, με καταστροφικό τρόπο, τις τύχες της χώρας και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ.»

Πρώτη ανοιχτή Συνέλευση Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων στην Άρτα


 

Την Τρίτη 31/7 στις 8:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ανοιχτή Συνέλευση Βάσης Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Άρτας, στον προαύλιο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης (Παλιά Πυροσβεστική).

Σκοπός της Συνέλευσης Βάσης είναι:

  • Η οργάνωση των ανέργων και των εργαζόμενων χωρίς σταθερή εργασία και κοινωνική ασφάλιση για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους στην εργασία, την ασφάλιση, την υγειονομική περίθαλψη, το επίδομα ανεργίας, καθώς και για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων αυτών μέσω της συλλογικής δράσης.

  • Η άσκηση πίεσης σε κρατικούς και αυτοδιοικητικούς οργανισμούς, εργοδοτικούς και άλλους τοπικούς φορείς για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την διεκδίκηση ειδικών ρυθμίσεων, απαλλαγών, δικαιωμάτων για τους ανέργους.

  • Η ανάπτυξη δομών αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων επιβίωσης των άνεργων, των επισφαλώς εργαζόμενων, των φτωχών και όλων εκείνων που πλήττονται με ιδιαίτερα βάναυσο τρόπο από τις συνέπειες της κρίσης.

  • Η ανάπτυξη ενός κοινωνικού ρεύματος ανέργων και επισφαλώς εργαζόμενων που θα αγωνίζεται για την αξιοπρέπεια στην εργασία και στη ζωή.


Οι άνεργοι δεν είμαστε αριθμοί σε στατιστικές
Η περίοδος του «δε γίνεται τίποτα» πρέπει να τελειώσει
Με οργάνωση και δράση μπορούμε να πετύχουμε πολλά





30.7.12

Θα αναγκαστούμε να καταργήσουμε τις συντάξεις για να μην περικόψουμε οριζοντίως τους συνταξιούχους..



ΤΣΕΚΕΡΗΣ-ΚΥΡΙΤΣΗΣ  (Από την αγαπημένη μας στήλη : ΚΑΚΟΗΘΕΙΕΣ)


... Από τη μέση και κάτω.
Αυτό που μας πειράζει περισσότερο με την κρίση είναι τα κλισέ.
Στο μικροσκόπιο της τρόικας οι δαπάνες, φύλλο και φτερό έκαναν τον προϋπολογισμό, καυτή πατάτα για την κυβέρνηση τα πρόσθετα μέτρα, άγριο ψαλίδι σε μισθούς και συντάξεις.
Ευτυχώς η Αριστερά είναι πάντα έτοιμη να απαντήσει με μια ομοβροντία από μεταφορές.
Ο κοινωνικός σφαγιασμός θα πληρώσει το μάρμαρο της λαίλαπας του ξεπουλήματος των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.
Πάντως η τρόικα έφυγε και θα επανέλθει τον Σεπτέμβριο με έκθεση-καταπέλτη.
Θα την περιμένουμε με ένα αντιμνημονιακό, αντινεοφιλελεύθερο μέτωπο των εργαζομένων.
Θα απουσιάσουν για εκπαιδευτικούς λόγους. Θα μας αφήσουν τον Αύγουστο να κόψουμε το λαιμό μας για να πληρώσουμε ένα ομόλογο 3,2 δισ., προκειμένου να αποδείξουμε την αφοσίωσή μας.
Και μετά θα επιστρέψουν για να μας διώξουν από το ευρώ.
Βρίζοντας.
Ευτυχώς που μας λέγανε πριν τις εκλογές ότι αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε έξι μήνες θα μας έχουνε πετάξει από την Ευρωζώνη.
Ενώ οι ίδιοι θα το καταφέρουν σε τρεις.
Έτσι είναι οι εθνικές διαπραγματευτικές ομάδες. Και τα τρία κόμματα έχουν στείλει τα καλύτερα στελέχη τους.
Η ΔΗΜ.ΑΡ. είχε στείλει τον Ψαριανό, αλλά τον ανακάλεσε μετά από ατυχή σχόλιά του στο τουίτερ για τους συνταξιούχους.
Ο ίδιος εξέφρασε την απορία του, γιατί στον Βορίδη είχαν φανεί πολύ αστεία.
Επίσης θέλουμε να δούμε τι θα κάνουν τώρα οι δυνάμεις που έχουν θέσει ως κόκκινη γραμμή την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Μάλλον θα μπούνε σε ένα καράβι και θα πάνε να εγκαταστήσουν εξόριστη κυβέρνηση στην Αυστρία.
Να ξέρουμε όμως ότι όλα αυτά συμβαίνουν επειδή δεν απελευθερώθηκε το κλειστό επάγγελμα των φορτοεκφορτωτών κεντρικών αγορών.
Και επειδή δεν συγχωνεύσαμε το Αστεροσκοπείο Αθηνών με την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων.
Και έτσι, εξαιτίας κάποιων βολεμένων συντεχνιών, χαραμίσαμε ένα πλούσιο πρόγραμμα στήριξης, το μεγαλύτερο που πήρε ποτέ χώρα.
Μόνο η Περσία από τον Τσέγκις Χαν είχε πάρει μεγαλύτερο πρόγραμμα στήριξης.
Διακόσια εξήντα οχτώ χρόνια το ξεπληρώνανε.
Ενδιαμέσως βέβαια είχε πάρει και δεύτερο πακέτο βοήθειας, από τον Ταμερλάνο.
Το πιο ενδιαφέρον μέτρο που ακούγεται πάντως, είναι το πλαφόν 1.500 ευρώ για κάθε ασφαλισμένο.
Λογικό. Δεν μπορεί να θέλουμε ΚΑΙ διάγνωση ΚΑΙ θεραπεία. Είναι πάνω από τις δυνατότητες της χώρας.
Και επίσης πρέπει να εφαρμόσουμε ευέλικτες μορφές θεραπείας, όπως η μερική θεραπεία και η θεραπεία εκ περιτροπής.
Και η διάγνωση με το κομμάτι.
Για ένα αθώο αστειάκι αποκλείστηκε από τους Ολυμπιακούς η Βούλα η νεοναζιάρα.
Δεν πειράζει, θα την στείλουμε σε αυτούς του '36, που θα είναι και ωραία.
Τα αστείο ήταν καλό, αλλά στο τουίτερ της είχε και μερικά του Κασιδιάρη σαφώς καλύτερα.
Τα εκτιμάνε αυτά οι Αθάνατοι. Ειδικά όταν το 90% των τηλεοπτικών εσόδων προέρχονται από αράπηδες.

Η επινόηση και κατασκευή του «λευκού Κινέζου» εργαζόμενου




Του Γιάννη Μηλιού  
Θέλω να διατυπώσω τη βασική μου θέση προκαταβολικά: Δεν επίκειται η διάλυση της Ζώνης του Ευρώ (ΖτΕ), και όσοι την αναμένουν ή τη φοβούνται θα διαψευστούν για μια ακόμα φορά! Η συζήτηση που διεξάγεται μεταξύ των αξιωματούχων του συστήματος, ιδεολογικών («δεξαμενές σκέψης», «κορυφαίοι» οικονομολόγοι κ.λπ.) και πολιτικών (κυβερνήσεις, ευρωπαϊκές αρχές, αστικά κόμματα), σχετικά με τον «κίνδυνο διάλυσης της ΖτΕ» ή την πιθανότητα «εξόδου» κάποιων χωρών από αυτήν, στην πραγματικότητα συνιστά «μετάθεση», δηλαδή συγκάλυψη του πραγματικού επίδικου, που είναι η ομοσπονδοποίηση της Ευρώπης σε αντιλαϊκή-νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση και η διαμάχη γύρω από τα μέσα για την «αναίμακτη» επίτευξη αυτού του διακυβεύματος. Η Αριστερά έχει το δικό της, ριζικά διαφορετικό από το κυρίαρχο, σχέδιο ομοσπονδοποίησης της Ευρώπης: Την Ευρώπη της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων, της κοινωνικής συνοχής, της προτεραιότητας των κοινωνικών αναγκών έναντι του κέρδους και γενικότερα των ιδιοτελών συμφερόντων, του σοσιαλισμού. Είναι λοιπόν λάθος, αντί να μιλά για το πραγματικό επίδικο (ποια Ευρώπη;), η Αριστερά να μετέχει στη συλλογική «μετάθεση» που επιβάλλουν οι κυρίαρχοι, αποδεχόμενη το δίλημμα «τι και ποιοι θα διαλύσουν τη ΖτΕ και την Ευρώπη».
Είναι αλήθεια ότι η κρίση χρηματοπιστωτικής φερεγγυότητας (insolvency) στη ΖτΕ οξύνεται και ότι το δημόσιο χρέος της μιας μετά την άλλη των χωρών-μελών καθίσταται, υπό τις «δεδομένες συνθήκες», μη βιώσιμο (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Κύπρος, Ιταλία...). Είναι όμως εξίσου αλήθεια ότι οι «δεδομένες συνθήκες» τροποποιούνται διαρκώς, με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις πολιτικής, που προσωρινά μόνο χαλαρώνουν κάποια συμπτώματα της κρίσης χωρίς να τα αντιμετωπίζουν.
Όλα όμως αυτά τα «ημίμετρα», από τα «προγράμματα διάσωσης» μέσω «θεσμικού δανεισμού» εκτός αγορών, το «κούρεμα» του χρέους με τη λεγόμενη «συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα», μέχρι τη δημιουργία χρηματοδοτικών «μηχανισμών» πιστωτικής «σταθερότητας», ή μέχρι τη σχεδιαζόμενη «ευρωπαϊκή ενοποίηση και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», εδράζονται σε ένα σταθερό άξονα πολιτικής: Τη λιτότητα, δηλαδή την υποτίμηση της εργασιακής δύναμης, τη βίαιη αναδιανομή εισοδήματος και εξουσίας υπέρ του κεφαλαίου, που εξαθλιώνει το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, βυθίζει την οικονομία στην ύφεση, εκτινάσσει το δημόσιο χρέος και αποσταθεροποιεί την πίστη.
Η ύφεση και η παρόξυνση της χρηματοπιστωτικής στενότητας υποτιμά περαιτέρω την εργασιακή δύναμη και μειώνει τη διαπραγματευτική ικανότητα των εργαζομένων, μέσα από τις συνθήκες ανεργίας και ανασφάλειας που δημιουργεί, παρέχει «επιχειρήματα» στις πολιτικές «ιδιωτικοποιήσεων» (δηλαδή στην επέκταση των σφαιρών τοποθέτησης και κερδοφορίας του ιδιωτικού κεφαλαίου και στην υφαρπαγή των δημόσιων αγαθών), ψαλιδίζει ή και εξαλείφει τα δίκτυα και τους μηχανισμούς κοινωνικής προστασίας και τον «κοινωνικό μισθό».
Επιχειρείται έτσι να «κατασκευαστεί» ένας νέος τύπος Ευρωπαίου εργαζόμενου, με χαμηλό μισθό, ελαστικές συνθήκες εργασίας, μηδαμινά δικαιώματα, ελάχιστη δυνατότητα διαπραγμάτευσης απέναντι στην εργοδοσία. Πρόκειται για μια στρατηγική στόχευση των κυρίαρχων τάξεων, μια ταξική στρατηγική μακρού βεληνεκούς, η οποία μάλιστα δεν περιορίζεται στις χώρες της ΖτΕ (η Βρετανία αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα γι' αυτό), καίτοι στη ΖτΕ η στρατηγική αυτή διαθέτει ένα όπλο ιδιαίτερα προηγμένης (πολιτικής) τεχνολογίας: Τη «μόλις και μετά βίας» ελέγξιμη κρίση δημόσιου χρέους και τη χρηματοπιστωτική αναξιοπιστία (insolvency).
Είναι λοιπόν αλήθεια ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και κυρίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πεισματικά αρνούνται να κάνουν ό,τι θα μπορούσαν για τον αποφασιστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης (έκδοση π.χ. ομολόγων αλλά και εντόκων γραμματίων της ΕΚΤ, η οποία θα εγγυάτο το δημόσιο χρέος όλων των χωρών - μελών και θα το μετέτρεπε σε ευρωπαϊκό χρέος). Είναι όμως λάθος το να θεωρήσουμε ότι πρόκειται για μια «ανορθολογική» πολιτική. Διότι ο δραστικός έλεγχος των επιπτώσεων της κρίσης θα έθετε σε μερική έστω αχρηστία το «όπλο προηγμένης (πολιτικής) τεχνολογίας», το σοκ και δέος που δυνητικά προκαλεί στους εργαζόμενους το «φάσμα της χρεωκοπίας». Θα δημιουργείτο τότε «ηθικός κίνδυνος» (moral hazard), δηλαδή κίνδυνος παρέκκλισης από τη λιτότητα και τη νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση, καθώς οι εργαζόμενοι θα σήκωναν ευκολότερα κεφάλι. Από ταξική σκοπιά, αυτό ακριβώς θα αποτελούσε «ανορθολογική πολιτική» για το κεφάλαιο, που έχει εκλάβει την κρίση ως «ευκαιρία» για να τσακίσει τις κατακτήσεις και τις αντιστάσεις της εργατικής τάξης και της νεολαίας. Το να συζητάμε για «ανορθολογικές πολιτικές» χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη το ταξικό κριτήριο ισοδυναμεί με το να υιοθετούμε μια «κεντρώα» πολιτική σκοπιά, σύμφωνα με την οποία το γενικώς ορθό(λογικό) ταυτίζεται με τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου αδιακρίτως, της «οικονομίας» κ.ο.κ.
Τι λοιπόν μπορούμε να αναμένουμε το επόμενο διάστημα, για να μείνει η κρίση χρέους σε «οριακό σημείο» και να συνεχίζεται η νεοφιλελεύθερη αντιδραστική αναδιάρθρωση, η διαδικασία κατασκευής του «λευκού Κινέζου» εργαζόμενου στην Ευρώπη; Πληθώρα μέτρων και «καινοτομιών» όπως η «τραπεζική ένωση», μηχανισμοί αγοράς κρατικού χρέους χωρών-μελών της ΖτΕ από τη δευτερογενή αγορά, συνεχείς αναδιαρθρώσεις δημόσιου και ιδιωτικού χρέους («κούρεμα», επιμήκυνση, μείωση επιτοκίων κ.ο.κ., συνδυασμοί όλων αυτών). Η αποχρέωση, δηλαδή η σταδιακή διαγραφή χρέους, θα αποτελεί βασικό στοιχείο αυτής της διαδικασίας. Και αυτό δείχνει ότι το βασικό επίδικο της κρίσης δεν είναι ούτε δανειστές-δανειζόμενοι ούτε Βορράς-Νότος. Είναι η αντίθεση κεφάλαιο-εργασία!
Αν έτσι έχουν τα πράγματα, υπάρχει διέξοδος; Προφανώς! Η διέξοδος για τις δυνάμεις της εργασίας είναι αγώνας για την ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού και των κοινωνικών συνθηκών που τον γεννούν. Αγώνας ταυτόχρονα «από κάτω» (κινήματα, διεκδικήσεις, αυτο-οργάνωση, αλληλεγγύη) και από «τα πάνω» (διεκδίκηση της κυβέρνησης από την Αριστερά).
1. Ο τίτλος του άρθρου αποτελεί δάνειο από τον Δημήτρη Βεργέτη

29.7.12

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το χάος στο Νοσοκομείο Άρτας



www.left.gr





Το Νοσοκομείο Άρτας απασχολεί περίπου 850 άτομα προσωπικό, έχει 3 Κέντρα Υγείας στον ορεινό όγκο του νομού απομακρυσμένα, το παλιό ΚΑΑΚΥ ΑΜΕΑ που έγινε τώρα Κέντρο Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης (αλλά δεν λειτουργεί), 15 κλινικές και τμήματα, ΜΕΘ, Αιμοδοσία, αξονικό, ψηφιακό μαστογράφο, κ.λπ. Εφημερεύει 24 ώρες το 24ώρο 365 μέρες το χρόνο, κι εξυπηρετεί όχι μόνο το νομό Άρτας αλλά και την ευρύτερη περιοχή (Αμφιλοχία, Πρέβεζα κ.λπ.). Παρά όμως το μέγεθος και τη σημασία του τα προβλήματα είναι τεράστια.

Έλλειψη υλικών


Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο της Άρτας καταγγέλουν ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη υλικών, όπως και όλα τα νοσοκομεία σχεδόν , πράγμα το οποίο είναι επικίνδυνο και για την υγεία των εργαζόμενων και για τη δημόσια υγεία. Τα υλικά που λείπουν δεν είναι τα ακριβά. Λείπουν γάντια, σύριγγες, απολυμαντικό υγρό, χαρτί για εξεταστικά κρεβάτια, χαρτί για τα χέρια κ.λπ.


Οι εκβιαστικές αποφάσεις του ΔΣ


Το ΔΣ του Νοσοκομείου από τον Μάη του 2012 και μετά λειτουργεί «κολοβό» μετά από τις παραιτήσεις του αντιπροέδρου του ΔΣ και του αναπληρωτή του, οι οποίοι και δεν έχουν αντικατασταθεί από τότε. Ουσιαστικά η πλειοψηφία των συνεδριάσεων πραγματοποιείται με 3 μέλη (τον διοικητή, τον εκπρόσωπο των εργαζόμενων και τον εκπρόσωπο των γιατρών ) και ουσιαστικά οι εργαζόμενοι εκβιάζονται από τον διοικητή για να περάσουν οι αποφάσεις. Για αυτό τον λόγο οι εργαζόμενοι με έγγραφό τους έχουν διαμαρτυρηθεί ως μέλη του ΔΣ και στον διοικητή και στην 6η ΥΠΕ, θεωρώντας ότι ο δικός τους ρόλος είναι "να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι να εφαρμόζουν την εκάστοτε πολιτική του εκάστοτε πολιτικού προϊσταμένου του Υπουργείου Υγείας".


Απλήρωτοι από τον Μάρτιο 2012 οι γιατροί


Οι εφημερίες του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2012 έχουν πληρωθεί με περικοπή με απόφαση του ΔΣ, παρόλο που ήταν δεδουλευμένη εργασία και τα προγράμματα εφημεριών ήταν εγκεκριμένα από παντού και στο ισχύον, εκείνη την περίοδο, νομικό πλαίσιο. Μετά ήρθε ο Ν.4058/2012 του Λοβέρδου με αναδρομική ισχύ προς τα πίσω που καθόριζε μαζί με άλλα και τα δωδεκατημόρια των εφημεριών. Η απόφαση του ΔΣ για την περικοπή καταψηφίστηκε από τον εκπρόσωπο των εργαζόμενων και τον εκπρόσωπο των γιατρών στο ΔΣ του Νοσοκομείου.
Οι εφημερίες του Μαρτίου του 2012 είναι και αυτές περικομμένες με την ίδια πιο πάνω απόφαση και για τους ίδιους λόγους, δεν πληρώνονται όμως γιατί δεν υπογράφει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (μάλλον λόγω έλλειψης χρημάτων).

Εφημερίες Απριλίου 2012: Παρόλο που το δωδεκατημόριο για το Νοσοκομείο Άρτας ήταν γνωστό, το ΔΣ του Νοσοκομείου για τον Απρίλιο του 2012, μετά από εισήγηση όλων των αρμόδιων φορέων του Νοσοκομείου (Επιστημονικό Συμβούλιο, Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, Διοικητής) εγκρίθηκαν επιπλέον αυτού, γιατί δεν υπήρχε άλλος τρόπος για την ασφαλή (στα όρια) εφημέρευση του Νοσοκομείου τον Απρίλιο. Ο Διοικητής δεσμεύτηκε να βρει τα επιπλέον χρήματα. Τα οποία παρεμπιπτόντως δεν τα βρήκε ποτέ και τώρα καλεί στο ΔΣ του Νοσοκομείου να ψηφιστούν πάλι περικοπές.
Οι εφημερίες των υπόλοιπων μηνών βγήκαν στα χρήματα του δωδεκατημορίου, παρόλα αυτά ακόμη δεν έχει έρθει καμία εντολή πληρωμής τους.

Το απλήρωτο νοσηλευτικό προσωπικό και οι δυσλειτουργίες


Το νοσηλευτικό προσωπικό και το προσωπικό που κάνει βάρδιες είναι επίσης απλήρωτο για όλο το 2012, ενώ και σε αυτή την περίπτωση τα χρήματα του δωδεκατημορίου δεν επαρκούν ούτε κατά διάνοια. Το δωδεκατημόριο είναι της τάξης των 32.000,00€ ενώ η εργασία νοσηλευτών, παραϊατρικού προσωπικού, οδηγών ασθενοφόρων κ.λπ. είναι της τάξης των 50.000,00 €. Αυτό που επιδιώκει η Διοίκηση του Νοσοκομείου είναι να συμπιεστούν τα προγράμματα της νοσηλευτικής υπηρεσίας, τοποθετώντας 1 νοσηλευτή/κλινική στην βραδινή βάρδια (πράγμα απαράδεκτο κι επικίνδυνο), κόβοντας υπερωρίες από παντού την εποχή της εντατικοποίησης της εργασίας, αφήνοντας τα Κέντρα Υγείας (3 απομακρυσμένα ΑΓΝΑΝΤΑ, ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙ, ΑΝΩ ΚΑΛΕΝΤΙΝΗ) με το ελάχιστο προσωπικό Σαββατοκύριακα, αργίες και βράδια.

Υπολειτουργεί το Ακτινοδιαγνωστικό και η Ψυχιατρική Κλινική


Τον Ιούλιο του 2012 παρουσιάστηκε το εξής πρόβλημα στον εργαστηριακό τομέα του Νοσοκομείου και στην Ψυχιατρική. Τρεις επικουρικοί γιατροί (2 στο ακτινοδιαγνωστικό και 1 στο Μικροβιολογικό) έφυγαν γιατί έληξαν οι συμβάσεις τους και δεν έγινε υπήρχε καμία πρόνοια από την αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια (6η ΥΠΕ) και του ΥΥΚΑ να αντικατασταθούν. Στο ΔΣ που έγινε αρχές Ιουλίου και στο θέμα που αφορούσε στην έγκριση των εφημεριών του Ιουλίου 2012 επισημάνθηκε το συγκεκριμένο πρόβλημα από τους εκπροσώπους γιατρών και εργαζόμενων σε ό,τι αφορά στις εφημερίες του Ακτινοδιαγνωστικού. Η κατάληξη ήταν η αναστολή των εφημεριών (με απόφαση του διοικητή) από 21 Ιουλίου και μέχρι τέλος του μήνα, για το ακτινοδιαγνωστικό λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού (υπάρχουν μόνο 2 γιατροί) με απόφαση του διοικητή και αφού πάλι δεν υπήρχε καμία πρόνοια από την 6η ΥΠΕ και το ΥΥΚΑ για νέους γιατρούς στο Ακτινοδιαγνωστικό. Στο Μικροβιολογικό το πρόβλημα «λύθηκε» γιατί δέχτηκαν οι υπόλοιποι γιατροί να εφημερεύουν επιπλέον χωρίς να πληρώνονται. Και η Ψυχιατρική έχει μείνει με 2 γιατρούς λόγω προβλημάτων υγείας των υπόλοιπων δύο γιατρών (διευθυντή και επιμελητή Β')