31.5.12

VPRC: ΣΥΡΙΖΑ 30%!!!

Επτακοµµατική Βουλή µε πρώτο κόµµα τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η τελευταία δηµοσκόπηση της VPRC. Τα ποσοστά στην εκτίµηση εκλογικής επιρροής είναι: ΣΥΡΙΖΑ 30%, ΝΔ 26,5%, ΠΑΣΟΚ 12,5%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,5%, ΔΗΜΑΡ 7,5%, ΚΚΕ 5,5%, Χρυσή Αυγή 4,5%, ενώ εκτός Βουλής μένουν Δημιουργία Ξανά/Δράση με 2%, Οικολόγοι Πράσινοι 1,5%, ΛΑΟΣ 1%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 0,5% και 1% θα ψηφίσει άλλο κόμμα.

Αξιοσημείωτη είναι η τριπλή ισοβαθμία στην καταλληλότητα για πρωθυπουργό. Αλ. Τσίπρας, Α. Σαμαράς και Ε. Βενιζέλος 

ισοβαθμούν με 15%, ενώ «κανένας» δηλώνει το 31% των ερωτηθέντων. Ακολουθούν Φ. Κουβέλης με 8%, Π. Καµµένος με 4%, Αλ. Παπαρήγα με 2%, Ν. Μιχαλολιάκος με 1%. Στην εµπειρία των δύο ανταγωνιστών του από τις προη­γούµενες θητείες τους σε κυβερνητικές θέσεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντά µε την αύρα της δυναµικής του κόµµατός του, καλύπτοντας τη διαφορά που τον χώριζε µέχρι πρόσφατα από τους αρχηγούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στην παράσταση νίκης προηγείται η ΝΔ με 39% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 29%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με το 30% στην εκτίμηση ψήφου διατηρεί σαφές προβάδισµα έναντι της ΝΔ. Επιβεβαιώνεται το εκλογικό ρεύµα και η δυναµική του ΣΥΡΙΖΑ µε την αύξηση των ποσοστών του, αφού συνεχίζεται ο διεµβολισµός όµορων πολιτικών χώρων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, µάλιστα, δείχνει να επικρατεί της ΝΔ και στο παιχνίδι του διπολισµού που επέβαλε ουσιαστικά ο Α. Σαµαράς µε το κάλεσµα κεντροδεξιάς συστράτευσης.

Η ΝΔ αυξάνει τα ποσοστά της ως αποτέλεσµα της µερικής επανένωσης της κεντροδεξιάς παράταξης, και πάλι, όµως, το αντιµνηµονιακό κοµµάτι που άνηκε στη Ν∆ δεν δείχνει διατεθειµένο να επιστρέψει σ’ αυτή τουλάχιστον στις προσεχείς εκλογές.

Το ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι δημιουργεί βάση αντίστασης στην πτώση των ποσοστών του στο 12,5%, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείεται νέα συρρίκνωσή του στην τελική ευθεία των εκλογών, µε φυγή ψηφοφόρων τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς τη ΝΔ.

Η ∆ΗΜΑΡ συγκρατεί τα ποσοστά της τάξης του 7,5% και επιβεβαιώνει το ρόλο ρυθµιστή στο µετεκλογικό σκηνικό. Αντίθετα μικρή αλλά διακριτή πτώση καταγράφουν τα ποσοστά των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, αποτέλεσµα της διπολικής, όπως εξελίσσεται, αναµέτρησης.

Από τα υπόλοιπα κόμματα φαίνεται ότι κανένα δεν θα μπει στη Βουλή, καθώς ακόμη και το ανώτατο όριο εκλογικής τους επιρροής είναι κάτω από το 3%. Οι Οικολόγοι Πράσινοι ακόµα και στα υψηλότερα όρια της εκλογικής τους επιρροής συγκεντρώνουν ποσοστό της τάξης του 2,3%, ενώ ο ΛΑΟΣ, έπειτα από την «αιµορραγία» στελεχών προς τη Ν∆, µόλις και µετά βίας ξεπερνά το 1,6%. Το ανώτατο όριο της εκλογικής επιρροής του ∆ηµιουργία, Ξανά αγγίζει το 2,9%.



 


 



AvantiPopoloGR

www.avantipopolo.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: