9.4.12

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ (ΑΡΤΑΣ) "ΓΝΩΜΗ"

    Θα βγάλουμε τη θηλιά από το λαιμό μας;



«Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι αν θα βγάλουμε τη θηλιά από το λαιμό μας ή αν θα τους επιτρέψουμε να συνεχίζουν να μας σέρνουν από το λουρί, σφίγγοντάς το όλο και περισσότερο», επισημαίνει σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην «Γ» ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
«Είμαστε χώρα υπό την κατοχή του εγχώριου και ξένου κεφαλαίου. Μία χώρα με δοσίλογη κυβέρνηση που έπραξε συνειδητά και συστηματικά ενάντια στη θέληση του ελληνικού λαού, μία κυβέρνηση που υπάκουσε στις εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Τρόικας και του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, αγνοώντας την φωνή των πολιτών», τονίζει απαντώντας σε άλλη ερώτηση της «Γ» ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ σε άλλο σημείο κάνοντας λόγο για την Αριστερά και την προοπτική της επισημαίνει πως «Η Αριστερά χρειάζεται αυτοπεποίθηση για να καταφέρει να ανταποκριθεί, και την αυτοπεποίθηση την δίνει η στήριξη από την κοινωνία».
Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν θα είναι υποψήφιος στο νομό Άρτας, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο ίδιος απαντώντας σε σχετική ερώτηση επισημαίνει: «Όμως τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ εδώ στην Άρτα έχουν δώσει άξιους κοινωνικούς αγώνες», για να δώσει το στίγμα και του προεκλογικού αγώνα στην Άρτα.
Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα ακολουθεί:

-Οι εκλογές είναι προ των πυλών και το θέμα που φαίνεται να απασχολεί τους πολίτες με ένταση είναι το μεταναστευτικό ζήτημα…
-Το μεταναστευτικό είναι μάλλον το νούμερο ένα ζήτημα που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα τα τελευταία χρόνια. Όμως το ότι υπάρχει στην προεκλογική μας ατζέντα ουδόλως έχει να κάνει με την σπουδαιότητά του ως θέμα αλλά με την σκόπιμη προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσπάσει τους πολίτες από το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών. Αυτό είναι το μικρό κακό. Το μεγάλο κακό είναι ότι οι εντεταλμένοι σε υπηρεσία δημοσιογράφοι αλλά και οι εκπρόσωποι της ίδιας της κυβέρνησης, με αφορμή το μεταναστευτικό δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη με απόψεις άκρως επικίνδυνες. Όχι μόνο λένε ψέματα για τους μετανάστες αλλά εντρυφούν τους πολίτες σε επικίνδυνες ιδέες. Γνωρίζετε ότι οι πρώτοι θάλαμοι αερίων κατασκευάστηκαν στα 1939, σε εφαρμογή ενός διατάγματος του Χίτλερ το 1939, όριζε ότι «οι ανίατα ασθενείς πρέπει να θανατώνονται λυτρωτικά»; Σήμερα μιλούν για στρατόπεδα μεταναστών επικαλούμενοι βαθύτατα ρατσιστικά και ψευδή επιχειρήματα! Είναι γνωστό ότι λέγε χίλια ψέματα, ένα να γίνει πιστευτό είσαι κερδισμένος. Στο μέλλον όμως τι στρατόπεδα θα ανοίξουν; Μήπως σειρά θα έχουν να χωθούν σε στρατόπεδο οι φτωχοί; Ή οι άστεγοι; Για να τελειώνουμε με την γκεμπελική τους προπαγάνδα, άλλα ζητήματα πρέπει να απασχολούν την κοινωνία προεκλογικά και με άλλο τρόπο αντιμετωπίζεται το πολύ σοβαρό μεταναστευτικό ζήτημα.


-Ποιο λοιπόν κατά τη γνώμη σας οφείλει να είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών;
-Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι αν θα βγάλουμε τη θηλιά από το λαιμό μας ή αν θα τους επιτρέψουμε να συνεχίζουν να μας σέρνουν από το λουρί, σφίγγοντάς το όλο και περισσότερο.
Πλέον όλοι γνωρίζουμε ότι τα Μνημόνια δεν έγιναν για να σωθεί τη χώρα μας αλλά για να εξολοθρευθούν δια παντός όλες τις μεταπολεμικές κοινωνικές κατακτήσεις: η δωρεάν παιδεία, η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα εργασιακά δικαιώματα, η ασφάλιση, τα δημοκρατικά δικαιώματα κ.λπ.  Όλα αυτά τα αγαθά το Μνημόνιο έχει ως στόχο να τα εναποθέσει στην αρμοδιότητα του κεφαλαίου. Εν ολίγοις, στη χώρα μας εφαρμόζεται ένα πιλοτικό πρόγραμμα διάλυσης του κοινωνικού κράτους, με στόχο να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ε λοιπόν ας μην επιτρέψουμε το επόμενο πολίτευμα της Ευρώπης που θα αναδυθεί από τις ελληνικές κάλπες να είναι τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αν εκλεγούν εκ νέου οι υπηρέτες των Μνημονίων, σημαίνει ότι αποδεχόμαστε την κοινωνική κόλαση που μας έχουν επιβάλλει οι δανειστές μας και η εγχώρια διαπλοκή και τους εκχωρούμε τις ζωές μας, το μέλλον μας, την εθνική μας κυριαρχία…


-Ας σταθούμε λίγο σε αυτό το σημείο. Πιστεύετε ότι είμεθα μία χώρα υπό ξένη κατοχή;  
-Υπό κατοχή ναι, αλλά όχι υπό ξένη κατοχή. Δικές μας είναι οι τράπεζες, δικοί μας οι πολιτικοί, δικά μας είναι τα ΜΜΕ και Έλληνες είναι οι επιχειρηματίες που πρωταγωνιστούν σε αυτή την αθλιότητα. Άρα είμαστε χώρα υπό την κατοχή του εγχώριου και ξένου κεφαλαίου. Μία χώρα με δοσίλογη κυβέρνηση που έπραξε συνειδητά και συστηματικά ενάντια στη θέληση του ελληνικού λαού, μία κυβέρνηση που υπάκουσε στις εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Τρόικας και του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, αγνοώντας την φωνή των πολιτών.

-Όμως το τελευταίο διάστημα αρκετοί βουλευτές, κυρίως  του ΠΑΣΟΚ,  διαχώρισαν την θέση τους  και απεχώρησαν από το κοινοβουλευτικό τους κόμμα.
-Επίσης είδαμε και πολλές μεταγραφές για να μην αποκαλέσω αλλιώς αυτές τις πράξεις που ουδεμία σχέση με τα συμφέροντα της κοινωνίας. Όσοι πάντως απεχώρησαν ουδόλως το έπραξαν επειδή τους έπιασε ο πόνος στα ύστερα. Απεχώρησαν ή για να μπορούν να κυκλοφορούν στην περιφέρειά τους (αν και στην Καλαμάτα είδαμε στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου να παίρνουν στο κατόπι οι ψηφοφόροι του, έναν άρτι παραιτηθέντα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ), ή για να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους μέσα από κάποιον άλλο πολιτικό σχηματισμό. Όμως είναι δυνατόν να δώσουν οι πολίτες με την ψήφο τους άφεση στην κα Κατσέλη, επειδή αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ όταν ψήφιζε Μνημόνιο μέχρι το παραπέντε; Είναι δυνατόν οι πολίτες να δώσουν άφεση σε όλους αυτούς τους… λακίσαντες και όχι αποχωρήσαντες, επειδή θα ζητήσουν εκ νέου την ψήφο τους, αυτή τη φορά ίσως μέσω της ΔΗΜΑΡ;


-Πάντως η δική σας προσπάθεια για κοινή κάθοδο των αριστερών δυνάμεων δεν ευόδωσε στο βαθμό που το επιθυμούσατε.
-Η μάχη για κοινή κάθοδο δεν είχε να κάνει με κάποια προσωπική επιθυμία. Είναι ιστορική αναγκαιότητα και λαϊκή απαίτηση. Όποιος επέλεξε να κάνει ότι δεν ακούει, απλώς δεν θα είναι αντίστοιχος με τις απαιτήσεις των καιρών, και με αυτό που ζητάει η κοινωνία από την αριστερά. Συνειδητοποιείτε ότι μία κάθοδος των αριστερών κομμάτων σε αυτές τις εκλογές ως ενιαίο κόμμα (προκειμένου να παίρναμε και τις 50 έδρες μπόνους που δίνει ο ισχύων –ραμμένος στα μέτρα τους- εκλογικός τους νόμος) θα έδινε την ευκαιρία να μπει η χώρα μας σε αντιμνημονιακή τροχιά; Θα έδινε την ιστορική ευκαιρία να χαράξουμε μία νέα πορεία όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά ίσως και για την Ευρώπη;  Θα έδινε την ευκαιρία να είναι επιτέλους οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη;
Ευτυχώς όμως επιτεύχθηκαν άλλες πολύτιμες συμμαχίες, οπότε συνεχίζουμε να διεκδικούμε ψήφο εξουσίας και όχι διαμαρτυρίας όπως προτιμά να κάνει το ΚΚΕ. Και μετά τις εκλογικές θα συνεχίσουμε να απευθύνουμε με την ίδια ένταση προτάσεις ενότητας. Και τότε θα δούμε τι θα κάνει η ηγεσία του ΚΚΕ. Εν ολίγοις αν τα φέρει έτσι η κάλπη και στη νέα Βουλή υπάρξουν συσχετισμοί που μπορεί να επιτρέψουν τη δυνατότητα δημιουργίας μιας κυβέρνησης που θα αμφισβητήσει το μνημόνιο κι αυτές τις πολιτικές που μας οδηγούν στην καταστροφή,  τότε και η κυρία Παπαρήγα και ο κ. Κουβέλης έχω την αίσθηση ότι θα κάνουν και δεύτερες σκέψεις. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα ήταν στην ευχέρεια του ΚΚΕ, με τους βουλευτές που θα έχει στη Βουλή, να στηρίξει ή να δώσει ανοχή σε μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση και να μην το κάνει δίνοντας ανοχή στη διαιώνιση της σημερινής πραγματικότητας.

-Νοιώθετε όμως έτοιμοι και ικανοί να ανταποκριθείτε σε ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα; Διότι αλλιώς είναι να καταγγέλλεις κι αλλιώς να φέρεις την ευθύνη.
-Είδαμε και τους φέροντες την ευθύνη… Το θέμα είναι τι είδους ευθύνη επιλέγεις να φέρεις. Θες να είσαι υπεύθυνος για τα συμφέροντα των τραπεζών ή για τα συμφέροντα της κοινωνίας; Θες να είσαι υπεύθυνος για τα συμφέροντα των δανειστών και της σκληρής ηγεσίας της ΕΕ ή για τα συμφέροντα του συνταξιούχου, του νέου, της άνεργης, του απολυμένου, των οικογενειών που χάσανε το βιός τους με το κούρεμα των ομολόγων; Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι εύκολο. Έχει γίνει μια μεγάλη καταστροφή στον κοινωνικό ιστό και απαιτεί μεγάλο έργο για να επανορθωθεί. Η Αριστερά χρειάζεται αυτοπεποίθηση για να καταφέρει να ανταποκριθεί, και την αυτοπεποίθηση την δίνει η στήριξη από την κοινωνία. Να παρατηρήσω επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε περιορίστηκε στην άρθρωση ενός καταγγελτικού λόγου χωρίς αυτός να φέρει παράλληλα και τα χαρακτηριστικά μιας ουσιαστικής πρότασης εξουσίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα κατέθετε επεξεργασμένες, αξιόπιστες και έγκυρες εναλλακτικές προτάσεις.


- Μπορείτε να μας παρουσιάσετε τις βασικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για να βγούμε από το αδιέξοδο;
- Κατ΄ αρχάς όπως διαμήνυσα με  επιστολή μου προς τους αρχηγούς κρατών της ευρωζώνης, στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ελληνικός λαός, μόλις ανακτήσει τον έλεγχο των δημοκρατικών του θεσμών, δεν θα αναγνωρίσει ούτε θα αποδεχθεί καμία εξωτερική παρέμβαση στα εσωτερικά θέματα της χώρας ή μαζική πώληση δημοσίων επιχειρήσεων, γης και άλλων περιουσιακών στοιχείων, που η παρούσα κυβέρνηση έχει εν πολλοίς αποδεχθεί. Εν ολίγοις τα Μνημονιακά μέτρα θα τα ξηλώσουμε έναν ένα. Θα προχωρήσουμε σε άρνηση πληρωμής για ένα κομμάτι του χρέους που το φορτωθήκαμε με αδιαφανείς όρους και για αδιαφανείς σκοπούς. Για το υπόλοιπο χρέος μορατόριουμ στις αποπληρωμές για ένα διάστημα τουλάχιστον τριών χρόνων. Παράλληλα όμως χρειάζονται και άλλα μέτρα, όπως η φορολόγηση του πλούτου και της υψηλής κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων, η επιβολή δημόσιου ελέγχου στις τράπεζες,  η περικοπή των εξοπλιστικών δαπανών. Με τα μέτρα αυτά εξασφαλίζουμε τους πόρους που χρειάζονται για να βγούμε από την ύφεση και να κινήσουμε την οικονομία σε μια τροχιά ανάπτυξης. Αλλά να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν εννοούμε μια ανάπτυξη για τις τράπεζες, τους εργολάβους του δημοσίου και το πολιτικό πελατειακό σύστημα, σαν αυτή που είχαμε ως τώρα. Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι μια ανάπτυξη για την κερδοφορία των ισχυρών αλλά μια ανάπτυξη προσανατολισμένη στις ανάγκες της κοινωνίας.


-Συμβουλεύεστε αυτή την περίοδο τις δημοσκοπήσεις;
-Μία έγκυρη δημοσκόπηση σου δείχνει την προδιάθεση αλλά δεν μπορεί να σου δώσει το τελικό αποτέλεσμα. Μπορεί να είμαστε κοντά στις εκλογές, μπορεί η κοινωνία να ξέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ο σταθερός της σύμμαχος, εν τούτοις η κρίση της μπορεί να επηρεαστεί σοβαρά από τις εντυπώσεις της τελευταίας εβδομάδας. Διότι στην Ελλάδα αντιδρούμε με το θυμικό και όχι με τη λογική. Εξ ου και μέχρι τις εκλογές είμαστε πολύ καχύποπτοι απέναντι στην εξουσία. Γνωρίζουμε ότι ευχαρίστως θα σκάρωνε κάτι εις βάρος της αριστεράς προκειμένου να δώσει τη μάχη των εντυπώσεων και όχι της αλήθειας. Ήδη το κάνει. Πάντως μεγάλο μέρος των δημοσκοπήσεων έχουν άλλη αποστολή. Και αυτές είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία.
-Εσείς τι λέτε στον ψηφοφόρο;
-Να πάρει γραμμή από το πορτοφόλι του, από το φαΐ που έχει ή δεν έχει να δώσει στα παιδιά του, από την σύνταξή του, από τον άνεργο διπλανό του, από τον μαγαζάτορα της γειτονιάς του που ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο στο μαγαζί του, από τον  συνάνθρωπό του που δεν έχει να πληρώσει το γιατρό. Να διαβάσει με προσοχή τα «ψιλά γράμματα» στα προεκλογικά προγράμματα. Να μην παρακάμψει τις ασάφειες και να μην αφήσει τις αοριστίες να του χαϊδέψουν τα αυτιά. Να κρίνει αυτούς που ζητούν την ψήφο του όχι μόνο με γνώμονα του τι θα κάνουν, αλλά και σύμφωνα με τα πεπραγμένα τους καθ΄ όλη τη διάρκεια της μνημονιακής μας ζωής. Και κυρίως, να σταματήσει να βλέπει τα δελτία των οκτώ! Ας αναζητήσει έγκυρη ενημέρωση από άλλες πηγές.

-Υπάρχει πιθανότητα να είστε υποψήφιος εδώ στον τόπο καταγωγής σας;
-Ακόμα δεν έχουμε αποφασίσει στο κόμμα σε ποια περιοχή θα είμαι υποψήφιος. Όμως τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ εδώ στην Άρτα έχουν δώσει άξιους κοινωνικούς αγώνες. Οι ψηφοφόροι του νομού έχουν λοιπόν να επιλέξουν δικό τους άνθρωπο να τους εκπροσωπήσει στη Βουλή και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του. Είναι στο χέρι τους!

http://gnomiartas.gr/afierwmata/item/2677-tsipras 

Δεν υπάρχουν σχόλια: