13.5.10




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΤΑ 13–05–2010
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Με αφορμή τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για τον ΕΛΓΑ η Νέα Αγροτική Κίνηση έδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Το πλαίσιο αναμόρφωσης του τομέα ασφάλισης και αποζημίωσης της γεωργικής παραγωγής που παρουσίασε η Κυβέρνηση, είναι προσηλωμένο στην κυβερνητική επιλογή κατεδάφισης όλων των θεσμών κοινωνικής προστασίας όπως αξιώνει ο μηχανισμός ΕΕ-ΔΝΤ.

Η υπερχρέωσης του ΕΛΓΑ, δεν αποτελεί άλλοθι και δεν μπορεί να συγκαλύψει τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που τον χρησιμοποίησαν σαν ένα ακόμα εργαλείο πελατειακών πολιτικών.

Η σωρεία των κατ’ «εξαίρεση» αποζημιώσεων, οι κυβερνητικές εντολές Νέας Δηγμοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, για την κάλυψη των δαπανών του, με δανεισμό από τις τράπεζες, η τεράστια εισφοροδιαφυγή και η ανάθεση στον ΕΛΓΑ των ΠΣΕΑ από το 2001 χωρίς την διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό, οδήγησαν τον ΕΛΓΑ στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Σήμερα η Κυβέρνηση των υποτακτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φορτώνει όλα τα βάρη της κρίσης στους αγρότες της χώρας και ιδιαίτερα στους νεότερους.

Η μείωση των ετήσιων χορηγούμενων αποζημιώσεων σαν μέσο κάλυψης των δανειακών υποχρεώσεων του ΕΛΓΑ, χωρίς συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα για την είσπραξη όλων των παρακρατηθέντων εισφορών και την πάταξη της εισφοροδιαφυγής που σήμερα φτάνει το 60%, είναι κοινωνικά άδικη και μεροληπτική σε βάρος των αγροτών.

Αντί να ενισχυθεί ο δημόσιος, κοινωνικός και καθολικός χαρακτήρας του ΕΛΓΑ σαν φορέας πλήρους ασφάλισης του συνόλου της αγροτικής παραγωγής, ανοίγει ο δρόμος για ιδιωτικές επιχειρήσεις να ανοίξουν νέους κύκλους αφαίμαξης του αγροτικού εισοδήματος.

Όσο για τον δήθεν εκσυγχρονισμό και την ορθολογική λειτουργία των ΠΣΕΑ, αυτή δεν διασφαλίζεται από την επιστροφή τους στις κεντρικές υπηρεσίες και το άγνωστο μέλλον που τους επιφυλάσσει το έκτρωμα του Καλλικράτη, αλλά με ανάληψη των οικονομικών τους υποχρεώσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό και με περαιτέρω βελτίωση και απλούστευση της διαδικασίας και των χρόνων καταβολής των ενισχύσεων.

Η Νέα Αγροτική Κίνηση τονίζει ότι στις σημερινές κατάρρευσης της αγροτικής οικονομίας και του αγροτικού εισοδήματος, απαιτείται ένα θεσμικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ που θα διασφαλίζει την δημόσια και κοινωνική του αποστολή με την πλήρη ασφάλιση όλων των τομέων της αγροτικής παραγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: