16.3.12

Η Μαφάλντα έγινε πενήντα χρόνων...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 16/03/2012
Ποιος θα το 'λεγε ότι η χαριτωμένη στρουμπουλή μικρούλα, που αγανακτεί με το άδικο και με τον παιδικό ορθολογισμό της συντρίβει τη λογική των μεγάλων, θα γινόταν μια αγέραστη κοπελίτσα... 50 ετών; Αγέραστη, φυσικά, γιατί η περί ης ο λόγος μικρούλα γεννήθηκε από το πενάκι του Αργεντίνου σκιτσογράφου Quino, κατά κόσμον Χοακίν Σαλβαδόρ Λαβάδο, το 1962, ενώ νονός της υπήρξε ο συγγραφέας Δαβίδ Βίνιας, από τη νουβέλα του οποίου Dar la cara "δανείστηκε" το όνομα Μαφάλντα ο σκιτσογράφος.
Η Μαφάλντα, αγαπημένη φιγούρα όχι μονάχα των παιδιών αλλά και των μεγάλων, σχεδιάστηκε αρχικά από τον Quino στο πλαίσιο μιας διαφημιστικής καμπάνιας που, ευτυχώς για όλους όσοι αγάπησαν τη σειρά κόμικς με ηρωίδα τη μικρή Μαφάλντα και την παρέα της, έμεινε στο συρτάρι των εμπνευστών της. Δυο χρόνια αργότερα, έκανε την εμφάνισή της από τις σελίδες της εβδομαδιαίας εφημερίδας Primera Plana, μόνη μαζί με τους τόσο συχνά αμήχανους γονείς της... Όταν η Μαφάλντα έγινε πέντε ετών, άρχισε να εμφανίζεται καθημερινά από τις στήλες της εφημερίδας του Μπουένος Άιρες Mundo, επιτρέποντας στον εμπνευστή της να παρακολουθεί και να σχολιάζει με τον δικό του, μοναδικό τρόπο, την επικαιρότητα. Σύντομα, στην παρέα προστέθηκαν ο μονίμως αγχωμένος Φελίπε, ο συντηρητικός εραστής της σούπας Μανολίτο, η μικροαστή και κουτσομπόλα Σουσανίτα και ο αθώος Μιγκελίτο, ενώ η κυρία Ρακέλ, η μαμά της, θα φέρει στον κόσμο το αδερφάκι της, τον Γκίγιε, προς μεγάλη χαρά αλλά και άγχος του μπαμπά Τομάς.
O Quino βέβαια στην ιστοσελίδα του σημειώνει πως η χάρτινη ηρωίδα του γιορτάζει δύο χρόνια αργότερα, καθώς η πρώτη δημοσίευση έγινε στις 29 Σεπτεμβρίου 1964. Ωστόσο, η Μαφάλντα δεν έχει ηλικία, όπως γράφει η "El Pais". Δεν έχει αποκτήσει ούτε μια ρυτίδα και παραμένει πάντα επίκαιρη.

www.avgi.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: