8.9.11

ΣΥΝ: "Κουρεύουν" τα ασφαλιστικά ταμεία, χρηματοδοτούν τις τράπεζες



Ημερομηνία δημοσίευσης: 07/09/2011
"Ο εξαναγκασμός των ταμείων να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα 'εθελοντικής' ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων  αποτελεί ένα ακόμα τραγικό επεισόδιο στην εγκληματική πολιτική κυβέρνησης και τρόικας, που μετακυλίουν το κόστος της κρίσης από αυτούς που τη δημιούργησαν, τις τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο, στις πλάτες των εργαζομένων" σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Π.Γ. του ΣΥΝ .
Όπως τονίζει, "εάν τα ασφαλιστικά ταμεία πειθαρχήσουν στις κυβερνητικές κατευθύνσεις, σε μια εποχή μάλιστα που πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική που εκτινάσσει την ανεργία, μειώνει τους μισθούς και ουσιαστικά πριμοδοτεί την ανασφάλιστη εργασία, θα απολέσουν τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά τους.
Την ίδια στιγμή η συμμετοχή των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα προβλέπεται να τους στοιχίσει 3,37 δισ. ευρώ, δηλαδή θα έχουν συνολικές απώλειες στο 68% εκείνων που θα έχουν τα ταμεία, τη στιγμή που οι τράπεζες αυτές έχουν μάλιστα ενισχυθεί με δεκάδες δισ. ευρώ σε δημόσιο χρήμα και εγγυήσεις".
Ο ΣΥΝ προσθέτει ακόμα ότι "η ταξική αυτή πολιτική της κυβέρνησης πρέπει να ανατραπεί. Η αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των εργαζομένων, η προστασία και ενίσχυση των ταμείων, ο δημόσιος έλεγχος του τραπεζικού συστήματος και η διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους που κρατούν οι τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αποτελούν στοιχεία της εναλλακτικής προοδευτικής στρατηγικής για προοδευτική έξοδο από την κρίση".

Δεν υπάρχουν σχόλια: