27.10.11

ΣΥΝ: Δεν νομιμοποιείται η παρούσα Βουλή να αποφασίζει για τη νέα συμφωνία




Σε θέση μάχης για παν ενδεχόμενο βρίσκονται οι δυνάμεις του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και προετοιμάζονται γι' αυτό. Παράλληλα, τα στελέχη του ΣΥΝ υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι η παρούσα Βουλή δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση για να αποφανθεί για τη νέα συμφωνία και ζητάνε άμεσα προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.
Χθες συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ με θέμα τις διεργασίες και τις εξελίξεις των Βρυξελλών, σημειώνοντας πως στόχος των αντιδραστικών πολιτικών των ηγετών της Ε.Ε. δεν είναι, όπως θέλουν να λένε, η χαλιναγώγηση του δημόσιου χρέους, αλλά η καθυπόταξη των εργαζομένων και της κοινωνίας στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Παράλληλα, σημειώθηκε ο ανύπαρκτος ρόλος, στις όλες εξελίξεις, της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ σήμερα, οπότε και αναμένονται τα επίσημα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, πρόκειται να συνεδριάσει η Γρμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

"Υποταγμένη κυβέρνηση"
Δριμεία κριτική κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν χθες στελέχη του ΣΥΝ με αφορμή την ανυπαρξία της ελληνικής κυβέρνησης στις διεργασίες μεταξύ των ισχυρών της Ε.Ε.
"Ανύπαρκτη, υποταγμένη και ταυτισμένη με τα συμφέροντα των κυρίαρχων ευρωπαϊκών κέντρων", χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο Π. Σκουρλέτης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ διερωτήθηκε: Πότε η κυβέρνηση διατύπωσε την άποψή της για το ύψος του «κουρέματος» του χρέους; Ποια ήταν η κόκκινη γραμμή με βάση την οποία συμμετείχε στις συζητήσεις της Συνόδου Κορυφής; Γιατί δεν απαίτησε την εξαίρεση των ασφαλιστικών ταμείων από το επερχόμενο κούρεμα; Ο ίδιος τόνισε ότι "η ελληνική κυβέρνηση, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα ξόρκιζε το 'κούρεμα', σήμερα και ύστερα από μια καθολική και παταγώδη πορεία αποτυχίας της μνημονιακής της πολιτικής ετοιμάζεται να το παρουσιάσει ως ευλογία", ενώ πρόσθεσε πως  η παρούσα Βουλή "δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να αποφανθεί για τη νέα συμφωνία".
Ο Γ. Μηλιός επισήμανε πως "η κυβέρνηση δεν είναι ανίκανη. Είναι επικίνδυνη για τον ελληνικό λαό". Παράλληλα, υπογράμμισε πως "στην εξελισσόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., με την 'απραξία' της, άφησε να εμφανίζεται ως μοναδική ελληνική θέση αυτή των Ελλήνων τραπεζιτών, ότι η μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους δεν έπρεπε να υπερβεί σε ποσοστό το 21%, όπως προέβλεπε η προηγούμενη Σύνοδος Κορυφής της 21/7. Σήμερα, ετοιμάζεται να 'πανηγυρίσει' τη διαγραφή του δημόσιου χρέους που κατέχουν ιδιώτες κατά 50%, μέσα από την οποία εξαγγέλλεται ο 'περιορισμός' του συνολικού δημόσιου χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020". Ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΝ σημείωσε πως "αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι στόχος των αντιδραστικών πολιτικών δεν ήταν η χαλιναγώγηση του δημόσιου χρέους, αλλά η καθυπόταξη των εργαζομένων και της κοινωνίας στα συμφέροντα του κεφαλαίου και των τραπεζών".
Τέλος, ο Δ. Στρατούλης, αναφερόμενος στις διαβεβαιώσεις Βενιζέλου ότι δεν θα θιγούν τα ασφαλιστικά ταμεία από το «κούρεμα» του χρέους, υπογράμμισε πως "οι όποιες διαβεβαιώσεις δεν έχουν καμία πρακτική αξία, εάν δεν υπάρξει ρητή εξαίρεσή τους απ' αυτή τη διαδικασία". Επίσης είπε ότι "είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση και η τρόικα θα φέρουν νέο ασφαλιστικό νόμο, με τον οποίο, με πρόσχημα την απώλεια της μισής σχεδόν περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, θα μετατρέπουν συντάξεις στη χώρα μας σε μικρά φιλοδωρήματα".


Δεν υπάρχουν σχόλια: