15.10.11

Αλ. Τσίπρας: Έκτακτη εισφορά σε εφοπλιστές, μεγάλη ακίνητη περιουσία, μετοχές, αμοιβαία



 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 15/10/2011
Όχι μόνο την φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και τον εναλλακτικό δρόμο της φορολόγησης των μεγάλων εισοδημάτων υπέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας χθες στη Βουλή. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει επιβάλει, 5 έκτακτες εισφορές, 7 φόρους στους συνταξιούχους, 5 φόρους στους μισθωτούς, 3 περικοπές στο αφορολόγητο, 3 φόρους στους πολύτεκνους, 5 περικοπές στους μισθούς, 3 περικοπές στο εφάπαξ, 5 διαφορετικούς φόρους στα ακίνητα, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η "κομπίνα" του διπλασιασμού της έκτακτης εισφορά, αφού θα καταβληθεί στο τέλος του χρόνου αυτή του 2011 και από την αρχή του 2012 αυτή για το 2012. Μέσα σε πέντε μήνες, είπε, καλείται ο μισθωτός και ο συνταξιούχος να πληρώσει 5 διαφορετικά χαράτσια, τις 3 έκτακτες εισφορές 2010, 2011, 2012 και τα 2 χαράτσια για τα τέλη ακινήτων του 2011 και του 2012.

Καταθέσεις στην Ελβετία
Και την ίδια ώρα οι μεγαλοοφειλέτες παραμένουν στο απυρόβλητο, καθώς ο προϋπολογισμός του 2012 έχει μηδέν έσοδα από τις εισφοροαπαλλαγές και την φοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου. Ο Αλ. Τσίπρας ρώτησε αν υπάρχει η λίστα των 3.800 μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου που χρωστάνε πάνω από 1.000.000 ευρώ και αν υπάρχει το cd rom με τους Έλληνες μεγαλοκαταθέτες στις ελβετικές τράπεζες.
Ειδικά δε για την Ελβετία, είπε ότι:
-οι ΗΠΑ πήραν 800 εκατ. δολάρια από την UPS και οι άλλες τράπεζες άνοιξαν 50.000 λογαριασμούς,
-η Βρετανία προχώρησε σε εξωδικαστική διευθέτηση με την Ελβετία και από το 2013 θα υπάρχει φόρος παρακράτησης 27% έως 48% και οι ελβετικές τράπεζες θα πληρώσουν προκαταβολικά στη Βρετανία 630 εκατ. δολάρια, η οποία ανοίγει και περίπου 7.000 λογαριασμούς,
-η Γερμανία προχώρησε σε συμφωνία με την Ελβετία, που υποχρεώνει τις ελβετικές τράπεζες σε προκαταβολή 2 και πλέον δισ., τα οποία θα επιστραφούν μόνο εάν η Γερμανία καταφέρει να μαζέψει ανάλογα φορολογικά έσοδα από Γερμανούς καταθέτες στην Ελβετία.
Με δεδομένο, λοιπόν, ότι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι μικροί ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν να προσφέρουν άλλα φορολογικά έσοδα, ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε πόθεν έσχες για όλους και περιουσιολόγιο, και μάλιστα με την απειλή ότι όποιος δώσει λάθος στοιχεία θα κινδυνεύει με τη δήμευση του 50% των περιουσιακών του στοιχείων. "Ο πόλεμος είναι ανάμεσα στη μεσαία τάξη, στους χαμηλόμισθους, στην εργατική τάξη και στο μεγάλο κεφάλαιο και στην ελληνική διαπλοκή που τους κάνετε πλάτες", τόνισε και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση συζητά με τους πλούσιους και τα παίρνει από τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα.
Παράλληλα ο Αλ. Τσίπρας έκανε συγκεκριμένες προτάσεις για αύξηση των φορολογικών εσόδων:
-εφοπλιστές: έχουν 58 διαφορετικές φοροαπαλλαγές. Έχουν το 16% της παγκόσμιας χωρητικότητας και από τα 650 πλοία που ναυπηγούν φέτος μόνο 1 κατασκευάζεται στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ειδική εισφορά ανά πλοίο ή ανά μονάδα χωρητικότητας, που θα αντιστοιχεί κάτω από το 4% του τζίρου τους,
-επιβολή 1% έκτακτη εισφορά στον τζίρο στις 500 επιχειρήσεις που το 2009 είχαν τζίρο 118 δις, δηλαδή το μισό ΑΕΠ. Η Ελλάδα είναι προτελευταία στους "27" όσον αφορά την πληρωμή φόρων από Α.Ε. και ΕΠ, ενώ είναι πρώτη στους έμμεσους φόρους,
-ειδική εισφορά σε παντός είδους ακίνητα σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε ακίνητα άνω των 350.000 ευρώ θα απέδιδε 4 δισ.,
-ειδική εισφορά επί μετοχών, μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων σε Ελλάδα και εξωτερικό άνω των 50.000 ευρώ θα απέδιδε άλλα 2 δισ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: