6.10.11

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη στην Άρτα (ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΕ ΤΟΠΙΚΑ ΜΜΕ ΑΡΤΑΣ)






Φίλες και φίλοι

Η σημερινή κυβέρνηση έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Έχει παραδώσει όχι απλά αμαχητί, αλλά με χαρά θα λέγαμε, την χώρα και τους πολίτες της, στους δανειστές της. Στους δανειστές που δεν ήρθαν αυτεπαγγέλτως για να μας «σώσουν», αλλά αντιθέτως, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, πριν προλάβει να περάσει ο απόηχος του παροιμιώδους πλέον «λεφτά υπάρχουν», έσπευσε να τους καλέσει στην χώρα, ώστε από κοινού, να πραγματοποιήσουν το μεγαλύτερο πείραμα στην νεότερη ευρωπαϊκή ιστορία. Το πείραμα πώς με ακραίες νεοφιλελεύθερες μεθόδους, με απολύσεις και λιτότητα, με διάλυση των εργασιακών σχέσεων και πλήρη καταπάτηση εργασιακών, ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, με καταστολή και τρομοκράτηση των πολιτών, γίνεται μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα τριτοκοσμική, σύμφωνα με τα συμφέροντα τραπεζικών και άλλων μεγάλων ιδιωτικών ομίλων.

Από τη Δανία του Νότου που υποσχόταν 2 χρόνια πίσω ο πρωθυπουργός, φτάσαμε σήμερα στο να διαπραγματεύεται ο ίδιος άνθρωπος εάν θα γίνει η χώρα Ινδία, Βουλγαρία ή Κίνα.

Πολλά έχουν συμβεί αυτά τα 2 χρόνια και ειλικρινά δεν ξέρω από πού να πρωτοξεκινήσω. Από τις απανωτές αυξήσεις στο ΦΠΑ, που ακόμη και σε βασικές παροχές και υπηρεσίες έχει φτάσει έως και στο 23%; Από τις συνεχόμενες μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις; Από τα απίθανα τεχνάσματα που απεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών από καιρού εις καιρόν; Φέτος, χορτάσαμε είναι η αλήθεια από αυτά: έκτακτη εισφορά σε φυσικά πρόσωπα, έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος. Φτάσανε μάλιστα σε αυτά τα χαράτσια να ενσωματώσουν και τις αγροτικές ενισχύσεις, που εξ ορισμού εξαιρούνται, το λέει και στην εγκύκλιο, αλλά ο πολύς ο κόσμος ΔΕΝ το γνωρίζει. Και όσοι πλήρωσαν, πλήρωσαν με καπέλο που δεν έπρεπε να συνυπολογιστεί, αλλά έπρεπε να πάει για νέα εκκαθάριση. Οριζόντια φοροεισπρακτική πρακτική, φόρος πάνω στον φόρο, αντισυνταγματικό τόσο ως σύλληψη όσο και ως εφαρμογή. Ήδη 3 τράπεζες έχουν ανανεώσει τη λίστα των τραπεζικών τους προϊόντων με δάνεια και πιστωτικές κάρτες αποκλειστικά για την αποπληρωμή αυτών των έκτακτων φόρων που δεν είναι και τόσο έκτακτοι αν το σκεφτεί κανείς.

Μέχρι τα τέλη του μήνα η κυβέρνηση θα αποστείλει τα μπιλιετάκια μέσω της ΔΕΗ και για το έκτακτο τέλος ακινήτων. Κι όπως ομολόγησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός οικονομικών, το έκανε αυτό επειδή δεν έχουν άλλο τρόπο να το εισπράξουν! Εάν αυτό δεν είναι ξεκάθαρη ομολογία αποτυχίας τους, τι είναι τότε; Φυσικά, από τη ρύθμιση, σκανδαλωδώς εξαιρούνται οι ιεροί ναοί και οι μονές, όταν άτομα με αναπηρία, άνεργοι και πολύτεκνοι θα κληθούν να βάλουν τον οβολό τους, έστω και με μειωμένη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο. Η κυβέρνηση θέλει να μας κάνει όλους νοικάρηδες στο ίδιο μας το σπίτι, βάζοντας όλους τους ιδιοκτήτες να πληρώσουν ξανά και ξανά φόρο –διότι δεν είναι τέλος, τα τέλη είναι ανταποδοτικά- για το ακίνητό τους. Περιττό μάλλον να πούμε ότι και αυτό το μέτρο είναι αντισυνταγματικό. Ενάντια σε αυτά τα 2 ζητήματα, στις έκτακτες εισφορές και στο χαράτσι στα ακίνητα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρωτοστατήσει. Λέμε «δεν πρέπει, δε θέλω, δεν μπορώ» να πληρώσω. Έχουν απομυζήσει την κοινωνία και τώρα ζητάνε κι άλλα. Να πληρώσουν οι έχοντες, που πάντα υπόκεινται σε εξαιρέσεις ή ευνοϊκές διατάξεις, όχι ο μισθωτός και ο συνταξιούχος, που τον έχουν ξεζουμίσει.

Οι αντιδραστικές αλλαγές στο δημόσιο τομέα, με όχημα την εργασιακή εφεδρεία, τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημοσίων φορέων, τις μαζικές απολύσεις και τις μειώσεις των μισθών αποτελούν άλλη μια έκφραση της ανάλγητης, νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης, που διαλύει το κοινωνικό κράτος και την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Μόλις τις προηγούμενες μέρες μάθαμε ότι η τρόικα θέλει να βάλει χέρι στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενδεχομένως στοχεύοντας στις κλαδικές συμβάσεις. Όπως κι αν έχει, το αποτέλεσμα θα είναι ένα: η φτωχοποίηση ενός τεράστιου αριθμού εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Ποιος μπορεί να ζήσει με 500 ευρώ το μήνα, όταν το ελάχιστο κόστος διαβίωσης είναι σχεδόν το διπλάσιο; Η τρόικα θέλει φτηνούς εργαζόμενους και μηδενικά εργασιακά δικαιώματα. Και στους δημοσίους υπαλλήλους σαφώς, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Το νέο, λεγόμενο, ενιαίο μισθολόγιο θα καταβαραθρώσει τους μισθούς στο στενό κι ευρύτερο δημόσιο τομέα. Τα δύο παραπάνω είναι βέβαιο ότι θα συμπαρασύρουν και την αγορά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που ήδη βάζουν λουκέτα η μία πίσω από την άλλη. Χωρίς ρευστότητα και με μηδενικές προοπτικές ανάπτυξης, η χώρα οδεύει προς το γκρεμό και όχι προς την έξοδο από την κρίση και την ύφεση.

Αυτή η πολιτική οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ανεργία και την εξαθλίωση, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, ότι μόνο έτσι θα εξασφαλίσουμε την περίφημη 6η δόση, ότι μόνο έτσι θα γλιτώσουμε από τους αντιπαραγωγικούς και τεμπέληδες δημοσίους υπαλλήλους που, σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, ταλαιπωρούν τους υπόλοιπους πολίτες. Ο κ. Λοβέρδος παρέλειψε να πει ποιος έστησε και συντηρεί όλα αυτά τα χρόνια ένα πελατειακό σύστημα στο δημόσιο, ένα γραφειοκρατικό τέρας και ποιος το τάιζε και ποιος το πότιζε επιμελώς τις περασμένες δεκαετίες.

Για την οικονομική κατάσταση στην χώρα, και το πώς κι από πού μπορούνε να βρεθούνε άμεσα χρήματα, χωρίς αλχημείες, έχουμε συγκεκριμένη πρόταση:
Να δώσουν έκτακτη εισφορά 1% οι 6.000 επιχειρήσεις που συνολικά είχαν τζίρο πάνω από 200 δισ. ευρώ το 2010.
Να μπει έκτακτη εισφορά σε όσους έχουν ακίνητη περιουσία πάνω από 500.000 ευρώ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Να πληρώσουν έκτακτη εισφορά όσοι έχουν εισόδημα πάνω από 100.000 ευρώ , εξηγώντας ότι στο εισόδημα περιλαμβάνονται ομόλογα, μετοχές και καταθέσεις.
Να φορολογηθούν εκτάκτως τα ελληνόκτητα πλοία, με μέσο όρο 500.000 ευρώ.

Είπα στην αρχή, και όχι τυχαία, ότι στην χώρα μας συντελείται ένα πείραμα. Η Ελλάδα είναι το πειραματόζωο, για πρακτικές που ήδη ξεκίνησαν να ακολουθούνται στα υπόλοιπα «γουρουνάκια», PIGS, της Ευρώπης, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία. Και θα ακολουθηθούν και στην Βρετανία και στη Γαλλία. Και σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Διότι, αυτή η κρίση δεν είναι ούτε μόνο ελληνική, ούτε πρόσκαιρη, ούτε εφήμερη. Είναι κρίση ευρωπαϊκή και συστημική, είναι κρίση του παγκόσμιου καπιταλισμού, σηματοδοτεί το τέλος μίας ολόκληρης εποχής, σηματοδοτεί το τέλος της εποχής της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας.
Και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς μεγάλες ανατροπές στους συσχετισμούς δύναμης, χωρίς ριζικές αλλαγές στη δομή της παγκόσμιας οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης.
Συνεπώς το πρόβλημα δεν είναι ότι ο κόσμος και οι κοινωνίες βρίσκονται μπροστά σε ένα απόλυτο αδιέξοδο και δεν υπάρχουν λύσεις.
Λύσεις υπάρχουν αλλά βρίσκονται έξω από το κυρίαρχο μοντέλο του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού.

Επιβάλλεται η δημιουργία του νέου συνασπισμού εξουσίας που θα αναλάβει μετεκλογικά τη διακυβέρνηση της χώρας και για αυτόν σήμερα παλεύουμε, Αυτός ο συνασπισμός εξουσίας εμπεριέχει κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις. Χρειάζεται η ενεργή συμμετοχή των μισθωτών, συνταξιούχων, ανέργων, αγροτών, μικρών και μεσαίων επαγγελματιών, της διανόησης και των ανθρώπων του πολιτισμού, των γυναικών, της νέας γενιάς ανεξάρτητα της πολιτικής και ιδεολογικής αυτοτοποθέτησης τους, ανεξάρτητα με το τι ψήφισαν ή εάν απείχαν σε προηγούμενες εκλογικές μάχες. Η τωρινή αποχή από τις κοινωνικές αλλά και από τις πολιτικές μάχες και διεργασίες, απλά διευκολύνει την κυβερνητική και τροϊκανή πολιτική.
Επιζητούμε τη συνεργασία επίσης με όσες πολιτικές δυνάμεις, κόμματα, οργανώσεις, ομαδοποιήσεις και προσωπικότητες επιθυμούν να συμβάλλουν στην μεγάλη ανατροπή. Σε αυτές συγκαταλέγονται οι εντός και εκτός βουλής δυνάμεις της Αριστεράς, οι Οικολόγοι Πράσινοι και οι δυνάμεις που απεγκλωβίστηκαν και απεγκλωβίζονται από το ΠΑΣΟΚ και στέκονται θετικά υπέρ ενός τέτοιου μετώπου.

Η τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού είναι αυτή που ξέρουν καλύτερα στην κυβέρνηση και την ακολουθούν απαρέγκλιτα. Εμείς αντιτάσσουμε ότι στην εποχή της βαρβαρότητας, στην εποχή των τεράτων που ζούμε, η μόνη απάντηση και ο μόνος δρόμος είναι η κοινωνική αλληλεγγύη και η κοινωνική συσπείρωση.
Η σημερινή κυβέρνηση είναι επικίνδυνη και πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατόν. Είναι αδήριτη ανάγκη να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές, καθώς η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου και των τροϊκανών έχουν χάσει προ πολλού την όποια δημοκρατική νομιμοποίηση είχαν –εάν είχαν ποτέ- να πράττουν τέτοια εγκλήματα εις βάρος της κοινωνίας.




Δεν υπάρχουν σχόλια: