30.8.11

Απoσπάσματα από την ομιλία του Γραμματέα της Κ.Π.Ε. ΣΥΝ Δ. Βίτσα στην προφεστιβαλική εκδήλωση της Νεολαίας ΣΥΝ στην Ελευσίνα (27


                                                                                                       


…Όσοι πήγατε για ολιγοήμερες διακοπές, αλλά, και όσοι δεν πήγατε,  είτε βρήκατε είτε είδατε να καταφθάνουν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, της δόσης κάποιου δανείου, δεχτήκατε τηλεφωνήματα από εταιρείες που εξυπηρετούν τράπεζες και μάθατε ότι έρχονται και άλλοι φόροι και άλλες περικοπές. Σε λίγες μέρες θα φτάσουν στις διευθύνσεις μας από την εφορία και νέα εκκαθαριστικά έκτακτης εισφοράς με βάση το εισόδημα και την επαγγελματική απασχόληση, μαζί ή ίσως σε λίγο νέο εκκαθαριστικό με βάση την κατοικία και τέλος με βάση το αυτοκίνητο. Και όλοι καταλαβαίνουμε πως το πρώτο ερώτημα στο μυαλό μας είναι ΄΄που θα βρω να τα πληρώσω;΄΄
Την ίδια ώρα κάποιος υπουργός από την τηλεόραση θα σας δείχνει με το δάχτυλο. Θα μιλάει για την φοροδιαφυγή, ενώ θα διατηρεί τις φοροαπαλλαγές και τη φοροασυλία του πλούτου,  δεν θα ζητά τον οβολό της εκκλησίας,  θα κρατά στρατεύματα στο Αφγανιστάν και το Κόσσοβο, θα παραγγέλνει και νέα όπλα, θα μειώνει, κατά πως θέλει ο κ. Σαμαράς, την φορολογία κερδών των  μεγαλοκεφαλαιούχων,  θα ξεπουλά  σε εξευτελιστική τιμή ότι έχει απομείνει από τον ΟΤΕ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τον ΟΠΑΠ, την ΕΥΔΑΠ, τα Ελληνικά Πετρέλαια. Θα σας μιλάει για την φοροδιαφυγή αλλά θα ζητάει έκτακτη εισφορά με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα από αυτόν που δεν μπορεί να φοροδιαφύγει, τον μισθωτό. Θα ζητάει από όποιον έχασε τη δουλειά του το 2011 έκτακτη εισφορά για τους ανέργους επειδή δούλευε το 2010. Κι’ αν όλα αυτά δεν πιάσουν, και αν οι αξιολογητές της Τρόικα βάλουν κακό βαθμό και αν οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν καλυφθούν τότε μας περιμένουν και νέα μέτρα. Μόλις πριν 4 ημέρες ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε. κος Όλι Ρεν απαντώντας σε ερώτημα του ευρωβουλευτή μας Νίκου Χουντή ήταν πολύ ξεκάθαρος. ΄΄Αν δεν πιάσετε, λόγω μειωμένων τιμών των μετοχών, τους στόχους των ιδιωτικοποιήσεων, τότε πουλήστε κι’ άλλα΄΄. Ξεκάθαρος ήταν και ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας: ΄΄Αν θέλετε επενδύσεις τότε δώστε μας ελεύθερες ζώνες όπου δεν θα ισχύει το εργατικό δίκαιο, δεν θα υπάρχουν σωματεία υπερασπιστές των εργασιακών δικαιωμάτων, εμείς θα διαμορφώνουμε τους μισθούς εμείς θα καθορίζουμε το προσωπικό και βεβαίως δεν θα πληρώνουμε φόρους.
Σκέφτομαι μήπως πρέπει ν’ αλλάξουμε το αρχικό ερώτημα:
Αντί ν’ αναρωτιόμαστε που θα βρούμε τα λεφτά να πληρώσουμε τα έκτακτα εκκαθαριστικά μήπως πρέπει ν΄ αρχίσουμε ν’ αναρωτιόμαστε  αν θα πρέπει να πληρώσουμε; Η νεολαία του Συνασπισμού έχει ένα πολύ όμορφο σύνθημα που λέει πως η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή, με αγώνα, με ρήξεις, με ανατροπή.
Ο Πρωθυπουργός της χώρας έχει δίκιο όταν λέει πως η χώρα και η Ευρώπη χρειάζονται αλλαγές.  Ας αρχίσουμε λοιπόν πρώτα από τον ίδιο και τη κυβέρνηση του. Χρειάζεται να ‘ναι σ’ όλους καθαρό πως δεν υπάρχει λύση στην κρίση που δεν θα περιέχει το στοιχείο της πολιτικής ανατροπής. Πρέπει να φύγουν και αυτοί και οι σύμμαχοι τους. Έτσι θα φύγει και η πολιτική τους…
…Το αίτημα των εκλογών παίρνει σήμερα τη διάσταση να μιλήσει ο λαός. Ο λαός να επιλέξει και να επιβάλλει λύσεις στα μείζονα πολιτικά προβλήματα. Το τεράστιο κοινωνικό κίνημα αντίστασης στα κυβερνητικά μέτρα να αποκτήσει πολιτική ελπίδα, να εκφραστεί και να επιβληθεί…

…Ο άλλος δρόμος είναι ο δρόμος της Αριστεράς. Ζητά πρώτα απ’ όλα γενικό ξεσηκωμό,  αντίσταση στα κυβερνητικά μέτρα και δημοκρατία. Είναι και αυτός  δύσκολος δρόμος και με συγκρούσεις. Έχει όμως σαν στόχο, αλλά βάζει και μπροστά τις κοινωνικές ανάγκες αυτών που μοχθούν για το μισθό, αυτών που χρησιμοποιούν κάθε ικμάδα τους για να μην κλείσουν το μαγαζί τους, αυτών που  δεν τα φέρνουν  βόλτα με 500 €, αυτών των συνταξιούχων που πάνε αργά στη λαϊκή να βρουν ίσως δεύτερης ποιότητα αλλά πιο φθηνά προϊόντα.
Αυτός ο δρόμος σας λέει μόνο το εξής: Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που θα προχωρά ρωτώντας το λαό και θα διοικεί υπακούοντας το λαό. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν. Σήμερα, εμείς, ο Συνασπισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ λέμε πως η χώρα χρειάζεται μια νέα διακυβέρνηση.
Μια νέα διακυβέρνηση που θα αρνηθεί το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο. Θα αναδιανείμει τον παραγόμενο πλούτο φορολογώντας το μεγάλο κεφάλαιο και την εκκλησία, κόβοντας τις φοροαπαλλαγές των πλουσίων, χτυπώντας την φοροδιαφυγή και την παραοικονομία, μειώνοντας τις στρατιωτικές δαπάνες, αναζητώντας πίσω τις μίζες της SIEMENS και άλλων, τιμωρώντας όσους έκλεψαν και κλέβουν τεράστια ποσά δημοσίου χρήματος. Μια διακυβέρνηση που θα ριχτεί με τα μούτρα στη δουλειά για να αξιοποιήσει τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Που θα ανασυγκροτήσει την αγροτική οικονομία από τη δουλειά στο χωράφι ως την τυποποίηση την πιστοποίηση και τις εξαγωγές. Που θα εκμεταλλευτεί για το κοινωνικό συμφέρον τις ενεργειακές μας δυνατότητες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα ελαφρά μέταλλα, τον ποιοτικό τουρισμό τη ναυτιλία και τη ναυπηγεία και δεν θα τις παραδώσει στον κ. Μυτηλιναίο, τη Doutche Telecom, τον κ. Μπόμπολα και τους μεγιστάνες του πλούτου και της δήθεν ενημέρωσης.
Που θα έχει ως πρώτο μέλημα ένα πακέτο παροχών και εγγυήσεων για κάθε πολίτη ώστε να ‘χει ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, στέγη, τροφή, δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία. Που θα κοινωνικοποιήσει το τραπεζικό σύστημα και θα δημιουργήσει τράπεζες ειδικού σκοπού για την ανάπτυξη της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, της αγροτικής δραστηριότητας, της δημιουργικής δράσης, της αυτοδιοίκησης. Που θα απαιτήσει να συντριβούν οι ευρωπαϊκές συνθήκες που υπηρετούν το κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκφραστές του είτε είναι Μέρκελ, είτε είναι Σαρκοζί, είτε είναι Μπερλουσκόνι, Τρισε κ.λ.π. Που θα απαιτήσει η Ε.Κ.Τ και η Ε.Ε. να υπερβεί την δικτακτορία των χρηματαγορών και των οίκων αξιολόγησης. Ένας τέτοιος νέος συνασπισμός από τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ ως τα αριστερά της Αριστεράς θα βρει συμμάχους στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία , στην Ισπανία αλλά και την ίδια τη Γερμανία. Που θα νοιάζεται για νέες θέσεις εργασίας αντί για την κόλαση της ανεργίας.  Που θα διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους αφού αποκαλύψει πως δημιουργήθηκε.
Μια κυβέρνηση που θα θεωρεί το συμφέρον της κοινωνίας πάνω από το συμφέρον των κερδοσκόπων και πρώτα θα νοιάζεται για τους μισθούς και τις συντάξεις και μετά για το πώς και αν θα πληρώσει τα δάνεια του Σημίτη, του Παπανδρέου και του Καραμανλή…   

Δεν υπάρχουν σχόλια: