29.8.11

Ηρώ Διώτη: Στους παραγωγούς χρωστά η χώρα την επιβίωσή της


 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 28/08/2011
Δριμεία κριτική στη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση, εξαπέλυσε την Παρασκευή η βουλευτής Λάρισας Ηρώ Διώτη, στο πλαίσιο της ομιλίας της ως κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ στην επίκαιρη επερώτηση της Ν.Δ. για τις αποζημιώσεις αγροτών από το πράσινο σκουλήκι και τις βροχοπτώσεις, ζητώντας παράλληλα διευκρινίσεις για φήμες σχετικά με την αύξηση στο ΦΠΑ των αγροεφοδίων και για παράνομη εισαγωγή απαγορευμένων φυτοφαρμάκων, χωρίς όμως να πάρει απάντηση.
«Οι αγρότες, σε μια εξαντλητικά δύσκολη χρονιά και οικονομικά δύσκολη περίοδο, καλούνται καθημερινά να πληρώνουν προς κάθε πιθανή κατεύθυνση, ενώ η κυβέρνηση και το υπουργείο τούς χρωστούν από χίλιες πλευρές»
Καταλογίζοντας σοβαρές ευθύνες στη Ν.Δ. για αναπαραγωγή των πελατειακών σχέσεων του ΠΑΣΟΚ στην ύπαιθρο, ανέφερε τον νέο νόμο για την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, επισημαίνοντας ότι «όλες αυτές οι εκτιμήσεις για τις ζημιές έπρεπε να γίνονταν αφού αποψιλώθηκε ο ΕΛΓΑ από προσωπικό με νόμο που ψηφίστηκε».
Η βουλευτής έκανε αναδρομή στο τι έχει αλλάξει από τις περσινές ζημιές στην παραγωγή μέχρι και σήμερα, υποστηρίζοντας ότι όλα όσα έγιναν ήταν εις βάρος των αγροτών. Αναφέρθηκε στον νέο νόμο για τον ΕΛΓΑ, τονίζοντας ότι «ως ΣΥΡΙΖΑ ζητάγαμε τότε έναν διαφορετικό ΕΛΓΑ με ένα νέο, αναθεωρημένο κανονισμό, που θα περιλαμβάνει όλους τους ενδεχόμενους κινδύνους, θα καλύπτει πλήρως όλα τα στάδια της παραγωγής και θα προβλέπει δίκαιες και αντικειμενικές αποζημιώσεις για τις ζημιές, τόσο στο φυτικό όσο και στο ζωικό κεφάλαιο. Δεν μας άκουσε κανείς. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα οι παραγωγοί να καλούνται να πληρώσουν τις νέες αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ, να προβλέπεται βέβαια και η ιδιωτική ασφάλιση - ενώ δεν έχουν λάβει ακόμη αποζημιώσεις από τις ζημιές της προηγούμενης χρονιάς και ταυτόχρονα δεν καλύπτονται οι μισοί και παραπάνω κίνδυνοι της παραγωγής τους».
Η βουλευτής ανέτρεξε στις αυξήσεις του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και τα μηχανήματα, στην αύξηση των αγροτικών τιμολογίων ρεύματος κατά 8%, στην παρ' ολίγον αύξηση στον ΦΠΑ του αγροτικού νερού, ενώ ειδική μνεία έκανε και για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Πετρελαίου και του ΦΠΑ στους αγρότες. «Οι παραγωγοί επωμίζονται μόνοι τους το κόστος των ψεκασμών των σοδειών τους. Άρα και στην περίπτωση του πράσινου σκουληκιού έχουμε καταχρεωμένο κόσμο, γιατί από την πολιτεία δεν έχει πάρει δεκάρα τσακιστή». Επίσης, δεν παρέλειψε να θίξει το θέμα της ΚΑΠ μέχρι το 2020, «όπου στην κατανομή των κονδυλίων η χώρα μας συγκαταλέγεται στους μεγάλους χαμένους -όσο κι αν λέτε το αντίθετο-», καθώς και το φιάσκο, όπως το χαρακτήρισε, με τα φωτοβολταϊκά των αγροτών.
«Οι αγρότες, σε μια εξαντλητικά δύσκολη χρονιά και οικονομικά δύσκολη περίοδο, καλούνται καθημερινά να πληρώνουν προς κάθε πιθανή κατεύθυνση, ενώ η κυβέρνηση και το υπουργείο τούς χρωστούν από χίλιες πλευρές» τόνισε μεταξύ άλλων, υπενθυμίζοντας ότι «στους παραγωγούς χρωστάτε το ίδιο το γεγονός ότι η χώρα παρέμεινε όρθια όλα τα προηγούμενα χρόνια, αφού οι εξαγωγές σε γεωργικά προϊόντα την είχαν κρατήσει ζωντανή όλες τις προηγούμενες δεκαετίες κι εσείς το μόνο που κάνετε είναι να απαξιώνετε όλο και περισσότερο την αγροτική παραγωγή μέχρι να φτάσετε τη χώρα να παράγει το απόλυτο τίποτα».
Τέλος, κάλεσε το ΥΠΑΑΤ να αλλάξει και να διευρύνει τον κανονισμό του ΕΛΓΑ «και βέβαια είμαστε εδώ πέρα για να δούμε τις αλλαγές που θα φέρετε για να είστε σοβαροί -όπως είπατε πριν σε μια επίκαιρη ερώτηση, κύριε υπουργέ- και μη ανακόλουθοι με τις δικές σας εξαγγελίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: