4.8.11

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην πρωινή εκπομπή του Alter «Στο ρυθμό της ημέρας»

  • Nα βρούμε τρόπους και δρόμους να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, ούτως ώστε αυτοί οι οποίοι θα προστατεύονται να είναι οι χρήστες και αυτοί οι οποίοι θα τιμωρούνται αυστηρά να είναι οι έμποροι.
  • H αποποινικοποίηση του χρήστη και της χρήσης και η σκληρή εφαρμογή του νόμου και η αυστηρή ποινικοποίηση του εμπόρου και της εμπορίας, είναι ένα βήμα θετικό.
  • Τρέμουν τα πόδια της εξουσίας αυτή τη στιγμή, διότι ο κόσμος συνειδητοποιεί το αδιέξοδο στο οποίο μας οδηγούν οι επιλογές όσων ασκούν εξουσία. Και ψάχνουν να βρουν τρόπους για να προστατευτούν μέσα από την αυταρχοποίηση της δημοκρατίας και μέσα από την ενίσχυση του κράτους καταστολής.
  • Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι ένα ευρύ δημοκρατικό μέτωπο, ένα ευρύ μέτωπο όλων εκείνων των δυνάμεων που αντιλαμβάνονται την ιστορική ευθύνη διάσωσης της κοινωνίας, διάσωσης της χώρας από αυτή τη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού, από αυτή τη λαίλαπα που σαρώνει εισοδήματα, εργασιακές σχέσεις και είναι έτοιμοι πλέον να ξεπουλήσουν και τη δημόσια περιουσία.
  • Η αριστερά, λοιπόν, μπορεί να γίνει ο πυρήνας ενός νέου συνασπισμού εξουσίας, ενός νέους συνασπισμού εξουσίας που δεν θέλει να πάρει την εξουσία, για να τη διαχειριστεί για λογαριασμό των πολιτικών δυνάμεων που θα το συγκροτούν, αλλά για να τη δώσει στον ίδιο τον λαό
  • Aυτοί είναι δογματικά προσηλωμένοι στο νεοφιλελευθερισμό και δε φεύγουν από εκεί ούτε βήμα. Ζητάνε η Ελλάδα να γίνει το πειραματόζωο, που θα εφαρμοστεί η πιο σκληρή και ανάλγητη πολιτική. εμείς λέμε να αντιστρέψουμε τους όρους. Ακριβώς επειδή η Ελλάδα έχει επιλεγεί να γίνει το πειραματόζωο εφαρμογής των πιο σκληρών πολιτικών,  έχει επιλεγεί στην Ελλάδα να ξηλωθεί το πουλόβερ. Να είναι ο αδύναμος κρίκος που θα σπάσει και θα σπάει αυτή την αλυσίδα, την αντιλαϊκή,  αντικοινωνική σε όλη την Ευρώπη. Εμείς είμαστε οι πρώτοι που πρέπει να ανατρέψουμε τα πράγματα για να δούμε και μια άλλη προοπτική σε όλη την Ευρώπη.

-    Θέλουμε τη δική σας άποψη για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών, για την αυστηροποίηση των ποινών ενάντια στους εμπόρους και όλο αυτό το θέμα που έχει ανοίξει μέσα στον Αύγουστο.

Ναι, πολλά έχουν ανοίξει μέσα στον Αύγουστο. Έχω την αίσθηση ότι δεν έχουν ανοίξει τυχαία όλα αυτά μέσα στον Αύγουστο. Δεν θα αποφύγω να απαντήσω στο ερώτημα σας. Νομίζω ότι είμαστε μια χώρα που το πρόβλημα των ναρκωτικών, της χρήσης ψυχότροπων ουσιών, είναι κορυφαίο πρόβλημα. Απασχολεί χιλιάδες νέους ανθρώπους και χιλιάδες οικογένειες διότι κάθε νέος άνθρωπος και κάθε τραγική ιστορία κρύβει και ένα δράμα για κάθε οικογένεια. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή η πολιτική που εφαρμόζεται χρόνια τώρα, είναι μια πολιτική, η οποία έχει αποτύχει. Συνεπώς πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στο να βρούμε τρόπους και δρόμους να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, ούτως ώστε αυτοί οι οποίοι θα προστατεύονται να είναι οι χρήστες και αυτοί οι οποίοι θα τιμωρούνται αυστηρά να είναι οι έμποροι. Η συζήτηση αυτή δεν είναι τωρινή.
Είναι μια συζήτηση που γίνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Έχουν εφαρμοστεί πειραματικά διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις και από νομοθετικά πλαίσια σε άλλες χώρες. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν αποδώσει τα μέγιστα. Συνεπώς, εμείς θα πρέπει κατ’ αρχάς να δούμε όλες τις λεπτομέρειες αυτού του νομοσχεδίου πριν τοποθετηθούμε. Θα ήθελα, όμως,  να σας πω ότι επί της αρχής η λογική της αυστηροποίησης των ποινών στους έμπορους, σε όλους όσους διακινούν ναρκωτικά, ναρκωτικές ουσίες, ψυχότροπες ουσίες, και η άρση αυτού του αυστηρού πλαισίου για τον χρήστη και κυρίως για τα  θύματα που είναι οι χρήστες σκληρών ναρκωτικών ουσιών, επί της αρχής επαναλαμβάνω και πάλι, θεωρώ ότι είναι σε θετική κατεύθυνση. Από εκεί και πέρα το κρίσιμο είναι να δούμε πως θα δημιουργήσουμε δομές πρόληψης, ιδιαίτερα  σήμερα που έχουμε μια τεράστια κρίση, δεν είναι μόνο οικονομική κρίση, είναι κρίση αξιών, κρίση οράματος, κρίση προοπτικής, ελπίδας, πως μπορούμε να προστατεύσουμε τους νέους ανθρώπους από αυτή τη λαίλαπα, τη λαίλαπα της ναρκοκουλτούρας θα έλεγα και των ναρκωτικών. Και το βάζω ξεχωριστά διότι θεωρώ ότι το ένα είναι ένα βήμα που σε οδηγεί στο επόμενο βήμα, ένα σκαλοπάτι που πατάς για να πάς στο επόμενο. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ποια είναι η αιτία εκείνη που παρακινεί τους νέους ανθρώπους, κυρίως τους νέους ανθρώπους, να προχωρήσουν σε τεχνητούς παραδείσους και στην αναζήτηση τεχνητών παραδείσων.
Κι’ αυτό ξέρετε δεν χτυπιέται με νόμους. Αυτό θέλει υποδομές, θέλει άλλη παιδεία, θέλει δυνατότητα να δίνεις διεξόδους στους νέους ανθρώπους, ιδίως στην περιφέρεια και στα χωριά που οι νέοι είναι χωρίς δουλειά, χωρίς προοπτική. Θέλει άλλου είδους κοινωνική προσέγγιση και πολιτική.

-    Επί του παρόντος, όμως, η ποινικοποίηση βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση; Διότι είπατε νωρίτερα ότι και τα στοιχεία αυτό δείχνουν. Έχετε απόλυτο δίκιο και στις χώρες όπου έγινε αυτός ο πειραματισμός δεν έχουμε κάποια πρόοδο, αντιθέτως αυξήθηκε.

Θα σας πω. Δεν αρκεί από μόνη της. Πρώτον, το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να συνδυαστεί και από μια σειρά άλλες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της δημιουργίας διεξόδου στους νέους ανθρώπους. Δεύτερον, πρέπει να ενισχυθούν τα κέντρα πρόληψης. Πρέπει να υπάρξει ουσιαστική ενημέρωση στα σχολεία, στους τόπους όπου οι νέοι συχνάζουν και η ενημέρωση αυτή να μην έχει ένα χαρακτήρα μυθοπλασίας, ούτε να δημιουργεί την αίσθηση στους νέους ανθρώπους ότι αυτό το απαγορευμένο είναι κάτι το ελκυστικό, διότι έτσι λειτουργεί. 

-    κ. Πρόεδρε, για τη βοήθεια της κουβέντας, προηγουμένως είχα ρωτήσει και τον κ.Καμμένο αν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση, τελικά η Ν.Δ. έχει εκδώσει επίσημη ανακοίνωση μέσω του αρμόδιου τομεάρχη κ. Κ. Τζαβάρα. Η Ν.Δ., λοιπόν, κατ’ αρχήν φαίνεται αρνητική σε αυτό το νομοσχέδιο. Πρώτον, διότι πιστεύει ότι βοηθάει, μέσα σε αυτή την οικονομική κρίση και μέσα σε αυτέ, τέλος πάντων, τις συνθήκες στην ηθική ή μάλλον αναιρεί την ηθική απαξίωση της χρήσης ναρκωτικών. Βάζει πάρα πολλά ερωτηματικά αν η αποποινικοποίηση θα έχει κάποιο αποτέλεσμα – έβαλε κάποια ερωτηματικά και ο κ.Τσίπρας πριν από λίγη ώρα – τουλάχιστον προς την κατεύθυνση των χρηστών και μάλιστα λέει ότι μέχρι τώρα τουλάχιστον οι χρήστες δεν τιμωρούνται αν πραγματικά και αποδεδειγμένα είναι μόνο χρήστες και μάλιστα προτείνει την συγκρότηση ενός συμβουλίου ναρκωτικών ούτως ώστε όλοι αυτοί οι φορείς που ασχολούνται με τα ναρκωτικά να μπορέσουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να μην υπάρχει αυτή η διασπάθιση είτε δυνάμεων, είτε χρήματος. 

Δεν ξέρω αν ο κ. Τσίπρας θέλει να κάνει ένα σχόλιο επί της πρότασης.

Εγώ το μόνο σχόλιο που θέλω να κάνω είναι ότι με αυτό το θέμα ασχολούνται επί μακρών πολλοί εμπειρότεροι ημών και γνώστες του θέματος, άνθρωποι οι οποίοι καταπιάνονται καθημερινά με την αντιμετώπισης της χρήσης ψυχότροπων ουσιών και υπάρχει χρόνια τώρα μια μεγάλη αντιδικία. Εγώ θα ήθελα να επισημάνω ότι πριν ξεκινήσουμε αυτή τη συζήτηση, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το μέχρι σήμερα θεσμικό πλαίσιο έχει αποτύχει. Δεν είναι επαρκές. Όταν το αποτέλεσμα είναι κάθε χρόνο εκατοντάδες θάνατοι νέων ανθρώπων, ως επί τω πλείστων, από ψυχότροπες ουσίες, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το πλαίσιο αυτό έχει αποτύχει. Εγώ, λοιπόν, επαναλαμβάνω ότι η αποποινικοποίηση του χρήστη και της χρήσης και η σκληρή εφαρμογή του νόμου και η αυστηρή ποινικοποίηση του εμπόρου και της εμπορίας, είναι ένα βήμα θετικό. Δεν αρκεί από μόνο του, πρέπει να συνδυαστεί και με πολλά άλλα. Αλλά είναι ένα βήμα θετικό. Γιατί, όταν ένας νέος άνθρωπος έρχεται σε επαφή με το σκληρό αυτό κύκλωμα της εμπορίας, προκειμένου να κάνει το χαβαλέ του ή τη πλάκα του, την πρώτη φορά αυτό το σκληρό κύκλωμα του πασάρει χασίς, τη δεύτερη του  πασάρει χάπια, την τρίτη τον πηγαίνει στα σκληρά ναρκωτικά και στην πρέζα. Εμείς αυτό που πρέπει να κόψουμε, εμποδίσουμε, πρώτα και κύρια, είναι η επαφή των παιδιών μας, των νέων παιδιών με αυτό το σκληρό κύκλωμα της εμπορίας. Και αυτόν που πρέπει πρώτα να παραδειγματίσουμε πραγματικά είναι τους εμπόρους, αυτούς που κρύβονται πίσω από μια πάρα πολύ επικερδή ενασχόληση.

-    Είναι σαφές αυτό που λέτε.

 Tο εμπόριο των ναρκωτικών είναι πιο επικερδές ακόμα και από το εμπόριο όπλων. Θα μου πείτε, είναι τόσο εύκολο να γίνει αυτό με ένα θεσμικό πλαίσιο; Εκεί θα συμφωνήσω μαζί σας. Δεν είναι εύκολο να γίνει μόνο μέσα από ένα θεσμικό πλαίσιο. Πρέπει να υπάρξουν πολλές παράλληλες δράσεις και πρωτοβουλίες. Θεωρώ, λοιπόν, ότι ακόμα και αυτή η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου μπορεί να οδηγήσει και σε αποτυχία. Συνεπώς, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί πριν επικροτήσουμε ή αποδοκιμάσουμε, απορρίψουμε πλήρως αυτή τη θεσμική αλλαγή. Εγώ λέω, όμως, ότι σε ένα τόσο λεπτό θέμα δεν χρειάζονται κραυγές. Χρειάζεται να το δούμε με προσοχή, να εξετάσουμε όλες τις πτυχές και να είμαστε επιφυλακτικοί και στον τρόπο εφαρμογής αυτού του νέου θεσμικού πλαισίου.

-    Θα ήταν ευχή να ζητήσει κανείς την πρόληψη και να μπορούσαμε να ξεκινήσουν να λειτουργούν οι μηχανισμοί πρόληψης γι’ αυτή την  ιστορία και όχι πλέον καταστολής. 

Επαναλαμβάνω ότι αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο πρέπει να προχωρήσει παράλληλα με μια πλατειά εκστρατεία καταπολέμησης της ναρκοκουλτούρας, της λογικής δηλαδή ότι η χρήση ψυχότροπων ουσιών μπορεί να είναι διέξοδος στα αδιέξοδα που έχουμε σήμερα.

-    Θέλω να περάσω σε ένα άλλο θέμα. Στο θέμα που προέκυψε χθες με κάποιες ανακοινώσεις, σε σχέση με την αστυνομία, μια και μιλούσαμε για καταστολή.

Θα μου επιτρέψετε να σας πω κάτι πριν ξεκινήσουμε; Θα σας απαντήσω σε όλα σας τα ερωτήματα. Όμως επιτρέψτε μου να πω, έχω την αίσθηση ότι δεν έχω και απεριόριστο χρόνο στην φιλόξενη εκπομπή σας. Βρισκόμαστε στη μέση του καλοκαιριού. Λογικό είναι, είναι σημαντικό θέμα το θέμα των ναρκωτικών. Ενδεχομένως και το θέμα των ταξί, ενδεχομένως και το θέμα που θέλετε να μου πείτε με τις κάμερες. Τεράστια ζητήματα. Τούτη την ώρα, όμως, που συζητάμε αυτά τα μεγάλα ζητήματα, διεξάγεται ένα τεράστιο ριφιφί, μια απίστευτη ληστεία των εισοδημάτων μας, του κράτους πρόνοιας, των εργασιακών σχέσεων, της δημόσιας περιουσίας. Θα συζητήσουμε γι’ αυτά;

-    Γι’ αυτό  στο ALTER συνεχίζουμε και κάνουμε πολιτικές συζητήσεις καθημερινά και δεν κάνουμε ψυχαγωγικό πρόγραμμα. Το λέω αυτό κ. Πρόεδρε γιατί γι’ αυτό δεν είναι επί του πρακτέου να προχωρήσουμε, αν θέλετε, σε μερικές τοποθετήσεις σας πολύ γρήγορα, σε σχέση με τα τρέχοντα θέματα, αυτά που δικαίως λέτε έχουν ανοίξει στα μέσα του καλοκαιριού…

Μα με συγχωρείτε πριν από δεκαπέντε μέρες ήρθε η κυβέρνηση και πανηγύριζε διότι έλυσε δήθεν το θέμα της κρίσης χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και σήμερα τα spreads στην Ιταλία και την Ισπανία έχουν πάει στο Θεό. 

-    Έχετε απόλυτο δίκιο. Μια μικρή σας τοποθέτηση, σε σχέση με τις κάμερες που ανακοίνωσε η αστυνομία στα περιπολικά. Τα πλαστικά σφαιρίδια, τα χρωμοσφαιρίδια και όλα αυτά εναντίον των διαδηλωτών, ενδεχομένως, ή δεν ξέρω εγώ των ταραξιών, όπως τους ονομάζει, για να περάσουμε στο θέμα της οικονομίας, που είναι πολύ σημαντικό.

Όλες αυτές οι κινήσεις εντάσσονται μέσα σε ένα σχεδιασμό οχύρωσης της εξουσίας και του κράτους της εξουσίας που βάλλεται και είναι πανικόβλητο. Τρέμουν τα πόδια της εξουσίας αυτή τη στιγμή, διότι ο κόσμος συνειδητοποιεί το αδιέξοδο στο οποίο μας οδηγούν οι επιλογές όσων ασκούν εξουσία. Και ψάχνουν να βρουν τρόπους για να προστατευτούν. Όμως, δεν είναι δυνατόν να προστατευτούν μέσα από την αυταρχοποίηση της δημοκρατίας και μέσα από την ενίσχυση του κράτους καταστολής.

-    Κ. Πρόεδρε σε μια εποχή που όπως λέτε 
τα δυο μεγάλα κόμματα ασκούν την ίδια πολιτική και ο μόνος τρόπος αντίστασης είναι ουσιαστικά οι αγώνες με την αριστερά, παρατηρούμε ότι τους τελευταίους μήνες η αριστερά είναι πιο πολυκερματισμένη από ποτέ, δεν είναι ενωμένη. Μήπως θεωρείτε ότι πρέπει να παρθεί κάποια συγκεκριμένη πρωτοβουλία ώστε να είναι πιο συγκροτημένη;

Ναι, έχετε απόλυτο δίκιο, αλλά όχι τους τελευταίους μήνες. Πάντα ήταν πολυκερματισμένη η αριστερά, αλλά τους τελευταίους μήνες γίνεται αντιληπτό από όλους μας, ότι δεν είναι μια πολιτική πρόταση, μια προτροπή, η ενότητα της αριστεράς και όχι μόνο ….θα έλεγα, που αφορά ένα τμήμα του πολιτικού φάσματος, αλλά αφορά την ελληνική κοινωνία συνολικά. Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο. Αυτοί, οι οποίοι  μας κυβερνούν έχουν οδηγήσει τη χώρα, το λαό, την κοινωνία, σε ένα πρωτοφανές αδιέξοδο με τις επιλογές τους. Αλλά η αριστερά μπορεί να δώσει μια εναλλακτική προοπτική. Διότι στον πυρήνα της ιδεολογίας της είναι αντίθετη με αυτή τη λογική του κέρδους, του νεοφιλελευθερισμού.

-    Δεν είναι πρόβλημα, όμως, που δεν είναι ενωμένη κ.Πρόεδρε;

Απολύτως είναι πρόβλημα, γι’ αυτό, λοιπόν, αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι πέρα από τις μεγάλες υπαρκτές, σημαντικές διαφορές που υπάρχουν σε όλο το φάσμα των δυνάμεων της αριστεράς, αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι να βρούμε έναν κοινό βηματισμό σε αυτά που μπορούν να μας ενώσουν. Κι εγώ, θα σας έλεγα, όχι μόνο τις δυνάμεις της αριστεράς. Και πέρα από τις δυνάμεις της αριστεράς. Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι ένα ευρύ δημοκρατικό μέτωπο, ένα ευρύ μέτωπο όλων εκείνων των δυνάμεων που αντιλαμβάνονται την ιστορική ευθύνη διάσωσης της κοινωνίας, διάσωσης της χώρας από αυτή τη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού, από αυτή τη λαίλαπα που σαρώνει εισοδήματα, εργασιακές σχέσεις και είναι έτοιμοι πλέον να ξεπουλήσουν και τη δημόσια περιουσία. Αυτό είναι το μεγαλύτερο έγκλημα, το οποίο αναμένεται να γίνει.

-    Κάνατε χθες μια σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις, θα θέλαμε να μιλήσουμε γι’ αυτό. Βέβαια, κατηγορείστε από την κυβέρνηση, από το ΠΑΣΟΚ, ότι δεν εκφράζετε αντιπροτάσεις. Δεν υπάρχει πρόταση, παρά μόνο κριτική.

Το γιατί κατηγορούμαστε από το ΠΑΣΟΚ, εν πάση περιπτώσει είναι πάρα πολλά πράγματα. Αλλά το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι αυτοί που είχαν προτάσεις μας έχουν οδηγήσει σε μια κοινωνική κόλαση. Συνεπώς, ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν συνειδητοποιούμε τη μεγάλη δύναμη που έχουμε στα χέρια μας ο καθένας και η καθεμιά. Που αν τις ενώσουμε αυτές τις δυνάμεις  μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο κίνημα ανατροπής.

-    Ανατροπής αλλά με ποια διέξοδο κ. Πρόεδρε; Δηλαδή, με ποιο στόχο; Γι’ αυτό επιμένω λίγο στην εναλλακτική.

Εμείς έχουμε εδώ και ένα περίπου μήνα αναπτύξει την πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου συνασπισμού εξουσίας. Δεν αρκεί σήμερα να καταγγέλλεις. Δεν αρκεί σήμερα να λέμε τα αυτονόητα, να λέμε ότι αυτή η πολιτική οδηγεί σε αδιέξοδο. Να λέμε ότι συρρικνώνει το εισόδημα, ότι διαλύει τους μικρομεσαίους, ότι στέλνει τα νέα παιδιά στο εξωτερικό, ότι τα στέλνει δηλαδή ως μετανάστες, φεύγουν οι νέοι άνθρωποι από τη χώρα. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, αυτό που χρειάζεται είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι με τη δύναμη που έχουμε όλοι μας αν ενωθούμε, προκειμένου, όχι να διαμαρτυρόμαστε, να καταγγέλλουμε και να λέμε τα αυτονόητα, αλλά να διεκδικήσουμε την εξουσία για να αποτρέψουμε αυτή τη λαίλαπα, για να αλλάξουμε αυτή την πολιτική. Η αριστερά, λοιπόν, μπορεί να γίνει ο πυρήνας ενός νέου συνασπισμού εξουσίας, ενός νέους συνασπισμού εξουσίας που δεν θέλει να πάρει την εξουσία, για να τη διαχειριστεί για λογαριασμό των πολιτικών δυνάμεων που θα το συγκροτούν, αλλά για να τη δώσει στον ίδιο τον λαό. Γιατί η εξουσία πηγάζει από τον λαό και πρέπει να απευθύνεται στον λαό. Αυτοί που σήμερα μας κυβερνούν, είναι διαχειριστές που έχουν πάρει μια λαϊκή εντολή να διαχειριστούν τα προβλήματά μας. Αυτή τη λαϊκή εντολή την υπέκλεψαν στην πραγματικότητα γιατί εξελέγησαν ε άλλα συνθήματα και με άλλα προγράμματα κι εδώ και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ο ελληνικός λαός ζητά την εντολή του πίσω. Και ζητά ο ελληνικός λαός να σταματήσεις αυτή η λεηλασία. Πρέπει, λοιπόν, να υπάρξει άμεσα, το συντομότερο δυνατόν, μια κυβέρνηση που θα σταματήσει αυτή τη λεηλασία.

-    κ. Τσίπρα, μια και αναφέρετε ακριβώς αυτό, πως βλέπετε την επομένη ημέρα των εκλογών, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται από όλες τις δημοσκοπήσεις ότι αυτοδυναμία αυτοδυναμία δεν υπάρχει ισχυρή. Βλέπετε, ίσως και το δικό σας κόμμα μέσα σε μια κυβέρνηση συμμαχική, οικουμενική; Πως βλέπετε να διαμορφώνεται το τοπίο;

Κατ’ αρχάς πρέπει να γίνουν οι εκλογές για να δούμε την επόμενη μέρα. Έχω την αίσθηση ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι γαντζωμένη στην εξουσία, παρά το γεγονός ότι διαλύεται η κοινωνία, παρά το γεγονός του ότι ξεκληρίζονται μεγάλα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, δεν βλέπουμε να συζητάει  καν την πιθανότητα να απευθυνθεί στο λαό για μια κρίση δημοκρατίας.


-    Σωστά, απλά θα γίνουν οι εκλογές ούτως ή άλλως κάποια στιγμή.

Ακριβώς, λοιπόν, επειδή θα γίνουν ούτως ή άλλως εκλογές , είναι το μόνο που δεν  μπορούμε να αποτρέψουμε, πρέπει να συνειδητοποιήσουν και αυτοί που μας κυβερνούν ότι η εξουσία τους είναι εφήμερη ακριβώς επειδή πηγάζει από το λαό. Δεν θα είναι στο διηνεκές κυβερνήτες, πρωθυπουργοί και υπουργοί των οικονομικών για να μπορούν να μεταχειρίζονται τους νόμους και το Σύνταγμα σα να είναι οικόπεδο που κληρονόμησαν από τους παππούδες τους. Το λέω αυτό διότι χθες ο κ.Βενιζέλος ήρθε με μια τροπολογία Στη Βουλή να νομιμοποιήσει τις παρανομίες που έκανε ο ίδιος και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάνει εδώ και δυο χρόνια, προκειμένου να βοηθήσει χρεοκοπημένες τράπεζες και μετόχους τραπεζών, οι οποίοι καταχράζονται τις καταθέσεις των πολιτών. 

-    Έχει μια αναδρομική, νομίζω, ισχύ από το ’97.

Αναφέρομαι για να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε σε τούτη την ώρα. Τη στιγμή που 120 χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο, τη στιγμή που το εισόδημα των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων έχει ήδη μειωθεί κατά 30%, οι τράπεζες και οι τραπεζίτες στη χώρα μας δέχονται διαρκώς πακέτα ενίσχυσης και στήριξης. Έχουν ήδη πάρει πάνω από 100 δις σε ενισχύσεις, 100 δις σε ευρώ την τελευταία τριετία, περίπου όσο είναι το δάνειο που πήραμε από το ΔΝΤ και δεν έχουν βάλει ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους για να αυξήσουν το μετοχικό κεφάλαιο. Να συνειδητοποιήσει, δηλαδή, ο κόσμος ότι τούτη την ώρα γίνεται ένα απίστευτο πλιάτσικο στον δημόσιο πλούτο εις βάρος του εισοδήματος του καθενός από εμάς, ένα πλιάτσικο της δημόσιας περιουσίας, που δεν ανήκει σε αυτούς που την πλιατσικολογούν, ανήκει στον κόσμο. Ανήκει στους πολίτες, ανήκει στο λαό. Και χθες ο κ.Βενιζέλος ήρθε να καλύψει μια παράνομη ενέργεια δική του, που διενήργησε στα μέσα του Ιούλη ενισχύοντας μια χρεοκοπημένη τράπεζα, της οποίας οι αρχιμέτοχοι αποδεδειγμένα και με στοιχεία τα οποία γνώριζε και ο ίδιος, διότι γνώριζε η δημόσια αρχή, υπεξαιρούσαν τον πλούτο, πλούτο ο οποίος δεν ήταν δικός τους, τον πλούτο των καταθέσεων των πολιτών που είχαν εμπιστευτεί τις καταθέσεις τους σε αυτή την τράπεζα.

-    Πάντως για να επαναλάβουμε το ερώτημα της Λώρας Ιωάννου, σε σχέση με τη συμμετοχή σας σε ένα οικουμενικό σχήμα….

Κυρία Ιωάννου, θα σας απαντήσω σε όλα τα ερωτήματα. Πρέπει να σας απαντήσω, όμως, μέσα από μια τελείως διαφορετική λογική. Εσείς με ρωτάτε για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ ή με τη Ν.Δ. εγώ θα σας πω όχι. Και θα σας πω γιατί όχι. Γιατί το ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα, γιατί οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν είναι μεγάλα πια, έχουν τόσο μεγάλες και ανυπέρβλητες δεσμεύσεις με το μεγάλο κεφάλαιο, το ντόπιο και το ξένο, που ψάχνει να βρει αυτή την κρίση ως ευκαιρία για να κερδίσει ακόμα περισσότερα, που δεν πρόκειται να αλλάξουν πολιτική. Εμείς είμαστε, όμως, ανοιχτοί να συνεργαστούμε και να συμμετάσχουμε σε συμμαχικές κυβερνήσεις με δυνάμεις, που πραγματικά θα ήθελαν μια ριζική μεγάλη αλλαγή στα πράγματα. Και ποια είναι αυτή η ριζική μεγάλη αλλαγή; Διότι, συμμαχικές κυβερνήσεις δεν γίνονται με τα λόγια. Γίνονται βάση προγράμματος, βάση προγραμματικών θέσεων. Τούτη την ώρα λοιπόν τι χρειάζεται να πούμε; Χρειάζεται να πούμε ότι θα πάρουμε πίσω, θα αναιρέσουμε όλα αυτά τα σκληρά, αντιλαϊκά μέτρα, που έχουν αποφασιστεί μέσα από μια επίπλαστη, θα έλεγα εγώ, διαδικασία. Διότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία σήμερα δεν ανταποκρίνεται στη λαϊκή πλειοψηφία. Εκλέχτηκαν όλοι οι βουλευτές, εκλεχτήκαμε το 2009. Τον Οκτώβρη, άλλες οι συνθήκες. Σήμερα υπάρχει μια πλειοψηφία των 155 βουλευτών, που αν πάνε να ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης από το λαό, δεν θα έχουν ούτε το 30%.

-    Σύμφωνοι…

Να ολοκληρώσω τη βάση πάνω στην οποία πρέπει να κινηθεί ένας νέος συνασπισμός εξουσίας…
.
-    Σίγουρα, όμως, με κάποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα. Ίσως όχι και με τα δύο, αλλά με κάποιο από τα δύο, έτσι δεν είναι; Εκτός πια αν είναι πολύ μεγάλα τα ποσοστά των υπόλοιπων κομμάτων;
Γιατί κατ’ ανάγκη πρέπει αυτός ο λαός που έχει παραπλανηθεί και εξαπατηθεί να πάει να ξαναδώσει μεγάλα ποσοστά στον κ.Παπανδρέου; γιατί;

-    Άρα, λέτε ότι και με ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν συνεργάζεστε, όχι μόνο και με τα δύο μαζί , αλλά ούτε και με ένα από τα δύο, αν καταλαβαίνω καλά. 

Νομίζω ότι ήμουν σαφής. Αυτό, το οποίο λέω είναι ότι αυτή τη στιγμή και τα δυο μεγάλα κόμματα δεν εκφράζουν τα κοινωνικά συμφέροντα και τις κοινωνικές επιδιώξεις που υποτίθεται ότι έλεγαν ότι εξέφραζαν όλο το προηγούμενο διάστημα. 

-    Έχουμε ένα πολύ σημαντικό γεγονός, έχουμε πολύ σημαντικές 
εξελίξεις κυρίως στην Ιταλία. Ο φόβος, βέβαια, είναι αν θα έχουμε επιπτώσεις και στην Ελλάδα, τι θα γίνει δηλαδή, αν θα σταματήσουν να μας δίνουν και χρήματα, γιατί πρόβλημα αντιμετωπίζουν πλέον και αυτοί που μας δανείζουν χρήματα. Και δεν ξέρει κανείς τι πρόκειται να γίνει.

Εμείς πριν από δεκαπέντε μέρες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, δεν συμμεριστήκαμε τους πανηγυρισμούς και είπαμε ότι αυτή η Σύνοδος κατάφερε μια τρύπα στο νερό. Όλοι έπεσαν να μας φάνε, ότι είμαστε Κασσάνδρες, ότι δεν βλέπουμε τη μεγάλη επιτυχία της χώρας. Ξέρετε, έξι φορές έχει πάει πάνω ο Πρωθυπουργός, και τις έξι θεωρήθηκε μεγάλη εθνική επιτυχία. Μόλις γύρναγε πίσω νέα μέτρα, λιτότητα και μετά από λίγες μέρες σε όλη την Ευρώπη πάλι τα spreads στον ουρανό. Όσο οι ηγεσίες της Ευρώπης δεν ψάχνουν να βρουν μια δομική συστημική λύση, σε ένα δομικό συστημικό ευρωπαϊκό πρόβλημα, τόσο θα βρισκόμαστε ακόμα πιο βαθειά στο βαρέλι στο οποίο δεν έχει μπει πάτος, όπως λέει ο κ.Βενιζέλος, το αντίθετο συμβαίνει. Τι είχαμε πει εμείς μετά τη Σύνοδο Κορυφής; Δυο πράγματα είπαμε. Το πρώτο, είναι ότι δεν γίνεται βιώσιμο το ελληνικό χρέος και θα σας εξηγήσω γιατί δεν γίνεται βιώσιμο. Το δεύτερο είπαμε ότι η σπουδή τους να επικεντρώσουν στην Ελλάδα είναι ένα μεγάλο δώρο στους κερδοσκόπους, οι οποίοι θα κάνουν πάρτι με την Ιταλία και την  Ισπανία. Εμείς, το περιμέναμε να γίνει Σεπτέμβρη. Έχει γίνει… Έχει γίνει αρχές Αυγούστου, πιο γρήγορα από ότι εμείς είχαμε προβλέψει. Γιατί δεν γίνεται να πληρωθεί το ελληνικό χρέος. Το ΔΝΤ το 2010 έλεγε ότι το 2012 το ελληνικό χρέος θα είναι στο 169% του ΑΕΠ και λένε ότι θα είναι στο 172% του ΑΕΠ. Τι αποφάσισαν στη Σύνοδο Κορυφής; Ένα κούρεμα της τάξης του 21% περίπου. Ο κ. Σαρκοζί είπε ότι το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 24%. Ας τον πιστέψουμε. Πράγμα το οποίο για να επιτευχθεί πρέπει να γίνουν μια σειρά από διαδικασίες και μέχρι στιγμής βρισκόμαστε στον αέρα. Ακόμα και στην πιο θετική εκδοχή των αποφάσεων θα έχουμε ένα χρέος 148% του ΑΕΠ. Παλεύεται ένα χρέος που είναι 148%, μιάμιση σχεδόν φορά πάνω από το ΑΕΠ. Παλεύεται αυτό το χρέος; Τι έλεγε ο Παπανδρέου το τελευταίο τρίμηνο; Όχι όταν εμείς του λέγαμε να τα πει. Στην Βουλή του έθεσα το ζήτημα τον Δεκέμβρη του 2010 για το ευρωομόλογο για να πάρω την απάντηση από τον τότε Υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, ότι το ευρωομόλογο είναι κακός σύμμαχος στις αγορές. Τότε που έβγαινε και έλεγε «είμαστε Τιτανικός, βουλιάζουμε» και ήθελε και να δανειστεί. Πώς να δανειστεί με αυτά που έλεγε; Εδώ και τρεις μήνες λοιπόν έβγαινε και έλεγε «ευρωομόλογο και φορολογία των κεφαλαιακών κινήσεων». Ούτε το ένα κερδήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής ούτε το άλλο. Γιατί πανηγύριζε λοιπόν; Γιατί πανηγύριζε και γιατί δεν έρχεται στη Βουλή που τον καλώ εγώ και η κα Παπαρήγα εδώ και δύο εβδομάδες, με ερώτηση συγκεκριμένη, στην ώρα του Πρωθυπουργού. Αντί αυτού βάζει περιοδείες δεξιά και αριστερά αποφεύγει να έρθει στη Βουλή, όχι να ενημερώσει, δικό του δικαίωμα να μη θέλει να ενημερώσει τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, δεν έρχεται για να μην έχει αντίλογο. Θέλει μονάχα να πανηγυρίζει και να θριαμβολογεί, τη στιγμή που ο έλληνας βουλιάζει, που το εισόδημά μας πλήττεται, που η κοινωνία εξαθλιώνεται και που ο δημόσιος πλούτος οδηγείται σε ένα πρωτοφανές ξεπούλημα. Εμείς τους προειδοποιούμε, να μην τολμήσουν να προχωρήσουν σε αυτό το έγκλημα, που είναι μεγαλύτερο ακόμα και από το Μνημόνιο. Διότι αν μια κυβέρνηση πάρει τη σύνταξη ή το μισθό, μπορεί μια άλλη κυβέρνηση να τη δώσει πίσω Αν όμως ξεπουλήσουν το ηλεκτρικό, το νερό, τις υποδομές, το δημόσιο πλούτο, τα φιλέτα της γης, είναι δύσκολο να τα πάρεις πίσω. Εμείς όμως προειδοποιούμε όχι μόνο την ελληνική κυβέρνηση, που σαν τον κλέφτη κάνει ριφιφί τον Αύγουστο, αλλά προειδοποιούμε και τους επίδοξους επενδυτές έλληνες και ξένους και τους λέμε, ότι αυτός ο νέος συνασπισμός εξουσίας που προσδοκούμε να δημιουργήσουμε με το λαό για το λαό, δε θα αναγνωρίζει αυτές τις πράξεις, αυτές τις παράνομες και αντισυνταγματικές αγοραπωλησίες. Και επίσης προειδοποιούμε όλους όσοι έχουν συγκροτήσει τηνι τρικομματική αυτή η επιτροπή των αποκρατικοποιήσεων, να προσέξουν καλά τι θα κάνουν διότι υπάρχουν νόμοι, υπάρχει Σύνταγμα και υπάρχει και λαός, που όσο κι αν τον φιμώνουν θα μιλήσει κάποια στιγμή. 

   Υπάρχει άλλος τρόπος; Υπάρχει άλλη λύση;

Έβλεπα χθες μια εικόνα στους τηλεοπτικούς δέκτες την οποία αν σας την περιέγραφε κανείς 6 μήνες πριν θα λέγατε ότι είναι τρελός. Ο πανίσχυρος άντρας της Αιγύπτου, ο κος Μουμπάρακ, που ήταν 35 χρόνια στην εξουσία ήταν σε ένα ράντζο, πρόκειται για μια εικόνα θλίψης, μπροστά σε ένα δικαστήριο. Λοιπόν αυτό τι σημαίνει; Ότι καμία εξουσία δεν είναι ανίκητη και όλοι όσοι ασκούν εξουσία , η εξουσία τους είναι εφήμερη. Και άρα λογοδοτούν, όχι απέναντι στα συμφέροντα που τους ορίζουν, αλλά απέναντι στα συμφέροντα του ελληνικού λαού.
Η δημόσια περιουσία δεν είναι οικόπεδο που τους παραχώρησε ο παππούς τους. Η δημόσια περιουσία ανήκει στον ελληνικό λαό. Δεν μπορούν λοιπόν να την εκποιήσουν χωρίς να ρωτήσουν τον ελληνικό λαό. Και τούτη τη στιγμή έχουμε μια κυβέρνηση έκπτωτη στη συνείδηση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, που συνδράμει σε ένα έγκλημα που σε τελική ανάλυση δεν έχει και κανένα αποτέλεσμα. Και γιατί δεν έχει κανένα αποτέλεσμα; Διότι βλέπουμε την επίθεση που διεξάγεται σε ευρωπαϊκή κλίμακα, βλέπουμε ότι όλες οι αποφάσεις που παίρνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι αποφάσεις που δε λύνουν το πρόβλημα, αλλά το οξύνουν. Αλλά αυτοί είναι δογματικά προσηλωμένοι στο νεοφιλελευθερισμό και δε φεύγουν από εκεί ούτε βήμα και τι ζητάνε; Ζητάνε η Ελλάδα να γίνει το πειραματόζωο, που θα εφαρμοστεί η πιο σκληρή και ανάλγητη πολιτική. Θα γίνει μπανανία και προτεκτοράτο των τραπεζών και των γερμανών επενδυτών. Κι εμείς τι λέμε; Λέμε να αντιστρέψουμε τους όρους. Ακριβώς επειδή η Ελλάδα έχει επιλεγεί να γίνει το πειραματόζωο εφαρμογής των πιο σκληρών πολιτικών,  έχει επιλεγεί στην Ελλάδα να ξηλωθεί το πουλόβερ. Να είναι ο αδύναμος κρίκος που θα σπάσει και θα σπάει αυτή την αλυσίδα, την αντιλαϊκή,  αντικοινωνική σε όλη την Ευρώπη. Εμείς είμαστε οι πρώτοι που πρέπει να ανατρέψουμε τα πράγματα για να δούμε και μια άλλη προοπτική σε όλη την Ευρώπη.

-    Ανατρέπονται, λοιπόν, τα πράγματα. Πάμε σε κάτι άλλο. Σε ένα άλλο σχήμα. Έτσι όπως το σκέφτεστε, έτσι όπως το έχετε ήδη προτείνει τις προηγούμενες ημέρες. Το θέμα είναι πως αντιμετωπίζει κανείς τα δεδομένα που ήδη έχουν τεθεί. Δηλαδή, πλέον δεν ξέρω ή αν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν τον οποίο ακολουθείται μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση, εννοώ, σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις, και δεν λέω ότι αυτό πρέπει να γίνει, απλώς περιμένω όπως και ο κόσμος περιμένει να ακούσει, διότι δεν θέλει να ξεπουληθεί η Ελλάδα, τι άλλο υπάρχει.

-    Και να προσθέσω και για το χρέος είπατε δεν είναι βιώσιμο. Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί, …γιατί το χρέος είναι η μια ιστορία. Με το έλλειμμα τι θα γίνει; Τι αντιπροτείνετε; Να μην είμαστε στο μνημόνιο, να μην είμαστε ……τι προτείνετε;

Βεβαίως, είναι πολύ σημαντική η ερώτηση που κάνετε. Διότι είπα κι εγώ ότι δεν αρκεί η καταγγελία, πρέπει να έχουμε και προτάσεις συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες. Τώρα το αν είναι εφαρμόσιμες ή όχι, έχει να κάνει με τους συσχετισμούς δύναμης. Εμείς τι λέμε εδώ και ένα χρόνο τώρα. Ότι αν δεν γίνει αναδιάρθρωση και διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, δηλαδή δίκαιη ρύθμιση του χρέους, διότι αυτό το χρέος δεν το οφείλει ο ελληνικός λαός, το πήραν οι κυβερνήσεις για να χρηματοδοτήσουν ολυμπιάδες, για να χρηματοδοτήσουν παράνομους εξοπλισμούς και μίζες κάτω από το τραπέζι. Εάν, λοιπόν, δεν υπάρξει μια επαναδιαπραγμάτευση ριζική και κούρεμα ριζικό και τώρα θα μου πείτε θα χάσουν, όμως μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι. Βεβαίως και θα χάσουν. Αυτοί κερδίζουν όλα αυτά τα χρόνια. Δεν μπορεί να κερδίζουν και στην κρίση. Εάν, λοιπόν, δεν υπάρξει μεγάλη διαγραφή του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εάν δεν αντιμετωπιστεί σε δομικό επίπεδο, όπως το ευρωομόλογο, όπως η δυνατότητα από την ΕΚΤ να δανείζονται όχι μόνο εμπορικές τράπεζες με χαμηλό επιτόκιο αλλά και κράτη, αποφάσεις πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν θα λυθεί το μεγάλο αυτό δομικό συστημικό πρόβλημα. Θα μου πείτε, μπορεί μόνο μια κυβέρνηση να το κάνει αυτό; Εγώ λέω ότι από κάπου πρέπει να ξεκινήσεις. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται μια σεισμική πολιτική δόνηση στην Ευρώπη, μόνο στην Ελλάδα με επίκεντρο την Ελλάδα, μια κυβέρνηση ριζοσπαστική, πατριωτική, κοινωνική με πυρήνα την αριστερά που θα διεκδικήσει να σταματήσει αυτή τη λαίλαπα. Και τι θα πάει να πει; Αφήστε κατά μέρος όλα αυτά τα ημίμετρα λύσεις που προτείνετε. Όχι να μας τα  προτείνετε και να πανηγυρίζουμε εμείς κιόλας. Πανηγυρίζει ο Παπανδρέου για λύσεις που δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Αλλά να τους πει κοιτάξτε να δείτε, αν δεν δώσετε άμεσα λύση με διαγραφή πάνω από το 70%, γιατί αλλιώς δεν γίνεται βιώσιμο το χρέος, με επενδυτικό πρόγραμμα ουσιαστικό και όχι της πλάκας, όπως πάτε να κάνετε τώρα, με ευρωομόλογο και με απ’ ευθείας δανεισμό από την ΕΚΤ – γιατί αυτές είναι οι λύσεις –, με φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου, αν δεν τα κάνετε αυτά, τότε η κρίση χρέους δεν θα είναι ελληνική. Το ευρώ ξεχάστε το. Αυτό είναι ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο, ένα διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια μας, το οποίο η κυβέρνηση ουδέποτε το έπαιξε αυτό το χαρτί. Διότι είχαν πάντοτε τη λογική ότι την κόκκινη γραμμή τη βάζουν οι ισχυροί. Θυμάστε τι έλεγε ο κ.Πάγκαλος; την κόκκινη γραμμή, έλεγε, τη βάζουν οι ισχυροί. Εάν στην ιστορία της ανθρωπότητας τις κόκκινες γραμμές τις έβαζαν οι ισχυροί, θα ήμασταν ακόμα στο μεσαίωνα. Θα είχαμε ακόμα τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία ή εν πάση περιπτώσει εάν είχαν εξελιχθεί τα πράγματα θα είχαμε το τρίτο Ράιχ. Λοιπόν, τη βάζουν και οι λαοί την κόκκινη γραμμή όταν έχουν το δίκιο με το μέρος τους.

-    Επειδή πριν αναφερθήκατε στα πολιτικά πρόσωπα, θα ήθελα να σας ρωτήσω. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί ότι συμμετέχει σε εκδηλώσεις αποδοκιμασίας πολιτικών προσώπων. Τώρα που τα πολιτικά αυτά πρόσωπα, αν μπορούμε να πούμε, δέχονται επιθέσεις, ακόμα και από τους οδηγούς ταξί, εσείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, τους αποδοκιμάζει; Τις αποδοκιμάζει αυτές τις επιθέσει;

Δέχονται επιθέσεις τα πολιτικά πρόσωπα; Εγώ δεν το έχω δει αυτό. 

-    Από το ΣΥΡΙΖΑ;

Γενικά δεν  έχω δει να δέχονται από οδηγούς ταξί επιθέσεις πολιτικά πρόσωπα.

-     Αναφέρομαι σε βανδαλισμούς που είχαμε σε γραφεία βουλευτών, σπάσανε κομπιούτερ, …….  μπήκαν σε πολιτικά γραφεία. 

Κοιτάξτε εάν έχει συμβεί αυτό, διότι δεν παρακολουθώ …..

-    Κι εσείς, ως ΣΥΡΙΖΑ,  είχε πάει μια ομάδα και στην Ηλιούπολη και στην Ελευσίνα, στο τραπέζι που είχε οργανώσει ο Πάγκαλος…

Είμαστε παντού ξέρετε, γι’ αυτό….

-    Κι επειδή σας έχουν κατηγορήσει επανειλημμένως, γι’ αυτό σας ρωτάω.

Έχουμε τόσο μεγάλες δυνάμεις διασκορπισμένες σε όλη την Ελλάδα και περιμένουμε πότε θα βγει ο κ.Πάγκαλος. Άμα τον δούμε επιτιθέμεθα, αν δεν τον δούμε …….Για να δώσουμε μια απάντηση, απλά να χαλαρώσουμε λίγο και τη συζήτηση. Είναι προφανές ότι μέσα από εκτονώσεις δεν μπορεί να δοθεί λύση. Με αυτή την έννοια, εμείς δεν επικροτούμε και δεν προτρέπουμε τα μέλη μας να εκτονώνονται μέσα από αυτού του χαρακτήρα τις συγκεντρώσεις. Όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί δίνουν πάτημα στους θήτες να μετατραπούν σε θύματα. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή χρειάζεται η αγανάκτηση και η οργή των πολιτών όχι να εκτονωθεί σε εκδηλώσεις, οι οποίες δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα, θα είναι εφήμερες. Αυτό που χρειάζεται είναι  να ενώσουμε όλοι μαζί, οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι άνεργοι τις δυνάμεις μας ενάντια στον κατήφορο και τη λεηλασία των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων μας.  Χθες ήμουν στην ΠΥΡΚΑΛ, στην ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ, όπου χίλιοι εργαζόμενοι είναι στον αέρα. Σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή ένα νομοσχέδιο στα κρυφά, όπου 7,5 χιλιάδες υπάλληλοι των ΔΕΚΟ μένουν άνεργοι. Ξέρετε, μιλάμε σα να είναι στραγάλια. Τους βλέπουν σαν έναν αριθμό. Πίσω από τον καθένα και την καθεμιά από αυτές τις 7,5 χιλιάδες κρύβονται άνθρωποι με ανελαστικές ανάγκες. Είπατε πριν για τους ταξιτζήδες. Εγώ δεν θα υπερασπιστώ τους μεγαλοαυτοκινητιστές που έχουν δέκα και είκοσι οχήματα. Αλλά από τους 55 χιλιάδες αυτοκινητιστές υπάρχουν πολλές χιλιάδες, οι οποίοι έχουν δουλέψει δεκαπέντε χρόνια με σπίτια και περιουσίες υποθηκευμένες στις τράπεζες παίρνοντας δάνειο για να ξεπληρώσουν ένα όχημα, μια άδεια, την οποία πήραν 400 χιλιάδες. Και μέσα σε μια νύχτα τους λένε, κοιτάξτε να δείτε αυτά τα δεκαπέντε χρόνια πέρασαν από πάνω σας. Η άδεια που πήρατε 400 χιλιάδες, τώρα έχει 60 ευρώ. Ε, λοιπόν, απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους και απέναντι στον μικροεπιχειρηματία, που έβαλε λουκέτο, διότι η τράπεζα του κ.Λαυρεντιάδη μπορεί να πήρε σε μια νύχτα 100 εκατομμύρια από το κράτος, αλλά καμία ενίσχυση δεν πήρε ο μικρομεσαίος και για 5 χιλιάδες χρέος κλείνει το μαγαζί του και βάζει λουκέτο, αυτός, λοιπόν, βγαίνει στην ανεργία και δεν μπαίνει ούτε στο ταμείο ανεργίας. Γιατί δεν είναι πουθενά γραμμένος. Λοιπόν, πίσω από τους αριθμούς και τα στατιστικά μεγέθη μιας ανεργίας που υπερβαίνει το 15% επίσημα νούμερα, αλλά πραγματικά ακόμα μεγαλύτερο, κρύβονται άνθρωποι. Άνθρωποι με ανελαστικές ανάγκες, με δράματα πίσω από αυτούς, οικογενειακά δράματα, κοινωνικά δράματα. Εμείς, λοιπόν, πρέπει να δούμε το εξής. Αν όλοι εμείς, που αισθανόμαστε αυτό το ισχυρό πλήγμα με αυτή την πολιτική δεν ενώσουμε τις δυνάμεις μας, δεν θα έχει τέλος αυτή η κατρακύλα. Εάν, όμως, ενώσουμε τις  δυνάμεις μας , τότε να ξέρετε ότι είμαστε περισσότεροι και άρα ισχυρότεροι από αυτούς που ασκούν αυτή τη βάναυση πολιτική. Πρέπει αυτή η κυβέρνηση το συντομότερο να ανατραπεί, όχι να πέσει, όχι να φύγει, να ανατραπεί. Κι εμείς επιδιώκουμε ο Σεπτέμβρης να είναι τελευταίος μήνας που θα βρει τον τόπο με μια κυβέρνηση κόντρα στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Καλούμε τον Πρωθυπουργό να πράξει το τελευταίο που του έχει απομείνει, να οδηγήσει τη χώρα με ομαλό τρόπο στη λαϊκή ετυμηγορία και να κρίνουν οι πολίτες αν θέλουν τον Τσίπρα, αν θέλουν τον Σαμαρά, αν θέλουν τον Παπανδρέου, όποιον θέλουν εν πάση περιπτώσει. Αλλά να κρίνουν με βάση προγράμματα, με βάση θέσεις και με βάση προοπτική για την ίδια του τη ζωή. Και όχι με βάση ψεύτικες προτάσεις και ψεύτικες υποσχέσεις.

-    Τώρα είπατε να ανατραπεί. Να ανατραπεί ή να μας πάει σε εκλογές; 

-    Προφανώς μέσω των εκλογών να ανατραπεί….

Με συγχωρείτε, έχετε την αίσθηση ότι ο κ. Παπανδρέου θα φύγει οικιοθελώς; Θα ανατραπεί, διότι στις 3 του Σεπτέμβρη…..είδατε παιχνίδια που κάνει η ιστορία;. Στις 3 του Σεπτέμβρη είναι το νέο μεγάλο ραντεβού στις πλατείες. Όσοι νόμιζαν ότι ξεμπέρδεψαν με την αγανάκτηση του λαού κάνουν λάθος. Η αγανάκτηση του λαού δεν ήταν οι δέκα σκηνές που ξέμειναν στην πλατεία Συντάγματος. Ο κ. Καμίνης έχει εμμονή τελικά με το να σκουπίζει τις πλατείες και επιβεβαίωσε ότι το μόνο που αφυπνίζει την αποφασιστικότητα του είναι οι ανάγκες εξυπηρέτησης των επιλογών της κυβέρνησης. Αλλά η αγανάκτηση του λαού είναι τόσο μεγάλη, που κανείς δεν μπορεί να ξεμπερδέψει και κανείς δεν μπορεί να πάει κόντρα στο λαό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

To Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: