1.6.11

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝ

Α)  Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ

Επί είκοσι μήνες η ελληνική κοινωνία βιώνει την πολιτική της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου που προσπαθεί να την εκβιάσει και να την τρομοκρατήσει για να περάσει πιο εύκολα τα μέτρα που την πνίγουν.
 Γιατί ποια άλλη κυβέρνηση στον κόσμο:
  • Προαναγγέλλει τη χρεοκοπία της χώρας της με τρόπο που προκαλεί την απόσυρση των λαϊκών αποταμιεύσεων;
  • Διατυμπανίζει την πιθανότητα χρεοκοπίας με τρόπο που τείνει να αποτελεί τη βασική αιτία για να φτάσει η χώρα ως εκεί;
  • Αφήνει ανοιχτά και αδιάψευστα σενάρια εξόδου από το ευρώ;
  • και τέλος, λέει επισήμως ότι δεν θα εκταμιευτεί η 5η δόση και ότι θα γίνει στάση πληρωμών για να εκβιάσει τον Ελληνικό λαό;
Ταυτόχρονα, τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση και η τρόικα, με απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό τρόπο, προωθούν άμεσα ένα δεύτερο μνημόνιο που λεηλατεί το εισόδημα και τα δικαιώματα του λαού και ξεπουλάει το δημόσιο πλούτο της χώρας χάριν των αγορών, των κερδοσκόπων και του τραπεζικού κεφαλαίου.
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα ενιαίο σχέδιο εγκαθίδρυσης του νεοφιλελευθερισμού ως μόνιμου και αναλλοίωτου οικονομικού δόγματος για όλες τις χώρες της ΕΕ, επιδιώκοντας, μάλιστα, να το εισάγει στα συντάγματά τους.
Σε αυτή την πολιτική η κυβέρνηση εκβιάζοντας το λαό και τις πολιτικές δυνάμεις θέλει να επιβάλει την συναίνεσή τους.
Δηλώσαμε κατηγορηματικά ότι ο ΣΥΝ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ριζοσπαστικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις απορρίπτουν αυτό τον εκβιασμό.
  • Οι πλατείες και οι κοινωνικοί αγώνες
Δεκάδες χιλιάδες πολιτών βρίσκονται στις πλατείες, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στις άλλες ελληνικές πόλεις, υψώνοντας μια τεράστια κραυγή διαμαρτυρίας που ξεκινάει από τα προβλήματα που βιώνουν και την καθημερινή υποβάθμιση της ζωής τους και στέκεται απέναντι στο Μνημόνιο, τα κυβερνητικά μέτρα, το πολιτικό σύστημα, την έλλειψη ελπίδας για το μέλλον. Το κίνημα αυτό υπερβαίνει τους παραδοσιακούς τρόπους διαμαρτυρίας, έχει παλλαϊκά χαρακτηριστικά και απλώνει χέρι αλληλεγγύης στους Ισπανούς και στους άλλους λαούς της Ευρώπης.
Η αθρόα προσέλευση χιλιάδων εργαζόμενων, νέων, ανέργων και συνταξιούχων στις συγκεντρώσεις και τις λαϊκές συνελεύσεις στις πλατείες όλης της Ευρώπης, χωρίς κομματική ταυτότητα, δημιουργεί ένα νέο δημόσιο χώρο που συγκροτείται ως απάντηση στο πραγματικό έλλειμα δημοκρατίας που υπάρχει στο σημερινό πολιτικό σύστημα.
Η ουσία είναι μία. Είναι ένα κίνημα αυτόνομο, ελπιδοφόρο, μια εκδήλωση της λαϊκής αγανάκτησης, που μπορεί να καταστήσει την κοινωνία και τον κόσμο, πρωταγωνιστικό παράγοντα στις προσεχείς εξελίξεις. Σε αυτό το κίνημα μετέχουμε ως πολίτες προσπαθώντας να ακούσουμε και να μάθουμε, μετέχουμε ενώνοντας τη φωνή μας με τους χιλιάδες αγανακτισμένους σε κάθε πλατεία της χώρας.
Ταυτόχρονα, αναπτύσσονται κινήματα αντίστασης του παραδοσιακού συνδικαλιστικού κινήματος σε διάφορους τομείς (Δήμους, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κλπ).
Ο χώρος της εργασιακής επισφάλειας, όπου η κατάργηση κάθε προστασίας για την εργασία, δημιουργεί πια ασφυκτικές καταστάσεις.
Ο χώρος της υγείας και της παιδείας, που καταστρέφονται ολοκληρωτικά που με τους αγώνες τους επιδιώκουν να ανατρέψουν την καταστροφική κυβερνητική πολιτική.
Εμείς πρέπει να είμαστε μέσα σε όλους τους αγώνες.
Να τους στηρίξουμε και να τους ενισχύσουμε.
Να πούμε την δική μας άποψη και να ακούσουμε απόψεις άλλων.
Να συμβάλλουμε στις μαζικές διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί.
Να είμαστε κομμάτι αυτού του πολύμορφου κοινωνικού κινήματος, με τη δική μας συμβολή, αλλά με σεβασμό στους κανόνες και στην πολυμορφία του.
Και να επιδιώξουμε την επαφή με τις μάζες, με τις ιδέες μας, τις προτάσεις μας και το αγωνιστικό μας παράδειγμα.
  • Δημοψήφισμα - Εκλογές
Είναι σε όλους φανερό ότι η κυβέρνηση δε διαθέτει την δημοκρατική νομιμοποίηση του λαού για να ασκεί αυτή τη πολιτική και γι’ αυτό διεκδικούμε δημοψήφισμα για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τη πολιτική του Μνημονίου.
Δεν αναφερόμαστε προφανώς στα ψευτοδιλήμματα που έθεσαν ο κ. Δασκαλόπουλος, η κα Δαμανάκη και εμμέσως το πρωθυπουργικό περιβάλλον, δημοψηφίσματα με το εκβιαστικό ερώτημα διαρκές μνημόνιο ή επιστροφή στη δραχμή.
Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση και η τρόικα έχουν το δικαίωμα να δεσμεύσουν τον τόπο σε μια διαρκή και συνεχώς βαθύτερη ύφεση με προοπτική τη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση. ‘Η  αν ο ελληνικός λαός, και γενικότερα οι λαοί της Ευρώπης, έχουν το δικαίωμα να ακολουθήσουν άλλο δρόμο.
Δεν έχει εξουσιοδότηση από κανέναν να διαλύσει τον κοινωνικό ιστό και να ξεπουλήσει την δημόσια περιουσία. Δεν έχει δικαίωμα να καταστρέψει ολοκληρωτικά το μέλλον για τις επόμενες γενιές. Η απάντηση λοιπόν είναι: δημοκρατία τώρα. Το σχέδιο και η πορεία που προτείνεται να  τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού. Στη δημοκρατία, διέξοδο δίνει μόνο ο λαός. Και ο λαός δε μπορεί να χειραγωγείται με το φόβο και τους εκβιασμούς.
Είναι αναγκαίο να γίνουν άμεσα εκλογές, να κατατεθούν οι εναλλακτικές προτάσεις.
Να αποφασίσει αν θέλει μια κυβέρνηση υποταγμένη στους καταναγκασμούς μιας ατελείωτης σειράς Μνημονίων ή αν θέλει τον εναλλακτικό δρόμο: την απαλλαγή από το Μνημόνιο, την επιθετική αναδιαπραγμάτευση του χρέους και την ανάπτυξη μέσα από την αναδιανομή του πλούτου, τη στήριξη των χαμηλότερων εισοδημάτων και την προώθηση της σταθερής και μόνιμης απασχόλησης.
Γύρω από ένα τέτοιο εναλλακτικό σχέδιο, θεωρούμε ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένας νέος συνασπισμός εξουσίας. Που θα περιλαμβάνει ολόκληρη την Αριστερά, πέρα από διαφωνίες σε επιμέρους ζητήματα. Που θα συσπειρώνει δυνάμεις από τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, και δυνάμεις από τον χώρο της ριζοσπαστικής οικολογίας. Και το σημαντικότερο που θα έχει στέρεες κοινωνικές αναφορές και τη δυναμική αποφασιστική στήριξη των εργαζομένων και της νεολαίας. Αυτός είναι ο δρόμος που θα μας βγάλει από την κρίση.

Β) Η ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

1.      ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Η ενότητα της αριστεράς που αποτέλεσε για εμάς στρατηγική επιλογή, δεν θα επιτρέψουμε ούτε να σπαταληθεί, ούτε να απαξιωθεί και μάλιστα σε μια τέτοια συγκυρία που η ανάγκη της αναδεικνύεται δραματικά επίκαιρη, για το σύνολο των δυνάμεων της αριστεράς.
Έχοντας συνείδηση των δυσκολιών της σύνθεσης των διαφορετικών εκτιμήσεων και θέσεων σε κρίσιμα  οικονομικά ζητήματα  αλλά και τις διαφορετικές προσεγγίσεις στα ζητήματα της οργανωτικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε από τη μια να μην παραπέμπουν σε λειτουργία κόμματος, αλλά από την άλλη να μην ακυρώνουν την οργανωτική, συλλογική και άρα αποτελεσματική συνεύρεση των δυνάμεων του, σταθερά προσανατολισμένοι στις αρχές της δημοκρατίας και του πλουραλισμού, προτείνουμε  ένα πολιτικό πλαίσιο διαλόγου για τη σημερινή συγκυρία, για προβληματισμό και εμπλουτισμό.
Ένα πλαίσιο που να χωράνε όχι μόνο  όλες οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλες πολιτικές συσπειρώσεις , ένα πλαίσιο που να είναι  προωθητικό και επαρκές για να δράσει και για να προβάλει την πολιτική του ταυτότητα και ιδιαιτερότητα, ως δύναμη της ριζοσπαστικής αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων. 
Σήμερα καθίσταται βασικός όρος επιβίωσης της κοινωνίας η ανάγκη:
Να ανατραπεί η πολιτική της κυβέρνησης να ηττηθεί και να φύγει η κυβέρνηση Παπανδρέου. Να αποδυναμωθεί συνολικά ο δικομματισμός και να αδρανοποιηθούν τα εφεδρικά σενάρια διαμόρφωσης μνημονιακών πλειοψηφιών
Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται με στόχο να δημιουργηθούν οι όροι  κοινής δράσης, σύγκλισης και συμπαράταξης  όλης της αριστεράς και της συνάντησής του με τον κόσμο του  ΠΑΣΟΚ που διαχωρίζει την θέση του από τις πολιτικές των μνημονίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ  καλεί  στη συγκρότηση  μετώπου κοινής δράσης και πολιτικής συνεργασίας ώστε να διαμορφωθεί ένα πλειοψηφικό ρεύμα στη βάση ενός προωθημένου ριζοσπαστικού, ανατρεπτικού -ως προς την λογική και τις πολιτικές του μνημονίου- προγράμματος. Εργαζόμαστε ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για  να συγκροτηθεί ένας  συνασπισμός εξουσίας όλων όσων αποδεσμεύονται από το ΠΑΣΟΚ ,όλης της Αριστεράς Κοινοβουλευτικής και Εξωκοινοβουλευτικής καθώς και της Ριζοσπαστικής Οικολογίας.
Οι θέσεις  του ΣΥΡΙΖΑ για ένα εναλλακτικό πρότυπο οικονομικού, κοινωνικού και οικολογικού μετασχηματισμού της χώρας, αποτελούν ένα κεκτημένο που κατευθύνει την δράση του.
 Οι  επίκαιροι  άξονες μιας αριστερής λύσης δεν μπορεί παρά να θέτουν τα πιο κάτω ζητήματα:
  • Άμεση απεμπλοκή από το μνημόνιο και τις συνέπειές του Παλεύουμε για να μην εγκριθεί το νέο τετραετές μνημόνιο .
  • Απόρριψη του Συμφώνου για το ευρώ. Η κυβέρνηση δεν έχει καμιά νομιμοποίηση να υπογράψει αυτό το Σύμφωνο, ούτε η Βουλή να το εγκρίνει. Να μιλήσει ο λαός και να το απορρίψει με δημοψήφισμα. Συμβάλουμε στην ανάπτυξη αντίστοιχων κινημάτων σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ταυτόχρονα, ανεξάρτητα από τις υπάρχουσες διαφορετικές  απόψεις, αγωνιζόμαστε για την κατάργηση των ευρωπαϊκών συνθηκών, για την ανατροπή του νεοφιλελεύθερου  ευρωπαϊκού οικοδομήματος, για την υπεράσπιση των κατακτήσεων των εργαζομένων.
  • Την άμεση ένταξη των τραπεζικού συστήματος υπό εθνικό και κοινωνικό έλεγχο.
  • Την ανάκτηση του ελέγχου στρατηγικών τομέων της οικονομίας από ένα Δημόσιο τομέα, που με ένα πρόγραμμα αλλαγών θα γίνει σύγχρονος, ορθολογικός  και αποδοτικός και όχι φορέας συναλλαγών, ρουσφετιών, σκανδάλων και κομματικοκρατίας.
  • Την ανακατανομή του παραγόμενου πλούτου με πρώτο στόχο την άμεση αποκατάσταση των μισθών, των συντάξεων και των εργασιακών σχέσεων, στην προ του μνημονίου κατάσταση.
  • Φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων με συντελεστή 45%. Φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας.
  • Την ρύθμιση με ευνοϊκούς όρους των χρεών, στις κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.
  • Το σχεδιασμό της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.
  • Ριζική  αντιμετώπιση της παγίδας χρέους.
  • Το χρέος συνιστά μείζον πρόβλημα, έχει καταστεί μη βιώσιμο και μη διαχειρίσιμο. Έχει ταξικό χαραχτήρα και  είναι σύμπτωμα της καπιταλιστικής κρίσης και της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης των κυβερνήσεων του δικομματισμού. Το χρέος δημιουργήθηκε από τις επιλογές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τα τελευταία 30 χρόνια, εξυπηρετώντας οικονομικά συμφέροντα μόνο κι όχι αναπτυξιακές, παραγωγικές και κοινωνικές ανάγκες.  Το χρέος αυτό λοιπόν, δεν είναι χρέος του ελληνικού λαού και δεν είναι καθόλου δίκαιο να τον καλούν να το πληρώσει.
Να διεκδικήσουμε «έλεγχο του χρέους», αφενός με τη δημιουργία κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου, αλλά ταυτόχρονα με μια ανεξάρτητη επιτροπή λογιστικού ελέγχου, η οποία συνδεδεμένη με τα κινήματα αντίστασης, θα διερευνήσουν τις αιτίες, τους σκοπούς και κυρίως πού και πώς κατανεμήθηκε αυτό το υπέρογκο χρέος. Για να αποδειχτεί ότι ένα μεγάλο μέρος του χρέους δημιουργήθηκε με παράνομες και συχνά αντισυνταγματικές διαδικασίες.
Να διεκδικήσουμε δυναμική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους προς το συμφέρον των λαϊκών στρωμάτων και όχι του κεφαλαίου, ελληνικού και ξένου, με στόχο την άμεση διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του, την μεγάλη και ουσιαστική μείωση των επιτοκίων για ολόκληρο το ποσό (όχι μόνο κατά 1% και μόνο για τα 110 δις) που θα απομείνει, όπως και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, τέτοια που να μπορεί να εξυπηρετηθεί και βεβαίως χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις.
Συμβάλλουμε στην ανάπτυξη κινήματος, συμμετέχουμε σε μορφές ελέγχου αμφισβήτησης  και προσδιορισμού του απεχθούς και παράνομου τμήματος του ώστε   να διαμορφωθεί  ο κατάλληλος συσχετισμός που θα δημιουργήσει τους όρους ώστε μέσα από μια επιθετική διαπραγμάτευση  να οδηγηθούμε σε μια ρύθμιση του χρέους υπέρ του λαού. Αποκρούουμε τα σενάρια αναδιάρθρωσης που στοχεύουν να εξυπηρετήσουν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των κερδοσκόπων δανειστών και δημιουργούν μόνιμη υπερχρέωση, υποθήκευση δημόσιας περιουσίας και μακρόχρονα δεσμευτικά προγράμματα λιτότητας.
Για τη καλύτερη διεκδίκηση των παραπάνω στόχων, απαιτείται η διαμόρφωση ενός σχεδίου παρέμβασης για όλη την Ελλάδα, στο κοινωνικοπολιτικό και ιδεολογικό γίγνεσθαι
  • Με συμμετοχή στα κινήματα που αναπτύσσονται σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας και διεκδικούν την ανατροπή του μνημονίου και των πολιτικών του.
  • Με συμμετοχή στους αγώνες και τις εκδηλώσεις που οργανώνονται από φορείς (ΓΣΣΕ, ΑΔΕΔΥ, κλπ).
  • Με συμμετοχή σε εκδηλώσεις (ημερίδες, συγκεντρώσεις, συνέδρια κλπ) διαλόγου που αναζητούν αιτίες της κρίσης και επεξεργάζονται προτάσεις διεξόδου.
  • Με συμμετοχή στη διαμόρφωση επιτροπών πρωτοβουλίας, σε τοπικό-κλαδικό ή κεντρικό επίπεδο, για διεκδίκηση στόχων π.χ «ΟΧΙ στο μνημόνιο», δημοψήφισμα εναντίον του «Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Ευρώ», για τη διαφύλαξη του Δημόσιου χώρου από το ξεπούλημα που επιχειρεί η κυβέρνηση κλπ.
2.   ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πρωτότυπο πολιτικό σχήμα που, χωρίς να είναι ενιαίος πολιτικός οργανισμός, συνιστά μια πολιτική συμμαχία  κομμάτων, οργανώσεων και ανένταχτων αγωνιστών της αριστεράς και προοδευτικών πολιτών, που λειτουργεί  με την μορφή του πολιτικού κινήματος. Τα κόμματα και οι οργανώσεις που συμμετέχουν διατηρούν την  οργανωτική, πολιτική και ιδεολογική αυτοτέλεια  τους, αλλά φροντίζουν ώστε  να προωθούνται οι κοινοί στόχοι και  η αυτοτελής τους δράση να μην εμποδίζει την κοινή πολιτική δράση
Για την διαμόρφωση της οργανωτικής δομής του ΣΥΡΙΖΑ πήραμε σοβαρά υπόψη την ανάγκη να υπάρχουν πρόνοιες ώστε να μην διακυβεύεται ο χαρακτήρας του και συγχρόνως να βαθαίνει την δημοκρατική λειτουργία στην κατεύθυνση των δικαιωμάτων των μελών Ο ΣΥΝ καλεί τα μέλη, τους φίλους του και όλο τον κόσμο που  εμπιστεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ να πυκνώσει τις γραμμές του, να αναζωογονηθούν με νέους αγωνιστές όλες οι πολιτικές επιτροπές και να ενεργοποιηθούν στην πάλη  κατά της καταιγίδας των κυβερνητικών μέτρων και ταυτόχρονα να συζητήσουν  οργανωμένα και δημιουργικά  τις προτάσεις της Συντονιστικής επιτροπής ,ώστε στην πανελλαδική  συνδιάσκεψή να αποτυπωθεί η βούληση για ένα νέο  ουσιαστικό ξεκίνημα του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν ξεχνάμε πόσο πληγώσαμε και πληγωθήκαμε το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα, από τη διχαστική σχέση μας στις Περιφερειακές Εκλογές του 2010.
Εγγύηση για να μην επαναληφθούν παρόμοια λάθη, είναι  η  ειλικρινής επιβεβαίωση της συμφωνίας μας  ότι πορευόμαστε   όλοι μαζί, η κοινωνική μας γείωση ,η συνεχής εξωστρεφής δράση μας, η ενεργοποίηση του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ και η συμμετοχή του στις πολιτικές διαδικασίες που αφορούν στην κεντρική πολιτική μας παρουσία.
Προτάσεις :
  • Να ανασυγκροτηθούν και να συγκροτηθούν όπου δεν υπάρχουν επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό, στη πόλη καθώς και στους χώρους δουλειάς που θα είναι ανοιχτές σε όλο τον κόσμο που θέλει να συμμετάσχει. Ο ΣΥΝ πρέπει να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην επίτευξη αυτού του πραγματικά δύσκολου στόχου. Είναι το πρώτο αλλά αναγκαίο βήμα για μια ουσιαστική, συμμετοχική δημοκρατική επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η συγκρότηση πρέπει να γίνει με πολιτικό περιεχόμενο και όρους και όχι μόνο οργανωτικά. Ενασχόληση με τα γενικά προβλήματα αλλά και τα ειδικά του κάθε χώρου ταυτόχρονα δε με σκέψεις και απόψεις για τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Η τοπική ή κλαδική ή θεματική επιτροπή επιλέγει ή εκλέγει τους αντιπροσώπους στην ΠΣ.
  • Μέλη του θεωρούνται τα μέλη όλων των οργανώσεων που τον συγκροτούν και οι ανένταχτοι αριστεροί πολίτες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην οργανωμένη του δράση και καταγράφονται στις καταστάσεις μελών των τοπικών, κλαδικών, θεματικών επιτροπών.
  • Οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά κανόνα με ομοφωνία η συναίνεση, όπου αυτό δεν είναι εφικτό τότε με πλειοψηφία 2/3.
  • Να αποφασίσουμε την καθιέρωση ενός πανελλαδικού συντονιστικού που θα συνέρχεται κάθε 3 η 4 μήνες θα συζητά, θα ελέγχει, θα προτείνει και θα αποφασίζει για την παραπέρα πορεία. Επιλέγει μια ολιγομελή εκτελεστική γραμματεία, την οποία εξουσιοδοτεί να αναπτύσσει την τρέχουσα δραστηριότητα με βάση τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής. Η ΠΣΕ εκπροσωπείται σε κεντρικό επίπεδο από τον εκάστοτε πρόεδρο της Κ.Ο, επίσης ορίζει συντονιστή της δουλειάς της ο οποίος/α εναλλάσσεται ανά εξάμηνο, 3μελές γραφείο τύπου και οργανωτική επιτροπή.
  • Να καθιερωθεί πανελλαδική σύσκεψη μία φορά το χρόνο με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή που θα συζητά αλλά και θα αποφασίζει για τις πολιτικές κατευθύνσεις, τις μαζικές παρεμβάσεις, αλλά και τις οργανωτικές λειτουργίες του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αποφάσεις επιδιώκεται να είναι ομόφωνες ή με ευρύτατη πλειοψηφία που δεν μπορεί να υπολείπεται του 2/3 του αριθμού των μελών του σώματος. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό για καθορισμένα από πριν κρίσιμα θέματα προσφεύγουμε στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με δημοψήφισμα.
Η σύνθεση της ΠΣΕ καθώς και της Πανελλαδικής Σύσκεψης θα πρέπει να είναι πλουραλιστική με τη συμμετοχή μελών των συνιστωσών, μη ενταγμένων πολιτών, μελών των θεματικών επιτροπών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, μέλη της ΚΟ, της Βουλής και της Ευρωβουλής. Η σύνθεση πρέπει να αποτελείται από αντιπροσωπευτικό αριθμό γυναικών, νεολαίων και εκπροσώπων περιφερειακών οργανώσεων.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Οι τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν στον αριθμό των συμμετεχόντων στον τρόπο επιλογής, μέτρο εκλογής κ.λ.π. θα συζητηθούν και θα ανευρεθούν λύσεις από τη στιγμή που υπάρχει πολιτική συμφωνία και η θέληση να προχωρήσουμε όλοι μαζί.

 Γ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Για τα οικονομικά του κόμματος και τη διαχείρισή τους θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση των μελών και των φίλων του κόμματος για να υπάρχει πλήρης και σαφής εικόνα, να συνειδητοποιήσουμε τα όποια προβλήματα, να γίνουμε συμμέτοχοι και να κάνουμε προτάσεις για τη λύση τους.
Έτσι θα αισθάνεται το κάθε μέλος και φίλος συνυπεύθυνος για την οικονομική πορεία του κόμματός του και θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στη στήριξη και ανόρθωση των οικονομικών του.
Η οικονομική προσπάθεια άρα και η οικονομική εξόρμηση του κόμματος δεν πρέπει να θεωρηθεί μια ευκαιριακή διαδικασία για να λύσουμε το θέμα των εσόδων ή να αντιμετωπίσουμε προσωρινές ή μονιμότερες δυσκολίες. Αντίθετα είναι βαθύτατα πολιτική λειτουργία οργανικά ενταγμένη στη γενικότερη πολιτική προσπάθεια του κόμματος. Είναι πολιτική διαδικασία αλληλοενημέρωσης και συμμετοχής των μελών και των φίλων του κόμματος.
Αυτό πρέπει να γίνει για να έχουμε όλοι την εικόνα, να συνειδητοποιήσουμε τα όποια προβλήματα, να γίνουμε συμμέτοχοι και να κάνουμε προτάσεις για πρέπει να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα, να δυναμώνει και δημιουργεί σχέσεις και οργανικούς δεσμούς με τα μέλη , οπαδούς και φίλους του κόμματος.
Απαιτεί κλίμα έμπνευσης, επιχειρηματολογία και βεβαίως άμεση επαφή. Στόχος μας είναι το κόμμα να αποκτήσει σωστή θεώρηση της συνολικής οικονομικής δουλειάς και βέβαια και της οικονομικής εξόρμησης. Γι αυτό και η οικονομική εξόρμηση είναι μια πρόκληση για την Πολιτική Γραμματεία, την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, το Κόμμα ολόκληρο. Πρόκληση γιατί πρέπει να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας και τις παγιωμένες συνήθειες μέσα στο κόμμα. Γιατί η προσπάθεια αναπτύσσεται σε ένα δυσμενές κοινωνικό, πολιτικό, και οικονομικό περιβάλλον. Γιατί το κλίμα της απαξίωσης των κομμάτων και του πολιτικού προσωπικού αγγίζει όλους τους χώρους.
Σ’ αυτή την πρόκληση είναι απαραίτητο να ανταποκριθούμε με επιτυχία και δυναμισμό. Το Κόμμα να μην εξαρτάται από την κρατική χρηματοδότηση, αλλά από την λειτουργία του.
Στόχοι της οικονομικής εξόρμησης
1.      Να συμβάλουμε στην κάλυψη των αναγκών  του 2011 που αφορά τη λειτουργία του κόμματος, της Αυγής και του Κόκκινου(αφορά και τα σημερινά χρέη των Νομαρχιακών Επιτροπών.)
2.      Να διαμορφώσουμε την οικονομική δομή του κόμματος σε όλα τα επίπεδα από την ΚΠΕ ως την Πολιτική Κίνηση
3.      Να διαμορφώσουμε δομές και θεσμούς που θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις μονιμότερης επίλυσης  του οικονομικού ζητήματος.
Προτάσεις  και Μέτρα
1.      Για την καλύτερη οργάνωση και έλεγχο της οικονομικής εξόρμησης, συγκροτήθηκε οικονομική επιτροπή  από τους: Βίτσας, Λεουτσάκος, Δαρειώτης, Κορωνάκης, Συρμαλένιος
2.      Συγκροτείται Δημόσια Οικονομική Επιτροπή με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κόμματος γνωστά στελέχη του κόμματος και της Αριστεράς. Αντίστοιχες επιτροπές μπορούν να συγκροτηθούν σε επίπεδο Περιφέρεις ή Νομού.
3.      Χρειάζεται να προετοιμάσουμε το κόμμα, πολιτικά, ιδεολογικά, οργανωτικά με συνελεύσεις για την οικονομική εξόρμηση και να ενημερώσουμε τα μέλη του κόμματος με πληρότητα και διαφάνεια για την κατάσταση των οικονομικών του κόμματος.
4.      Διαμορφώνεται η οικονομική δομή του κόμματος. Α) Οικονομικός  υπεύθυνος του κόμματος είναι ο σ. Δαρειώτης.  Κάθε Νομαρχιακή Επιτροπή και κάθε Πολιτική Κίνηση πρέπει να ορίσει τον /την οικονομικό υπεύθυνό της και να γίνει μια πρώτη σύσκεψη σε επίπεδο Ν.Ε  για τη συνολική προετοιμασία. Οι σύντροφοι να συνεδριάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα και να έχουν συχνή επαφή και αλληλοενημέρωση.
5.      Ορίζεται έκτακτη εισφορά για κάθε κομματικό μέλος ύψους  50 € για το  2011.Η εισφορά αυτή θα δοθεί στο κεντρικό ταμείο. Μπορεί να δοθεί εφάπαξ ή σε δόσεις. Ορίζεται αυξημένη συμμετοχή στην οικονομική εξόρμηση των μελών της Π.Γ., της Κ.Π.Ε. των Βουλευτών και Ευρωβουλευτή όπως αποφασίστηκε στην Π.Γ.
6. Πολιτικές Κινήσεις και Νομαρχιακές Επιτροπές πέρα από το άνοιγμα σε μέλη, οπαδούς και φίλους, χρειάζεται να αποφασίσουν και άλλες δράσεις που θα έχουν οικονομικό αποτέλεσμα.
7. Τα ποσά της οικονομικής εξόρμησης (πέραν του ποσού των 50€) θα κρατηθούν από τις Π.Κ και τις Ν.Ε για τις δαπάνες τους  και τη δημιουργία ταμείου. Εξαιρούνται οι κλαδικές οργανώσεις της Αθήνας  από τις οποίες τα αντίστοιχα ποσά θα πηγαίνουν στο κεντρικό ταμείο.
31/05/2011

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
* Επίσης εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία οι εισηγήσεις της Π.Γ. για την πρόταση πολιτικού πλαισίου και οργανωτικής δομής του ΣΥΡΙΖΑ που είναι. Οι εισηγήσεις αντιστοιχούν στις αποφάσεις της ΚΠΕ και είναι προτάσεις του ΣΥΝ προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ΚΠΕ θα αποφασίσει τελικά επί των οριστικών κειμένων.

Η ΕΛΠΙΔΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΟ ΕΝΩΜΕΝΟ ,ΠΙΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ, ΠΙΟ  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ  ΤΗΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΦΡΑΣΤΩΝ ΤΗΣ
Στις 1,2,3 Ιούλη θα πραγματοποιηθεί η τέταρτη πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλαπλασιάζουμε τις δυνάμεις μας ώστε να γίνει πιο αποφασιστική η πάλη μας  ενάντια στην καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης .Συμβάλουμε στην δημιουργία ενός ισχυρού μαζικού κινήματος .
Καλούμε τον κόσμο που  εμπιστεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ να πυκνώσει τις γραμμές του, να αναζωογονηθούν με νέους αγωνιστές όλες οι πολιτικές επιτροπές και να ενεργοποιηθούν στην πάλη  κατά της καταιγίδας των κυβερνητικών μέτρων και ταυτόχρονα να συζητήσουν  οργανωμένα και δημιουργικά  τις προτάσεις της Συντονιστικής επιτροπής ,ώστε στην συνδιάσκεψή μας να αποτυπωθεί η βούληση για ένα νέο  ουσιαστικό ξεκίνημα του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν ξεχνάμε πόσο πληγώσαμε και πληγωθήκαμε το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα, από τη διχαστική σχέση μας στις Περιφερειακές Εκλογές του 2010.
Εγγύηση για να μην επαναληφθούν παρόμοια λάθη, είναι  η  ειλικρινής επιβεβαίωση της συμφωνίας μας  ότι πορευόμαστε   όλοι μαζί , η κοινωνική μας γείωση ,η συνεχής εξωστρεφής δράση μας , η ενεργοποίηση του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ και η συμμετοχή του στις πολιτικές διαδικασίες που αφορούν στην κεντρική πολιτική μας παρουσία.
Η ενότητα της αριστεράς που αποτέλεσε για εμάς στρατηγική επιλογή, δεν θα επιτρέψουμε ούτε να σπαταληθεί, ούτε να απαξιωθεί και μάλιστα σε μια τέτοια συγκυρία που η ανάγκη της αναδεικνύεται δραματικά επίκαιρη, για το σύνολο των δυνάμεων της αριστεράς.
Έχοντας συνείδηση των δυσκολιών της σύνθεσης των διαφορετικών εκτιμήσεων και θέσεων σε κρίσιμα  οικονομικά ζητήματα  αλλά και τις διαφορετικές προσεγγίσεις στα ζητήματα της οργανωτικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε από τη μια να μην παραπέμπουν σε λειτουργία κόμματος, αλλά από την άλλη να μην ακυρώνουν την οργανωτική, συλλογική και άρα αποτελεσματική συνεύρεση των δυνάμεων του, σταθερά προσανατολισμένοι στις αρχές της δημοκρατίας και του πλουραλισμού, προτείνουμε  ένα πολιτικό πλαίσιο διαλόγου για τη σημερινή συγκυρία, για προβληματισμό και εμπλουτισμό.
Ένα πλαίσιο που να χωράνε όλες οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μίνιμουμ για να μην μπορεί να δράσει, αλλά  προωθητικό και επαρκές, και για να δράσει και για να προβάλει την πολιτική του ταυτότητα και ιδιαιτερότητα, ως δύναμη της ριζοσπαστικής αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων. 
1. Το πολιτικό ζήτημα
Λύση αριστεράς στην πολιτική κρίση
 Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει εξελιχθεί ως η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης .Η παραμονή της στην εξουσία  θα συνοδευτεί  με ακόμη πιο άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων,  έξαρση του αυταρχισμού, με υποθήκευση της χώρας στα συμφέροντα του κεφαλαίου, με μια μακρόχρονη πρόσδεση της σε ένα πείραμα χρεοκοπίας του λαού. Δεν έχει την πολιτική, δημοκρατική και ηθική νομιμοποίηση.
Σήμερα καθίσταται βασικός όρος επιβίωσης της κοινωνίας η ανάγκη:
  • Να ανατραπεί η πολιτική της κυβέρνησης να ηττηθεί και να "φύγει" η κυβέρνηση Παπανδρέου. Να αποδυναμωθεί συνολικά ο δικομματισμός και να αδρανοποιηθούν τα εφεδρικά σενάρια διαμόρφωσης μνημονιακών πλειοψηφιών
Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται με στόχο να δημιουργηθούν οι όροι  κοινής δράσης, σύγκλισης και συμπαράταξης  όλης της αριστεράς και της συνάντησής του με τον κόσμο του  ΠΑΣΟΚ που διαχωρίζει  αξιόπιστα την θέση του από τις πολιτικές των μνημονίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ  καλεί  στη συγκρότηση  μετώπου κοινής δράσης και πολιτικής συνεργασίας ώστε να διαμορφωθεί λαϊκή πλειοψηφία, στη βάση ενός προωθημένου ριζοσπαστικού, ανατρεπτικού -ως προς την λογική και τις πολιτικές του μνημονίου- προγράμματος. Εργαζόμαστε ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις  να συγκροτηθεί ένας  συνασπισμός εξουσίας "από τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ ως τα αριστερά της Αριστεράς".
2. Το οικονομικό ζήτημα
Να δώσουμε ένα τέλος στην βαρβαρότητα του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού.
Οι συνέπειες της εφαρμογής του μνημονίου είναι  δραματικές. Η κυβέρνηση  με το μνημόνιο πέτυχε στο να ικανοποιήσει τις πιο μύχιες επιδιώξεις του κεφαλαίου ,να ανατρέψει θεμελιώδεις κατακτήσεις δεκαετιών πάλης των εργαζομένων, να βυθίσει την οικονομία στο φαύλο κύκλο υπερχρέωσης και ύφεσης. Η κυβέρνηση και η τρόικα επιμένουν στην ίδια και σκληρότερη γραμμή. Ετοιμάζονται συμπληρωματικά μέτρα για το 2011 και νέα κατεδαφιστικά μέτρα για την τετραετία 2012-14,ενώ προωθείται το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και ότι έχει απομείνει από τις δημόσιες επιχειρήσεις. Το προωθούμενο σύμφωνο για το ΕΥΡΩ, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει το δομικό πρόβλημα του μηχανισμού του ΕΥΡΩ που παράγει τεράστιες αποκλίσεις ,εξαρτήσεις και υπερχρέωση αλλά αντίθετα  επιβάλει την δικτατορία των αγορών, των ισχυρών κρατών, των τραπεζών και των δανειστών ενώ συρρικνώνει  περαιτέρω την δημοκρατία και θεσμοποιεί τον νεοφιλελευθερισμό.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι επίκαιρη η ανάγκη για ανατροπή του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου που οικοδομεί ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός και η σύνδεση της εναλλακτικής πρότασης με την σοσιαλιστική προοπτική .
Οι θέσεις  του ΣΥΡΙΖΑ για ένα εναλλακτικό πρότυπο οικονομικού, κοινωνικού και οικολογικού μετασχηματισμού της χώρας, αποτελούν ένα κεκτημένο που κατευθύνει την δράση του.
 Οι  επίκαιροι  άξονες μιας αριστερής λύσης δεν μπορεί παρά να θέτουν τα πιο κάτω ζητήματα:
  • Άμεση απεμπλοκή από το μνημόνιο και τις συνέπειές του .Παλεύουμε για να μην εγκριθεί το νέο τετραετές μνημόνιο .
  • Απόρριψη του Συμφώνου για το ευρώ. Η κυβέρνηση δεν έχει καμιά νομιμοποίηση να υπογράψει αυτό το Σύμφωνο, ούτε η Βουλή να το εγκρίνει. Να μιλήσει ο λαός και να το απορρίψει με δημοψήφισμα. Συμβάλουμε στην ανάπτυξη αντίστοιχων κινημάτων σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο .Ταυτόχρονα ,ανεξάρτητα από τις υπάρχουσες διαφορετικές  απόψεις ,αγωνιζόμαστε για την κατάργηση των ευρωπαϊκών συνθηκών .για την ανατροπή του νεοφιλελεύθερου  ευρωπαϊκού οικοδομήματος ,για την υπεράσπιση των κατακτήσεων των εργαζομένων.
  • Ριζική αναδιανομή του πλούτου και του εισοδήματος για την αποκατάσταση των πληγμάτων που έχουν δεχθεί οι μισθοί και οι συντάξεις, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η παραγωγική βάση της χώρας. Επιστροφή των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις. Φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων με συντελεστή 45%.  Φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας. Μέτρα για την αύξηση της σταθερής εργασίας ,την απόκρουση των απολύσεων και της απορυθμισμένης εργασίας.   Στήριξη των ανέργων, του κοινωνικού κράτους και ενός αναβαθμισμένου δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος.
  • Ριζική  αντιμετώπιση της παγίδας χρέους.
Το χρέος συνιστά μείζον πρόβλημα, έχει καταστεί μη βιώσιμο και μη διαχειρίσιμο. Έχει ταξικό χαραχτήρα και  είναι σύμπτωμα της καπιταλιστικής κρίσης και της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης των κυβερνήσεων του δικομματισμού. Δεν είναι χρέος του λαού και από αυτή την άποψη διεκδικούμε την διαγραφή του  μεγαλύτερου  μέρους του  χωρίς επαχθείς όρους και ουσιαστική βελτίωση των όρων αποπληρωμής του υπόλοιπου ανάλογα με τις  πραγματικές δυνατότητες της χώρας, καθώς και την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους . Συμβάλουμε στην ανάπτυξη κινήματος, συμμετέχουμε σε μορφές ελέγχου ,αμφισβήτησης  και προσδιορισμού του απεχθούς και παράνομου τμήματος του ,ώστε   να διαμορφωθεί  ο κατάλληλος συσχετισμός που θα δημιουργήσει τους όρους ώστε μέσα από μια επιθετική διαπραγμάτευση  να οδηγηθούμε σε μια ρύθμιση του χρέους υπέρ του λαού. Αποκρούουμε τα σενάρια αναδιάρθρωσης που στοχεύουν να εξυπηρετήσουν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των κερδοσκόπων δανειστών και δημιουργούν μόνιμη υπερχρέωση, υποθήκευση δημόσιας περιουσίας και μακρόχρονα δεσμευτικά προγράμματα λιτότητας
Εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας ,αλλαγή του προσανατολισμού και της λειτουργίας του.
  • Υπεράσπιση  των δημόσιων αγαθών  της παιδείας, της υγείας, της  παροχής ενέργειας, της παροχής κοινωφελών υπηρεσιών, της κοινωνικής προστασίας υπηρεσίες  που πρέπει να παράγονται από Δημόσιους κοινωνικούς φορείς .Απόκρουση των ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.
  • Δημοκρατική αναμόρφωση του κράτους και του πολιτικού συστήματος με απόκρουση κάθε μορφής αυταρχισμού  και αντισυνταγματικών μεθοδεύσεων ,με ενίσχυση της δημοκρατικής συμμετοχής της λαϊκής κυριαρχίας και πραγματικής αποκέντρωσης, της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών στον πολίτη ,της κατάργησης της διαπλοκής, της εξυπηρέτησης των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων   και των πελατειακών δικτύων που αποτελούν  συνέπειες της εφαρμοσμένης πολιτικής του δικομματισμού.
3. Το κοινωνικό πρόβλημα
 Για μια αγωνιστική  κοινωνική συμμαχία των θυμάτων του μνημονίου.
Παρά την πρωτοφανή και κλιμακούμενη επίθεση από την κυβέρνηση και την τρόικα , το κίνημα  είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες. Πρωταρχικό ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανάπτυξη ενός ισχυρού μαζικού κινήματος με κεντρικό μήνυμα: ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑ Ο ΛΑΟΣ-ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ,  με στόχο την απεμπλοκή από το μνημόνιο ,  την υπεράσπιση  των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων ,την έκφραση έμπρακτης αλληλεγγύης ώστε να κρατηθούν όρθιοι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, ,την προάσπιση των δημόσιων αγαθών, το χτύπημα της ακρίβειας ,της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Είναι επείγον ζήτημα  να αλλάξει η κατάσταση. Να  ξεπεραστεί η αδράνεια των  ηγεσιών  των κεντρικών συνδικάτων και να υπερβούμε τις σοβαρές αδυναμίες  στον συντονισμό των από κάτω με όρους  πλατύτητας, ταξικής αλληλεγγύης ,ενότητας στη δράση και άρσης του κατακερματισμού.. Μορφές συντονισμού που δοκίμασε το εργατικό κίνημα στο παρελθόν των δευτεροβάθμιων και πρωτοβάθμιων σωματείων ,πρωτοβουλίες  ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων και ανέργων, κινήματα ανυπακοής αλληλεγγύης και υποστήριξης δημόσιων αγαθών, πρέπει να αναπτύσσονται και να  βρίσκουν τρόπο  να ενοποιούνται σε κεντρικό επίπεδο σε ένα ενιαίο κέντρο αγώνα με όρους συμμαχίας όλων των λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από τις  μνημονιακές πολιτικές. Οι Συνελεύσεις των Οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ (Νομαρχιακές, Τοπικές) χρειάζεται να χρεώσουν μέλη τους και να πάρουν πρωτοβουλίες για τη στήριξη γενικότερα των κινημάτων ανυπακοής , αλλά και των κινημάτων που αναπτύσσονται ιδιαίτερα στους τομείς της εκπαίδευσης (Καλλικράτης στα Σχολεία) της Υγείας (Καλλικράτης στα Νοσοκομεία), στο Περιβάλλον (Σκουπίδια, χωματερές κλπ), στο «δεν πληρώνω», στην «ακρίβεια» κλπ.

ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
ΣΥΡΙΖΑ: ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ
ΘΕΜΕΛΙΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΑΣ.
1. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πρωτότυπο πολιτικό σχήμα που, χωρίς να είναι ενιαίος πολιτικός οργανισμός, συνιστά μια πολιτική συμμαχία  κομμάτων ,οργανώσεων και ανένταχτων αγωνιστών της αριστεράς και προοδευτικών πολιτών ,που λειτουργεί  με την μορφή του πολιτικού κινήματος .Τα κόμματα και οι οργανώσεις που συμμετέχουν διατηρούν την  οργανωτική, πολιτική και ιδεολογική αυτοτέλεια  τους αλλά φροντίζουν ώστε  να προωθούνται οι κοινοί στόχοι και  η αυτοτελής τους δράση να μην εμποδίζει την κοινή πολιτική δράση.
Οι αποφάσεις σε όλη την κλίμακα του ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνονται με τον κανόνα της ομοφωνίας και της συναίνεσης.
Για την διαμόρφωση της οργανωτικής δομής του ΣΥΡΙΖΑ πήραμε σοβαρά υπόψη την ανάγκη να υπάρχουν πρόνοιες ώστε να μην διακυβεύεται ο χαρακτήρας του και συγχρόνως να βαθαίνει την δημοκρατική λειτουργία στην κατεύθυνση των δικαιωμάτων των μελών. Ιδιαίτερη φροντίδα έχει καταβληθεί ώστε να εκφράζονται στα βασικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ οι γυναίκες και η νεολαία, οι ανένταχτοι, οι Περιφέρειες και οι Συνιστώσες. Ο τρόπος συγκρότησης της Πανελλαδικής Σύσκεψης αλλά και της Σ.Ε. είναι ένα μίγμα αυτών των παραγόντων και συνδυάζει τον ορισμό ή επιλογή με τη δυνατότητα εκλογικής διαδικασίας.
2. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτείται  με ανοιχτές διαδικασίες σε τοπικό και κλαδικό επίπεδο και επιχειρεί να  συσπειρώσει  στο πολιτικό σχέδιο της  ριζοσπαστικής αριστεράς  ευρύτατο αριθμό πολιτών. Συγκροτούνται πολιτικές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ παντού σε νομαρχιακό επίπεδο στους νομούς της χώρας και σε επίπεδο κλάδων και δήμων στις μεγάλες πόλεις .Μέλη του θεωρούνται τα μέλη όλων των οργανώσεων που τον συγκροτούν και οι ανένταχτοι αριστεροί πολίτες που επιθυμούν  να συμμετάσχουν στην οργανωμένη του δράση και καταγράφονται στις καταστάσεις των τοπικών επιτροπών . Σε αυτό το επίπεδο  εκλέγεται αντιπροσωπευτικά γραμματεία και επιλέγεται συντονιστής. Στόχος είναι η εξωστρεφής δράση του ΣΥΡΙΖΑ, η συμμετοχή στο κίνημα κάθε περιοχής και κλάδου, η ανάπτυξη πολιτικών πρωτοβουλιών, η πολιτική παρέμβαση για τα ζητήματα ευθύνης του. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία και σε κάθε περίπτωση συναινετικά. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και όταν υπάρχει  ανυπέρβλητη  δυσκολία  η απόφαση λαμβάνεται  με την πλειοψηφία των 2/3.
3. Σε κεντρικό  επίπεδο  ο πολιτικός σχεδιασμός  και οι αποφάσεις για θέσεις, δράσεις και πρωτοβουλίες λαμβάνονται από την Συντονιστική επιτροπή  που πρέπει να έχει ευρεία σύνθεση . Η ΣΕ  εκπροσωπείται  σε κεντρικό επίπεδο από τον  εκάστοτε πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας και ορίζει επίσης  συντονιστή της δουλειάς της, ο οποίος/α εναλλάσσεται ανά εξάμηνο  καθώς και τριμελές γραφείο τύπου και οργανωτική επιτροπή  .
Συγκροτούνται επίσης θεματικές επιτροπές  για : τα εργατικά θέματα, γυναικών, νεολαίας , παιδείας , υγείας,  περιβάλλοντος ,τοπικής αυτοδιοίκησης κ.α. ,ενώ για επίκαιρα και κρίσιμα θέματα δημιουργούνται ad hoc ομάδες εργασίας και διοργανώνονται ειδικές συζητήσεις για επεξεργασία θέσεων .
4. Η πανελλαδική συνδιάσκεψη  συνέρχεται  μία φορά τον χρόνο και αποτελεί  ένα σώμα διαβούλευσης για  την εκτίμηση του απολογισμού δράσης  και την διαμόρφωση της πολιτικής  στάσης του σχήματος για τον επόμενο χρόνο .Η συνδιάσκεψη απαρτίζεται  από την  συντονιστική  επιτροπή, 10 μέλη που εκ των προτέρων ορίζονται από κάθε συνιστώσα  και από  αντιπροσώπους  ,οι οποίοι ορίζονται ή εκλέγονται από τις τοπικές , κλαδικές και θεματικές οργανώσεις
Η συνδιάσκεψη  μπορεί να επικυρώνει  την σύνθεση της συντονιστικής επιτροπής (κάθε δύο χρόνια ,ανάλογα  με τον τρόπο που θα αποφασιστεί ) και να  συζητά τις προτάσεις  που εισηγείται η συντονιστική επιτροπή. Μετά την συζήτηση  διαμορφώνεται από την ΣΕ το τελικό σχέδιο απόφασης και επιχειρείται η επικύρωση της απόφασης με  ομοφωνία ή  αν αυτό δεν επιτυγχάνεται  τότε η έγκριση δίνεται με ευρύτατη πλειοψηφία που δεν μπορεί να υπολείπεται  των 2/3 του αριθμού των μελών του σώματος.
5. Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ  συντονίζονται στο μαζικό επίπεδο με στόχο την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα (στο εργατικό κίνημα, στα κινήματα, στην τοπική αυτοδιοίκηση).
6. Για κρίσιμα ζητήματα  οργανώνονται συζητήσεις σε όλες τις κλαδικές και τοπικές επιτροπές, ενώ με πρόταση  της ΣΕ μπορεί για κρίσιμες επιλογές να οργανώνονται δημοψηφίσματα.
Ενδεικτικά η πρώτη Πανελλαδική Σύσκεψη αντιπροσώπων συγκροτείται ως εξής:
  1. Έως τις 15/6 διαμορφώνεται ο κατάλογος μελών ΣΥΡΙΖΑ από τα μέλη των συνιστωσών και τους ανένταχτους.
  2. 22-30/6 γίνονται οι Γ.Σ. ανά τόπο, κλάδο και θεματική.
  3. Ως θεματικές θεωρούνται οι οργανώσεις : α)περιβάλλοντος β) δικαιωμάτων γ)γυναικών.
  4. Ως κλαδικές θεωρούνται οι Επιτροπές Δημοσίου, ΔΕΚΟ, Τραπεζών, Υγείας, Παιδείας και Ιδιωτικού τομέα και των ΑΕΙ-ΤΕΙ – ερευνητικά ιδρύματα όπου συμμετέχουν καθηγητές κάθε βαθμίδας, εργαζόμενοι σε ερευνητικά ιδρύματα, ΑΕΙ και ΤΕΙ και οι φοιτητές, σπουδαστές.
  5. Τοπικές Επιτροπές συγκροτούνται σε επίπεδο Νομού ή Δήμου.
  6. Οι αντιπρόσωποι επιλέγονται ή εκλέγονται με μέτρο 1/5 επί των ψηφισάντων ή παρόντων. Υπάρχουν 2 ποσοστώσεις: Τουλάχιστον 20% ανένταχτοι, ποσοστό γυναικών αντίστοιχο με την οργανωτική κατάσταση ή 50%.
  7. Κάθε συνιστώσα ορίζει εκ των προτέρων 10 μέλη της ως αντιπροσώπους
  8. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα και ο Ευρωβουλευτής είναι κανονικά μέλη της Πανελλαδικής Σύσκεψης.
Επίσης τρόπος συγκρότησης της Πανελλαδικής Σ.Ε. μπορεί να είναι:
Να  αποτελείται  από 5  μέλη που ορίζει κάθε  κόμμα ή οργάνωση που συμμετέχει στον ΣΥΡΙΖΑ, από τα μέλη της κοινοβουλευτικής και ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας , από μέλη που επιλέγονται ή εκλέγονται από κάθε μία από τις 13 περιφέρειες της χώρας,  (Πρόταση για τις Περιφέρειες: Αττική: 30 και κλαδικές Αττικής 10, Κ. Μακεδονία: 10, όλες οι άλλες από 5)  από 3 μέλη  που επιλέγονται ή εκλέγονται από τις θεματικές οργανώσεις. Στο όργανο πρέπει να υπάρχει αντιπροσωπευτικός αριθμός γυναικών αντίστοιχος με την αντιπροσώπευση στην Πανελλαδική Σύσκεψη ή 50%, ανένταχτων τουλάχιστον 20% και τουλάχιστον 10% νέοι κάτω των 30 ετών. (Με βάση τα παραπάνω ο συνολικός αριθμός της πρώτης Σ.Ε. είναι περίπου 170). Η ΣΕ συνεδριάζει ανά τρείς μήνες και επιλέγει μια ολιγομελή εκτελεστική γραμματεία ,την οποία  εξουσιοδοτεί να αναπτύσσει την τρέχουσα δραστηριότητα με βάση τις αποφάσεις της ΣΕ.

29/5/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: