- ΑΝΝΕΤΑ ΚΑΒΑΔΙΑ (ΝΕΤ): κ. Πρόεδρε μία ερώτηση με δύο σκέλη. Κατ’ αρχήν θεωρείτε ότι η εξέλιξη της υπόθεσης που αφορά τον Ντομινίκ Στρος Καν ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στο ελληνικό ζήτημα; Και το δεύτερο σκέλος, ακούσαμε τον Όλι Ρεν και χθες, νομίζω ότι ήταν η τρίτη ή η τέταρτη φορά, να μιλά για συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα, καθώς και επίσπευση των μεταρρυθμίσεων. Ποιο είναι το σχόλιό σας;
ΑΛ.ΤΣΙΠΡΑΣ: Σε σχέση με το πρώτο, εμείς δεν έχουμε αυταπάτες ότι αυτοί οι μεγάλοι οικονομικοί οργανισμοί κατευθύνονται από πρόσωπα. Όσο και αν ένα πρόσωπο παίζει ρόλο, τη βασική τους στρατηγική εδώ και χρόνια την ορίζουν μεγάλα συμφέροντα που ξεπερνάνε τα πρόσωπα. Οικονομικά συμφέροντα και γεωπολιτικά συμφέροντα. Το ΔΝΤ έχει μια ιστορία, χρόνια ιστορία. Έχει συνδέσει το όνομά του με την εξαθλίωση εκατομμυρίων πολιτών σε όλο τον πλανήτη. Την ίδια συνταγή, αυτά τα ίδια ληγμένα φάρμακα μας δίνουν εδώ και ένα χρόνο. Έ, αν δεν θα μας τα δίνει ο κ. Στρος Καν, θα μας τα δίνει κάποιος άλλος. Και αυτά που λένε ότι χάσαμε ένα φίλο, εμείς τα ακούμε βερεσέ. Τι να τους κάνουμε τους εχθρούς αν έχουμε τέτοιους φίλους.
Η πολιτική του ΔΝΤ είναι προκαθορισμένη και δεδομένη και θα έπρεπε να το ξέρει αυτό ο κ. Παπανδρέου όταν έκανε μυστικές και υπόγειες συνεννοήσεις. Είναι μια καταστροφική πολιτική και θα ακολουθηθεί με όποιον στη θέση του επικεφαλής.
Τώρα, σε σχέση με τον Όλι Ρεν και τη συναίνεση, έχω ήδη τοποθετηθεί στο θέμα αυτό. Ζητάνε συναίνεση, ακόμα και καταστρατηγώντας τους δημοκρατικούς θεσμούς, σε ένα αντιλαϊκό σχέδιο. Σε ένα σχέδιο που έχει ως κατάληξη τη σύνθλιψη και της ίδιας της κοινωνίας. Ε, λοιπόν, αυτή τη συναίνεση μπορεί να τη βρουν από τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά δεν θα τη βρουν από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
- Β.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ(Κρατικό Ραδιόφωνο): κ. Πρόεδρε υπάρχει πάρα πολύς κόσμος, νομίζω ότι θα το έχετε ακούσει και εσείς την τελευταία περίοδο, να λέει ότι πολύ καλά τα λέτε, απευθυνόμενος και σε εσάς, αλλά εδώ η χώρα καταστρέφεται και είμαστε προ των πυλών ακόμα και για εκλογές. Ένα σενάριο που διαγράφεται πολύ έντονα την τελευταία περίοδο……..Κατ’ αρχήν, εσείς βλέπετε ότι πηγαίνουμε σε εκλογές; Και κατά δεύτερον, η επόμενη ημέρα των εκλογών δεν θα καλεστεί η Αριστερά να πρωταγωνιστήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο; Θα αρνηθείτε μια συμμετοχή;
ΑΛ.ΤΣΙΠΡΑΣ: Σε σχέση με το ερώτημά σας για το αν θα γίνουν εκλογές, θα σας απαντήσω πάρα πολύ συγκεκριμένα. Δεν θα γίνουν με επιλογή του κ. Παπανδρέου και με επιλογή της τρόικας που διαφεντεύει τα οικονομικά και πολιτικά πράγματα στον κόσμο. Η δική τους επιλογή είναι να προχωρήσουν το καταστροφικό τους έργο απερίσπαστα. Και η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία εγκυμονεί κινδύνους, γι’ αυτούς και για το σχέδιό τους. Δεν ξέρω αν ο κ. Παπανδρέου ζει σε άλλο κόσμο ή βγήκε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και είπε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών μας στηρίζει. Αρκεί να δει κάποιος τα στοιχεία, οποιαδήποτε δημοσκόπηση, για να καταλάβει ότι πλέον η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού διαφωνεί με αυτό το σχέδιο. Άρα, λοιπόν, δεν είναι επιλογή τους. Αν θα γίνουν; Μπορεί να γίνουν. Ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να τις προκαλέσει και ιδιαίτερα όταν πηγαίνεις κόντρα στη λαϊκή βούληση και όταν το σχέδιό σου είναι τόσο εξόφθαλμα αντιλαϊκό κόντρα στο δημόσιο συμφέρον.
Εμείς θα λέγαμε ότι δικιά μας επιθυμία, θα ήταν να προκληθούν από τις αντιδράσεις της κοινωνίας. Όχι να γίνουμε επιλογή και στο τάιμινγκ εκείνο που επιθυμούν και σε συνθήκες εκφοβισμού, έτσι όπως επιθυμούν οι κυρίαρχοι οικονομικοί και πολιτικοί κύκλοι. Να προκληθεί η λαϊκή ετυμηγορία από την ίδια τη δράση του λαού και από τη βούλησή του να αλλάξει αυτή την καταστροφική πορεία.
Σε σχέση με το δεύτερο ερώτημα. Εμείς, ναι, θέλουμε την Αριστερά πρωταγωνίστρια σε ένα σχέδιο όμως εξόδου από την κρίση. Δεν θέλουμε την Αριστερά συμπληρωματική δύναμη – τσόντα σε ένα σχέδιο καταστροφής της ελληνικής κοινωνίας και των εργαζόμενων, των δυνάμεων της εργασίας. Νομίζω, ότι αυτή η διαφορά φιλοσοφίας, που είχαμε χρόνια τώρα, στις μέρες μας που έχουμε δραματικές εξελίξεις βγαίνει προς τα έξω με έναν ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο και επιβεβαιώνεται η κριτική μας σε όσους θέλουν την Αριστερά συμπληρωματική δύναμη. Εμείς τη θέλουμε πρωταγωνίστρια σε εξελίξεις ριζικής ανατροπής της σημερινής πολιτικής για την υπεράσπιση των δυνάμεων της εργασίας και της κοινωνίας.
- Γ.ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ(9.84): κ. Πρόεδρε, όταν λέτε ότι θα γίνουν εκλογές από ένα τυχαίο γεγονός, δεν σας ανησυχεί μήπως το ενδεχόμενο με όσα συμβαίνουν στο κέντρο της Αθήνας, μήπως σας φορτώσουν αυτό το τυχαίο γεγονός, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν με διάφορα γεγονότα;
ΑΛ.ΤΣΙΠΡΑΣ: Το να μας ανησυχεί αν θα μας το φορτώσουν, ξέρετε, ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται. Αυτό που μας ανησυχεί είναι η συνολική κατάσταση. Αυτό που μας ανησυχεί είναι η όξυνση της βίας, της τυφλής βίας, αυτός ο φαύλος κύκλος της βίας. Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι βλέπουμε τελικά ότι ο φόβος γεννά ένα συντηρητικό συναίσθημα και θα έλεγε κανείς ότι είναι το απαιτούμενο για να δεχθεί ο λαός και οι εργαζόμενοι αυτή την πολιτική. Γεννά αντιδράσεις οι οποίες παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις και είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι. Και με όσα συμβαίνουν στο κέντρο της Αθήνας με τις επιθέσεις, την όξυνση της εγκληματικότητας, με τη στάση της αστυνομίας. Υπ’ αριθμόν έναν κίνδυνος δημόσιος είναι η Αστυνομία, είτε διότι απουσιάζει εκεί όπου πρέπει να βρίσκεται για να προστατεύσει τον πολίτη από την εγκληματική δράση των συμμοριών, είτε διότι είναι παρούσα εκεί όπου δεν πρέπει να είναι για να καταστείλει με βίαιο και αυταρχικό τρόπο δημοκρατικούς πολίτες που διαμαρτύρονται.
Όλα αυτά μας ανησυχούν. Και γι’ αυτό το λόγο και καταθέτουμε προτάσεις, κυρίως όμως, απαιτούμε από τους πολίτες να σπάσουν το φόβο. Να συνειδητοποιήσουν ότι εχθρός δεν είναι ο διπλανός, ότι η κρίση δεν ξεπερνιέται με τον αλληλοσπαραγμό και είπα πολύ πρόσφατα, με αυτά τα γεγονότα δύο πράγματα. Πρώτο, ότι καλούμε τους πολίτες στη βία που ασκεί η εξουσία, να μην απαντήσουν με βία. Και το δεύτερο, ότι εμείς στους δυο δρόμους που ανοίγονται μπροστά μας, απ’ τη μια ο δρόμος της όξυνσης, του φαύλου κύκλου της βίας, της ανεξέλεγκτης βίας και από τη άλλη, ο δρόμος της δημοκρατίας και εμείς επιλέγουμε το δρόμο της δημοκρατίας και καλούμε και την κυβέρνηση να επιλέξει αυτό τον δρόμο.
Σχετικά με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για το σχέδιο αναβάθμισης του κέντρου της Αθήνας
- Συμπληρωματικό με αυτό, μήπως θα θέλατε να κάνετε ένα σχόλιο για τα όσα αποφασίστηκαν χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο για το σχέδιο αναβάθμισης του κέντρου της Αθήνας;
ΑΛ.ΤΣΙΠΡΑΣ: Εμείς έχουμε καταθέσει κατά καιρούς, από τότε που και εγώ ήμουν στην «Ανοιχτή Πόλη», η «Ανοιχτή Πόλη» κατέθεσε χθες πέντε άξονες δράσης. Το μόνο σχόλιο που θέλω να κάνω είναι το εξής. Δεν αντιμετωπίζεται ένα πολυσύνθετο κοινωνικό πρόβλημα με ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής, με επιχειρήσεις σκούπα και πουθενά δεν έχει αντιμετωπιστεί. Ακόμα και στη Ν.Υόρκη, όταν πρωτοεμφανίστηκαν τα φαινόμενα και αντιμετωπίστηκε με τη λογική της μηδενικής ανοχής, πολύ σύντομα διαπίστωσαν ότι δεν λύθηκαν τα προβλήματα, αντίθετα διογκώθηκαν.
Το ερώτημα είναι πως αντιμετωπίζεται. Σίγουρα όχι με το να κάνουμε ότι δεν υπάρχει. Το πρόβλημα υπάρχει και είναι εντονότατο. Εμείς καταθέτουμε μια σειρά από προτάσεις και λύσεις. Ο πρώτος άξονας έχει να κάνει με το να σταματήσει αυτό το καθεστώς της παρανομίας για μεγάλο μέρος του μεταναστευτικού πληθυσμού που έρχεται στη χώρα. Καταθέσαμε και πρόταση νόμου στη βουλή για το πώς μπορεί να γίνει αυτό. Δεύτερος άξονας, είναι να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων δεν έρχεται για να μείνει εδώ. Έρχεται για φύγει από εκεί που γίνονται πόλεμοι, που έχουν διωγμούς, που είναι κατατρεγμένοι με στόχο να πάνε σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Τι άλλο πρέπει να γίνει για να καταλάβει ο πρωθυπουργός, που συνυπέγραψε μαζί με τον κ. Χρυσοχοΐδη, το Δουβλίνο ΙΙ ότι είναι καταστροφικό για την Ελλάδα; Αυτοί το συνυπέγραψαν. Αυτοί, λοιπόν, καλούνται τώρα να αναλάβουν την ιστορική ευθύνη να το καταγγείλουν μονομερώς και να δώσουν αξιωματικά έγγραφα σε όλους όσους το επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα. Το τρίτο που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξουν δημόσιες δαπάνες για χώρους υποδοχής, για εγκαταστάσεις υγιεινής, αλλά κυρίως κίνητρα και δαπάνες για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες στις περιοχές που έχουν γίνει γκέτο. Όταν φεύγει μια μικρή επιχείρηση από τον Άγιο Παντελεήμονα και άλλες περιοχές, τότε γκετοποιείται η περιοχή. Και έργα ανάπλασης πρέπει να γίνουν. Και τελευταίο, βεβαίως, γιατί εμείς δεν αρνούμαστε την αστυνόμευση, αλλά με μια κουλτούρα και συμπεριφορά της αστυνομίας τελείως διαφορετική από αυτή την οποία βλέπουμε τις τελευταίες μέρες στους δρόμους της Αθήνας.
- ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ, (ΠΡΙΝ): Μας περιγράψατε ένα νέο δρόμο αλλά ξεχάσατε σε αυτό έναν κρίσιμο παράγοντα. Όσο η νομισματική πολιτική είναι δεδομένη στο ευρώ και όσο η οικονομική και κοινωνική πολιτική είναι δεμένη στην Κομισιόν, πως θα δρομολογηθεί αυτή η πορεία;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω, ότι δεν ξέχασα κάτι. Αυτό που λέμε και αυτό που σας παρουσίασα μέχρι τώρα, είναι ότι το χρέος είχε ταξικά αίτια κι ότι το κρισιμότερο στοιχείο που πρέπει να δούμε είναι να αλλάξει η πολιτική που ευνοεί το μεγάλο κεφάλαιο σε βάρος των δυνάμεων της εργασίας. Αυτό είναι το πρώτιστο. Από εκεί και πέρα, το ότι αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουμε συσχετισμούς εξαιρετικά αρνητικούς, που πιέζουν τη χώρα μας να αποδεχθεί μια δημοσιονομική πολιτική που είναι λάθος, είναι ένα γεγονός το οποίο το έχουμε επισημάνει, πρώτη η ευρωπαϊκή αριστερά το έχει επισημάνει.
Υπ΄ αυτή την έννοια, ο δρόμος που εμείς επιλέγουμε δεν είναι ο ανταγωνισμός των Ελλήνων εργαζομένων με τους Πορτογάλους ή με τους Ιταλούς ή τους Ισπανούς και με τους Γερμανούς. Δεν είναι μια λογική συστημική που λέει το πρόβλημα είναι η ανταγωνιστικότητα και πρέπει να την πετύχομε μέσα από το νόμισμα, αλλά μία λογική που λέει πρέπει να σπάσουμε την κυριαρχία του μονεταρισμού και του νεοφιλελευθερισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τους αγώνες των λαών. Και πρέπει να την σπάσουμε αυτή την κυριαρχία και βάζουμε ένα στόχο, άμεσο, το επόμενο διάστημα. Να μην δεχθούμε το Σύμφωνο για το Ευρώ, το ευρωπαϊκό μνημόνιο. Και η Ελλάδα, που είναι το πειραματόζωο σ΄ αυτή τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, να γίνει πρωτοστάτης, ο λαός της να πρωτοστατήσει σε μια διαδικασία ξεσηκωμού για την έξοδο από την κρίση με όρους κοινωνίας. Εάν η Ελλάδα αρνηθεί με ένα δημοψήφισμα -υπάρχει κανείς που αμφιβάλει τι θα γίνει στο δημοψήφισμα;- εάν η Ελλάδα αρνηθεί την κύρωση, αντιλαμβάνεστε ότι κολλάει για όλες τις χώρες της Ευρώπης, για όλους τους λαούς. Και αυτό παλεύουμε, σε συνεργασία και με τις άλλες δυνάμεις της αριστεράς στην Ευρώπη.
Από εκεί και πέρα, σε σχέση με το νόμισμα, οι εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες, που εμείς δεν αποκλείουμε τίποτα. Όμως, προσέξτε, το τι πρόσημα θα έχουν αυτές οι εξελίξεις, επαναλαμβάνω, έχουν να κάνουν με τους συσχετισμούς δύναμης και με το κατά πόσον ο λαϊκός παράγοντας παρεμβαίνει στις εξελίξεις. Μπορείτε να δείτε λοιπόν εξελίξεις, είτε διάλυσης της ευρωζώνης, είτε εξόδου από το ευρώ, που να έχουν πολύ αρνητικό παρονομαστή για τις δυνάμεις της εργασίας.
- Π. ΜΠΙΤΣΙΚΑ (ΒΗΜΑ): Ένα που ήθελα να ρωτήσω είναι η συζήτηση για την οικονομική τρομοκρατία που αναφερθήκατε προηγουμένως. Αναφερθήκατε και στο σενάριο να υπάρξουν καθυστερήσεις μισθών ως σχέδιο; Έχετε κάποιο στοιχείο ή το βλέπετε να έρχεται;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Στην εφημερίδα που εργάζεστε τα έγραψαν αυτά. Δεν είναι δικό μου σενάριο.
- Π. ΜΠΙΤΣΙΚΑ: Ένα δεύτερο.. Αυτό που λέτε για συνασπισμό δυνάμεων αριστεράς … έχει σχέση ή θα μοιάζει με το πείραμα κεντροαριστερών κυβερνήσεων που είχαμε στο παρελθόν σε ευρωπαϊκές χώρες;…
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σε σχέση με το πρώτο ερώτημά σας, δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι, εφ΄όσον δεν βγαίνει το σχέδιό τους και αποτύχει παταγωδώς το μνημόνιο, αλλά παραμένει ο στόχος τους που είναι η δημόσια περιουσία, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα. Κι επειδή βλέπουν ότι δεν αρκεί μια τεχνητή συναίνεση, προφανώς δεν θέλουν τη συναίνεση του λαού, το ξέρουν ότι δεν μπορούν να την πετύχουν, πιστεύουν όμως ότι ενδεχομένως μπορεί να πετύχουν τη σιωπή, την σιωπηλή αποδοχή., εξ αιτίας του φόβου. Δεν έχουμε λοιπόν καμία αμφιβολία ότι επεξεργάζονται ακόμη και τέτοιο σχέδια.
Γι αυτό το λόγο με πολύ έντονο τρόπο τους απαντάμε σήμερα. Μην τολμήσουν. Την απόλυτη ευθύνη θα την έχει η κυβέρνηση. Μια μέρα να καθυστερήσουν μισθοί και συντάξεις, ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει να παραιτηθεί και να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία. Είμαι απόλυτα σαφής και εξήγησα γιατί. Γιατί είναι επιλογή.
Νομίζω ότι το σενάριο, έρχομαι στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, αυτό το οποίο εμείς καταθέτουμε για την έξοδο από την κρίση είναι η διαμόρφωση ενός νέου μπλοκ εξουσίας, το οποίο βεβαίως δεν μπορεί να διαμορφωθεί όταν τα νερά είναι λιμνάζοντα. Μπορεί να διαμορφωθεί αν έχουμε σημαντικές εξελίξεις κοινωνικές, αν έχουμε το κίνημα το λαϊκό και το εργατικό, το νεολαιίστικο στους δρόμους να αγωνίζεται και να διεκδικεί. Κι αν υπάρξουν συσχετισμοί διαφορετικοί, δηλαδή αν ο κόσμος που λέει στις δημοσκοπήσεις άκυρο, λευκό, αποχή καταλάβει ότι αυτή η επιλογή είναι επιλογή στήριξης του δικομματισμού και του συστήματος και στρέψει τις επιλογές του, παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις και διαφωνίες, στις δυνάμεις της αριστεράς. Και στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αποτελεί, παρά τα προβλήματά του, μια δύναμη που σταθερά υπερασπίζεται την προοπτική ενότητας και κοινής δράσης όλων των δυνάμεων της αριστεράς για να βγούμε από την κρίση στα πλαίσια ενός μίνιμουμ προγράμματος που θα μας βγάλει από την κρίση.
Πιστεύουμε λοιπόν ότι ζούμε περίοδο ασυνέχειας στις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις. Μην έχετε στο μυαλό σας τη γραμμική εξέλιξη της γραφικής παράστασης που σε όλα τα χρόνια της μεταπολίτευσης είχε την εναλλαγή στην εξουσία, όποτε έπεφτε το ΠΑΣΟΚ ανέβαινε η Ν.Δ. κι όποτε έπεφτε η Ν.Δ. ανέβαινε το ΠΑΣΟΚ. Είμαστε σε μια περίοδο ασυνέχειας. Το αν οι εξελίξεις την επόμενη μέρα θα είναι προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο είναι ανοιχτό. Εμείς διεκδικούμε να είναι προς το καλύτερο, με την ισχυρή παρουσία του λαού σ΄ αυτές τις εξελίξεις και με την άνοδο δυνάμεων της αριστεράς που θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα μπλοκ εξουσίας για την έξοδο από την κρίση. Μια κυβέρνηση έκτακτης κοινωνικής ανάγκης.
- ΑΝΝΕΤΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ (ΝΕΤ): Κάτι τελευταίο. Ένα σχόλιο γι αυτό που ακούγεται για την αξιολόγηση των υπό μετάταξη υπαλλήλων μέσω του ΑΣΕΠ, θεωρείτε ότι ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις στο δημόσιο;…
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ψάχνουν να βρουν αλχημείες προκειμένου να εφαρμόσουν μια βάρβαρη πολιτική. Η απαίτηση είναι απολύσεις. Τώρα το πώς θα καταφέρουν να κρύψουν τις απολύσεις πίσω από τις μετατάξεις, δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω. Αυτό που ξέρω είναι ότι ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι αυτός ο κατήφορος; Δεν έχει τελειωμό, δεν έχει σταματημό. Εκτός αν εμείς, όλοι αποφασίσουμε να βάλουμε φρένο.
To Γραφείο Τύπου
ΑΛ.ΤΣΙΠΡΑΣ: Σε σχέση με το πρώτο, εμείς δεν έχουμε αυταπάτες ότι αυτοί οι μεγάλοι οικονομικοί οργανισμοί κατευθύνονται από πρόσωπα. Όσο και αν ένα πρόσωπο παίζει ρόλο, τη βασική τους στρατηγική εδώ και χρόνια την ορίζουν μεγάλα συμφέροντα που ξεπερνάνε τα πρόσωπα. Οικονομικά συμφέροντα και γεωπολιτικά συμφέροντα. Το ΔΝΤ έχει μια ιστορία, χρόνια ιστορία. Έχει συνδέσει το όνομά του με την εξαθλίωση εκατομμυρίων πολιτών σε όλο τον πλανήτη. Την ίδια συνταγή, αυτά τα ίδια ληγμένα φάρμακα μας δίνουν εδώ και ένα χρόνο. Έ, αν δεν θα μας τα δίνει ο κ. Στρος Καν, θα μας τα δίνει κάποιος άλλος. Και αυτά που λένε ότι χάσαμε ένα φίλο, εμείς τα ακούμε βερεσέ. Τι να τους κάνουμε τους εχθρούς αν έχουμε τέτοιους φίλους.
Η πολιτική του ΔΝΤ είναι προκαθορισμένη και δεδομένη και θα έπρεπε να το ξέρει αυτό ο κ. Παπανδρέου όταν έκανε μυστικές και υπόγειες συνεννοήσεις. Είναι μια καταστροφική πολιτική και θα ακολουθηθεί με όποιον στη θέση του επικεφαλής.
Τώρα, σε σχέση με τον Όλι Ρεν και τη συναίνεση, έχω ήδη τοποθετηθεί στο θέμα αυτό. Ζητάνε συναίνεση, ακόμα και καταστρατηγώντας τους δημοκρατικούς θεσμούς, σε ένα αντιλαϊκό σχέδιο. Σε ένα σχέδιο που έχει ως κατάληξη τη σύνθλιψη και της ίδιας της κοινωνίας. Ε, λοιπόν, αυτή τη συναίνεση μπορεί να τη βρουν από τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά δεν θα τη βρουν από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
- Β.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ(Κρατικό Ραδιόφωνο): κ. Πρόεδρε υπάρχει πάρα πολύς κόσμος, νομίζω ότι θα το έχετε ακούσει και εσείς την τελευταία περίοδο, να λέει ότι πολύ καλά τα λέτε, απευθυνόμενος και σε εσάς, αλλά εδώ η χώρα καταστρέφεται και είμαστε προ των πυλών ακόμα και για εκλογές. Ένα σενάριο που διαγράφεται πολύ έντονα την τελευταία περίοδο……..Κατ’ αρχήν, εσείς βλέπετε ότι πηγαίνουμε σε εκλογές; Και κατά δεύτερον, η επόμενη ημέρα των εκλογών δεν θα καλεστεί η Αριστερά να πρωταγωνιστήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο; Θα αρνηθείτε μια συμμετοχή;
ΑΛ.ΤΣΙΠΡΑΣ: Σε σχέση με το ερώτημά σας για το αν θα γίνουν εκλογές, θα σας απαντήσω πάρα πολύ συγκεκριμένα. Δεν θα γίνουν με επιλογή του κ. Παπανδρέου και με επιλογή της τρόικας που διαφεντεύει τα οικονομικά και πολιτικά πράγματα στον κόσμο. Η δική τους επιλογή είναι να προχωρήσουν το καταστροφικό τους έργο απερίσπαστα. Και η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία εγκυμονεί κινδύνους, γι’ αυτούς και για το σχέδιό τους. Δεν ξέρω αν ο κ. Παπανδρέου ζει σε άλλο κόσμο ή βγήκε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και είπε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών μας στηρίζει. Αρκεί να δει κάποιος τα στοιχεία, οποιαδήποτε δημοσκόπηση, για να καταλάβει ότι πλέον η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού διαφωνεί με αυτό το σχέδιο. Άρα, λοιπόν, δεν είναι επιλογή τους. Αν θα γίνουν; Μπορεί να γίνουν. Ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να τις προκαλέσει και ιδιαίτερα όταν πηγαίνεις κόντρα στη λαϊκή βούληση και όταν το σχέδιό σου είναι τόσο εξόφθαλμα αντιλαϊκό κόντρα στο δημόσιο συμφέρον.
Εμείς θα λέγαμε ότι δικιά μας επιθυμία, θα ήταν να προκληθούν από τις αντιδράσεις της κοινωνίας. Όχι να γίνουμε επιλογή και στο τάιμινγκ εκείνο που επιθυμούν και σε συνθήκες εκφοβισμού, έτσι όπως επιθυμούν οι κυρίαρχοι οικονομικοί και πολιτικοί κύκλοι. Να προκληθεί η λαϊκή ετυμηγορία από την ίδια τη δράση του λαού και από τη βούλησή του να αλλάξει αυτή την καταστροφική πορεία.
Σε σχέση με το δεύτερο ερώτημα. Εμείς, ναι, θέλουμε την Αριστερά πρωταγωνίστρια σε ένα σχέδιο όμως εξόδου από την κρίση. Δεν θέλουμε την Αριστερά συμπληρωματική δύναμη – τσόντα σε ένα σχέδιο καταστροφής της ελληνικής κοινωνίας και των εργαζόμενων, των δυνάμεων της εργασίας. Νομίζω, ότι αυτή η διαφορά φιλοσοφίας, που είχαμε χρόνια τώρα, στις μέρες μας που έχουμε δραματικές εξελίξεις βγαίνει προς τα έξω με έναν ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο και επιβεβαιώνεται η κριτική μας σε όσους θέλουν την Αριστερά συμπληρωματική δύναμη. Εμείς τη θέλουμε πρωταγωνίστρια σε εξελίξεις ριζικής ανατροπής της σημερινής πολιτικής για την υπεράσπιση των δυνάμεων της εργασίας και της κοινωνίας.
- Γ.ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ(9.84): κ. Πρόεδρε, όταν λέτε ότι θα γίνουν εκλογές από ένα τυχαίο γεγονός, δεν σας ανησυχεί μήπως το ενδεχόμενο με όσα συμβαίνουν στο κέντρο της Αθήνας, μήπως σας φορτώσουν αυτό το τυχαίο γεγονός, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν με διάφορα γεγονότα;
ΑΛ.ΤΣΙΠΡΑΣ: Το να μας ανησυχεί αν θα μας το φορτώσουν, ξέρετε, ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται. Αυτό που μας ανησυχεί είναι η συνολική κατάσταση. Αυτό που μας ανησυχεί είναι η όξυνση της βίας, της τυφλής βίας, αυτός ο φαύλος κύκλος της βίας. Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι βλέπουμε τελικά ότι ο φόβος γεννά ένα συντηρητικό συναίσθημα και θα έλεγε κανείς ότι είναι το απαιτούμενο για να δεχθεί ο λαός και οι εργαζόμενοι αυτή την πολιτική. Γεννά αντιδράσεις οι οποίες παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις και είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι. Και με όσα συμβαίνουν στο κέντρο της Αθήνας με τις επιθέσεις, την όξυνση της εγκληματικότητας, με τη στάση της αστυνομίας. Υπ’ αριθμόν έναν κίνδυνος δημόσιος είναι η Αστυνομία, είτε διότι απουσιάζει εκεί όπου πρέπει να βρίσκεται για να προστατεύσει τον πολίτη από την εγκληματική δράση των συμμοριών, είτε διότι είναι παρούσα εκεί όπου δεν πρέπει να είναι για να καταστείλει με βίαιο και αυταρχικό τρόπο δημοκρατικούς πολίτες που διαμαρτύρονται.
Όλα αυτά μας ανησυχούν. Και γι’ αυτό το λόγο και καταθέτουμε προτάσεις, κυρίως όμως, απαιτούμε από τους πολίτες να σπάσουν το φόβο. Να συνειδητοποιήσουν ότι εχθρός δεν είναι ο διπλανός, ότι η κρίση δεν ξεπερνιέται με τον αλληλοσπαραγμό και είπα πολύ πρόσφατα, με αυτά τα γεγονότα δύο πράγματα. Πρώτο, ότι καλούμε τους πολίτες στη βία που ασκεί η εξουσία, να μην απαντήσουν με βία. Και το δεύτερο, ότι εμείς στους δυο δρόμους που ανοίγονται μπροστά μας, απ’ τη μια ο δρόμος της όξυνσης, του φαύλου κύκλου της βίας, της ανεξέλεγκτης βίας και από τη άλλη, ο δρόμος της δημοκρατίας και εμείς επιλέγουμε το δρόμο της δημοκρατίας και καλούμε και την κυβέρνηση να επιλέξει αυτό τον δρόμο.
Σχετικά με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για το σχέδιο αναβάθμισης του κέντρου της Αθήνας
- Συμπληρωματικό με αυτό, μήπως θα θέλατε να κάνετε ένα σχόλιο για τα όσα αποφασίστηκαν χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο για το σχέδιο αναβάθμισης του κέντρου της Αθήνας;
ΑΛ.ΤΣΙΠΡΑΣ: Εμείς έχουμε καταθέσει κατά καιρούς, από τότε που και εγώ ήμουν στην «Ανοιχτή Πόλη», η «Ανοιχτή Πόλη» κατέθεσε χθες πέντε άξονες δράσης. Το μόνο σχόλιο που θέλω να κάνω είναι το εξής. Δεν αντιμετωπίζεται ένα πολυσύνθετο κοινωνικό πρόβλημα με ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής, με επιχειρήσεις σκούπα και πουθενά δεν έχει αντιμετωπιστεί. Ακόμα και στη Ν.Υόρκη, όταν πρωτοεμφανίστηκαν τα φαινόμενα και αντιμετωπίστηκε με τη λογική της μηδενικής ανοχής, πολύ σύντομα διαπίστωσαν ότι δεν λύθηκαν τα προβλήματα, αντίθετα διογκώθηκαν.
Το ερώτημα είναι πως αντιμετωπίζεται. Σίγουρα όχι με το να κάνουμε ότι δεν υπάρχει. Το πρόβλημα υπάρχει και είναι εντονότατο. Εμείς καταθέτουμε μια σειρά από προτάσεις και λύσεις. Ο πρώτος άξονας έχει να κάνει με το να σταματήσει αυτό το καθεστώς της παρανομίας για μεγάλο μέρος του μεταναστευτικού πληθυσμού που έρχεται στη χώρα. Καταθέσαμε και πρόταση νόμου στη βουλή για το πώς μπορεί να γίνει αυτό. Δεύτερος άξονας, είναι να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων δεν έρχεται για να μείνει εδώ. Έρχεται για φύγει από εκεί που γίνονται πόλεμοι, που έχουν διωγμούς, που είναι κατατρεγμένοι με στόχο να πάνε σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Τι άλλο πρέπει να γίνει για να καταλάβει ο πρωθυπουργός, που συνυπέγραψε μαζί με τον κ. Χρυσοχοΐδη, το Δουβλίνο ΙΙ ότι είναι καταστροφικό για την Ελλάδα; Αυτοί το συνυπέγραψαν. Αυτοί, λοιπόν, καλούνται τώρα να αναλάβουν την ιστορική ευθύνη να το καταγγείλουν μονομερώς και να δώσουν αξιωματικά έγγραφα σε όλους όσους το επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα. Το τρίτο που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξουν δημόσιες δαπάνες για χώρους υποδοχής, για εγκαταστάσεις υγιεινής, αλλά κυρίως κίνητρα και δαπάνες για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες στις περιοχές που έχουν γίνει γκέτο. Όταν φεύγει μια μικρή επιχείρηση από τον Άγιο Παντελεήμονα και άλλες περιοχές, τότε γκετοποιείται η περιοχή. Και έργα ανάπλασης πρέπει να γίνουν. Και τελευταίο, βεβαίως, γιατί εμείς δεν αρνούμαστε την αστυνόμευση, αλλά με μια κουλτούρα και συμπεριφορά της αστυνομίας τελείως διαφορετική από αυτή την οποία βλέπουμε τις τελευταίες μέρες στους δρόμους της Αθήνας.
- ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ, (ΠΡΙΝ): Μας περιγράψατε ένα νέο δρόμο αλλά ξεχάσατε σε αυτό έναν κρίσιμο παράγοντα. Όσο η νομισματική πολιτική είναι δεδομένη στο ευρώ και όσο η οικονομική και κοινωνική πολιτική είναι δεμένη στην Κομισιόν, πως θα δρομολογηθεί αυτή η πορεία;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω, ότι δεν ξέχασα κάτι. Αυτό που λέμε και αυτό που σας παρουσίασα μέχρι τώρα, είναι ότι το χρέος είχε ταξικά αίτια κι ότι το κρισιμότερο στοιχείο που πρέπει να δούμε είναι να αλλάξει η πολιτική που ευνοεί το μεγάλο κεφάλαιο σε βάρος των δυνάμεων της εργασίας. Αυτό είναι το πρώτιστο. Από εκεί και πέρα, το ότι αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουμε συσχετισμούς εξαιρετικά αρνητικούς, που πιέζουν τη χώρα μας να αποδεχθεί μια δημοσιονομική πολιτική που είναι λάθος, είναι ένα γεγονός το οποίο το έχουμε επισημάνει, πρώτη η ευρωπαϊκή αριστερά το έχει επισημάνει.
Υπ΄ αυτή την έννοια, ο δρόμος που εμείς επιλέγουμε δεν είναι ο ανταγωνισμός των Ελλήνων εργαζομένων με τους Πορτογάλους ή με τους Ιταλούς ή τους Ισπανούς και με τους Γερμανούς. Δεν είναι μια λογική συστημική που λέει το πρόβλημα είναι η ανταγωνιστικότητα και πρέπει να την πετύχομε μέσα από το νόμισμα, αλλά μία λογική που λέει πρέπει να σπάσουμε την κυριαρχία του μονεταρισμού και του νεοφιλελευθερισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τους αγώνες των λαών. Και πρέπει να την σπάσουμε αυτή την κυριαρχία και βάζουμε ένα στόχο, άμεσο, το επόμενο διάστημα. Να μην δεχθούμε το Σύμφωνο για το Ευρώ, το ευρωπαϊκό μνημόνιο. Και η Ελλάδα, που είναι το πειραματόζωο σ΄ αυτή τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, να γίνει πρωτοστάτης, ο λαός της να πρωτοστατήσει σε μια διαδικασία ξεσηκωμού για την έξοδο από την κρίση με όρους κοινωνίας. Εάν η Ελλάδα αρνηθεί με ένα δημοψήφισμα -υπάρχει κανείς που αμφιβάλει τι θα γίνει στο δημοψήφισμα;- εάν η Ελλάδα αρνηθεί την κύρωση, αντιλαμβάνεστε ότι κολλάει για όλες τις χώρες της Ευρώπης, για όλους τους λαούς. Και αυτό παλεύουμε, σε συνεργασία και με τις άλλες δυνάμεις της αριστεράς στην Ευρώπη.
Από εκεί και πέρα, σε σχέση με το νόμισμα, οι εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες, που εμείς δεν αποκλείουμε τίποτα. Όμως, προσέξτε, το τι πρόσημα θα έχουν αυτές οι εξελίξεις, επαναλαμβάνω, έχουν να κάνουν με τους συσχετισμούς δύναμης και με το κατά πόσον ο λαϊκός παράγοντας παρεμβαίνει στις εξελίξεις. Μπορείτε να δείτε λοιπόν εξελίξεις, είτε διάλυσης της ευρωζώνης, είτε εξόδου από το ευρώ, που να έχουν πολύ αρνητικό παρονομαστή για τις δυνάμεις της εργασίας.
- Π. ΜΠΙΤΣΙΚΑ (ΒΗΜΑ): Ένα που ήθελα να ρωτήσω είναι η συζήτηση για την οικονομική τρομοκρατία που αναφερθήκατε προηγουμένως. Αναφερθήκατε και στο σενάριο να υπάρξουν καθυστερήσεις μισθών ως σχέδιο; Έχετε κάποιο στοιχείο ή το βλέπετε να έρχεται;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Στην εφημερίδα που εργάζεστε τα έγραψαν αυτά. Δεν είναι δικό μου σενάριο.
- Π. ΜΠΙΤΣΙΚΑ: Ένα δεύτερο.. Αυτό που λέτε για συνασπισμό δυνάμεων αριστεράς … έχει σχέση ή θα μοιάζει με το πείραμα κεντροαριστερών κυβερνήσεων που είχαμε στο παρελθόν σε ευρωπαϊκές χώρες;…
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σε σχέση με το πρώτο ερώτημά σας, δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι, εφ΄όσον δεν βγαίνει το σχέδιό τους και αποτύχει παταγωδώς το μνημόνιο, αλλά παραμένει ο στόχος τους που είναι η δημόσια περιουσία, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα. Κι επειδή βλέπουν ότι δεν αρκεί μια τεχνητή συναίνεση, προφανώς δεν θέλουν τη συναίνεση του λαού, το ξέρουν ότι δεν μπορούν να την πετύχουν, πιστεύουν όμως ότι ενδεχομένως μπορεί να πετύχουν τη σιωπή, την σιωπηλή αποδοχή., εξ αιτίας του φόβου. Δεν έχουμε λοιπόν καμία αμφιβολία ότι επεξεργάζονται ακόμη και τέτοιο σχέδια.
Γι αυτό το λόγο με πολύ έντονο τρόπο τους απαντάμε σήμερα. Μην τολμήσουν. Την απόλυτη ευθύνη θα την έχει η κυβέρνηση. Μια μέρα να καθυστερήσουν μισθοί και συντάξεις, ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει να παραιτηθεί και να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία. Είμαι απόλυτα σαφής και εξήγησα γιατί. Γιατί είναι επιλογή.
Νομίζω ότι το σενάριο, έρχομαι στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, αυτό το οποίο εμείς καταθέτουμε για την έξοδο από την κρίση είναι η διαμόρφωση ενός νέου μπλοκ εξουσίας, το οποίο βεβαίως δεν μπορεί να διαμορφωθεί όταν τα νερά είναι λιμνάζοντα. Μπορεί να διαμορφωθεί αν έχουμε σημαντικές εξελίξεις κοινωνικές, αν έχουμε το κίνημα το λαϊκό και το εργατικό, το νεολαιίστικο στους δρόμους να αγωνίζεται και να διεκδικεί. Κι αν υπάρξουν συσχετισμοί διαφορετικοί, δηλαδή αν ο κόσμος που λέει στις δημοσκοπήσεις άκυρο, λευκό, αποχή καταλάβει ότι αυτή η επιλογή είναι επιλογή στήριξης του δικομματισμού και του συστήματος και στρέψει τις επιλογές του, παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις και διαφωνίες, στις δυνάμεις της αριστεράς. Και στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αποτελεί, παρά τα προβλήματά του, μια δύναμη που σταθερά υπερασπίζεται την προοπτική ενότητας και κοινής δράσης όλων των δυνάμεων της αριστεράς για να βγούμε από την κρίση στα πλαίσια ενός μίνιμουμ προγράμματος που θα μας βγάλει από την κρίση.
Πιστεύουμε λοιπόν ότι ζούμε περίοδο ασυνέχειας στις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις. Μην έχετε στο μυαλό σας τη γραμμική εξέλιξη της γραφικής παράστασης που σε όλα τα χρόνια της μεταπολίτευσης είχε την εναλλαγή στην εξουσία, όποτε έπεφτε το ΠΑΣΟΚ ανέβαινε η Ν.Δ. κι όποτε έπεφτε η Ν.Δ. ανέβαινε το ΠΑΣΟΚ. Είμαστε σε μια περίοδο ασυνέχειας. Το αν οι εξελίξεις την επόμενη μέρα θα είναι προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο είναι ανοιχτό. Εμείς διεκδικούμε να είναι προς το καλύτερο, με την ισχυρή παρουσία του λαού σ΄ αυτές τις εξελίξεις και με την άνοδο δυνάμεων της αριστεράς που θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα μπλοκ εξουσίας για την έξοδο από την κρίση. Μια κυβέρνηση έκτακτης κοινωνικής ανάγκης.
- ΑΝΝΕΤΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ (ΝΕΤ): Κάτι τελευταίο. Ένα σχόλιο γι αυτό που ακούγεται για την αξιολόγηση των υπό μετάταξη υπαλλήλων μέσω του ΑΣΕΠ, θεωρείτε ότι ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις στο δημόσιο;…
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ψάχνουν να βρουν αλχημείες προκειμένου να εφαρμόσουν μια βάρβαρη πολιτική. Η απαίτηση είναι απολύσεις. Τώρα το πώς θα καταφέρουν να κρύψουν τις απολύσεις πίσω από τις μετατάξεις, δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω. Αυτό που ξέρω είναι ότι ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι αυτός ο κατήφορος; Δεν έχει τελειωμό, δεν έχει σταματημό. Εκτός αν εμείς, όλοι αποφασίσουμε να βάλουμε φρένο.
To Γραφείο Τύπου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου