ΘΕΜΑ: Επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας στον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας
Σε δυσχερέστατη κατάσταση έχουν περιέλθει οι 300 περίπου εργαζόμενοι του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν πλέον εκτός από τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους από το Δεκέμβριο του 2010 έως σήμερα, την πίεση της διοίκησης του Συνεταιρισμού για υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων, κάτω από τις ισχύουσες κλαδικές συμβάσεις, με μείωση κατά 15% επί των μεικτών αποδοχών τους αορίστου χρόνου.
Η διοίκηση του Συν/σμού, αξιοποιώντας το τρέχον πολιτικό κλίμα, την ασυδοσία που επέβαλε η κυβέρνηση, η Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ., αλλά και την πρόσφατη νομοθεσία που θεσμοθέτησε τη δυνατότητα σύναψης της σύμβασης από το επιχειρησιακό σωματείο, με απειλές και προσπάθειες τρομοκράτησης των εργαζομένων, ζητά την επιβολή νέων ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων με 15% μείωση επί των μεικτών αποδοχών επ’ αόριστον. Ακόμη, δε δίστασε προσφάτως, σε απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου των εργαζομένων για κήρυξη 24ωρης απεργίας, να προσφύγει σε ασφαλιστικά μέτρα και να αξιώσει καταβολή προστίμου 5.000 ευρώ και εξάμηνη φυλάκιση για τον πρόεδρο και τον γραμματέα, καθώς και τον χαρακτηρισμό της απεργίας ως καταχρηστικής –ισχυρισμός που κατέπεσε.
Ενόσω όμως η Διοίκηση επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους εργαζομένους, η ίδια παρανομεί. Λόγω της μη καταβολής των δεδουλευμένων, το Σωματείο στις 8 Μαρτίου είχε έρθει σε συμφωνία με τη διοίκηση στην Επιθεώρηση Εργασίας όπου είχε προσφύγει, ώστε να πληρώνεται στο εξής κάθε μήνα για τον προηγούμενο που κλείνει και το τρίμηνο που παραμένει απλήρωτο να καταβληθεί αργότερα. Παρά την έμμεση πίστωση χρόνου που έδωσαν στη διοίκηση και τη συμφωνία, η Διοίκηση εξακολουθεί να αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους. Μάλιστα, ήδη 25 εξ αυτών βρίσκονται από 19 Απριλίου σε επίσχεση εργασίας, ενώ η Διοίκηση ήδη τους έχει απειλήσει με απόλυση.
Ταυτόχρονα, στο εργοστάσιο σε κάποιους τομείς απασχολούνται και μετανάστες, με το σύγχρονο καθεστώς των υπεργολαβιών και της ενοικίασης εργαζομένων -8 άτομα στο τμήμα παραλαβής πουλερικών και 12 άτομα στην περισυλλογή πτηνών από τα πτηνοτροφεία- με εξευτελιστικά μεροκάματα -των 15 ευρώ περίπου- και πιθανότατα ανασφάλιστοι.
Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του ΑΠΣ Άρτας βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την ομόλογή της του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «ΠΙΝΔΟΣ» των Ιωαννίνων, με στόχο τη συγχώνευση των δύο Συνεταιρισμών, κατάσταση που γεννά ακόμη μεγαλύτερη αγωνία στους εργαζομένους του ΑΠΣ Άρτας για ενδεχόμενες μειώσεις προσωπικού κι απολύσεις. Αν πραγματοποιηθεί η συγχώνευση αυτή, είναι βέβαιο ότι θα κλείσουν το εκκολαπτήριο και η μονάδα πατρογονικών (παραγωγής αυτών για γέννηση πτηνών) του Συνεταιρισμού της Άρτας, καθώς επίσης και τα πρατήρια πώλησης που διατηρεί ο Συνεταιρισμός σε Αθήνα - Λάρισα και Θεσ/νίκη (καθώς η ΠΙΝΔΟΣ έχει δικά της) και αυτομάτως θα χαθούν θέσεις εργασίας. Σημειώνεται ότι οι δυο ηπειρώτικοι συνεταιρισμοί αθροιστικά ελέγχουν πάνω από το 30% της εγχώριας εμπορίας πουλερικών, οπότε ενδεχόμενη συγχώνευσή τους θα έχει οδυνηρές συνέπειες για τους παραγωγούς που θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα μονοπωλιακό κολοσσό.
Πλέον η πλειονότητα των εργαζομένων και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν σημαντική οικονομική στενότητα, ενώ πολλοί εξ αυτών σύντομα αναμένουν να βρεθούν αντιμέτωποι ακόμη και με πλειστηριασμούς κατοικιών από τράπεζες για δανειακές οφειλές.
Την ίδια ώρα, η έλλειψη ρευστότητας που επικαλείται η διοίκηση είναι επίπλαστη, καθώς παρά τις οικονομικές πιέσεις που δέχονται όλοι οι παραγωγικοί τομείς λόγω της ύφεσης, καθώς η εταιρία έχει διπλασιάσει την ημερήσια σφαγή των πτηνών αξιοποιώντας επενδυτικό πρόγραμμα, ενώ ο ετήσιος τζίρος τους Συνεταιρισμού ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Συνεπώς η επιχειρούμενη μείωση αποδοχών των εργαζομένων γίνεται με μόνο στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους.
Για όλους τους παραπάνω λόγους,
ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:
1. Τι μέτρα θα λάβουν για την εφαρμογή της απόφασης της Επιθεώρησης Εργασίας και την καταβολή τόσο των δεδουλευμένων αποδοχών στους εργαζομένους όσο και για την έγκαιρη, στο εξής, πληρωμή τους;
2. Θα παρέμβουν για την απόσυρση της ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης που έχει προταθεί από τη διοίκηση, καθώς οι εργαζόμενοι δε συναινούν στην υπογραφή της;
3. Με ποιον τρόπο θα διασφαλίσουν την εφαρμογή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας της Ομοσπονδίας Σωματείων Εργαζομένων Γεωργικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΣΕΓΟ) του 2010-11, που έχει υπογραφεί από το Νοέμβριο του 2010;
4. Πώς θα παρέμβουν για τη διατήρηση όλων των εργασιακών θέσεων σε περίπτωση συγχώνευσης των δύο πτηνοτροφικών συνεταιρισμών;
5. Θα ελέγξουν εάν τηρείται η εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία στην περίπτωση των εργαζόμενων μεταναστών;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Αλέξης Τσίπρας
Ηρώ Διώτη
Βασίλης Μουλόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου