30.7.10

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΡΤΑ 26 – 07 – 2010



Να διατηρηθεί και να α;ναβαθμισθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΑΤΕ
Υποπτο και μεθοδευμένο το "κόψιμό" της από τα τεστ αντοχής
Να προστατευθεί η περιουσια και η γη της μικρομεσαίας αγροτιάς του νομού

Το αγροτικό τμήμα της Νομαρχιακής Επιτροπής Αρτας του Συνασπισμού έδωσε την παρακάτω ανακοίνωση

«Τα λεγόμενα «τεστ» αντοχής σε σειρά από ευρωπαϊκές τράπεζες, που διοργάνωσε η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών αντιπροσώπευαν μια «καλοστημένη» και «πολυδιαφημισμένη» επιχείρηση, που στόχο είχε να εξωραΐσει την εικόνα των τραπεζών, να καθησυχάσει τεχνητά τους πολίτες και να ενισχύσει περισσότερο τους νεοφιλελεύθερους προσανατολισμούς και πολιτικές Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Είναι απολύτως «ύποπτο» το γεγονός ότι από αυτά τα «τεστ» αντοχής «κόπηκε» στη χώρα μας μόνο η Αγροτική Τράπεζα και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυτό το σπασμωδικό και περίεργο «κόψιμο» της ΑΤΕ έγινε αφού είχε προηγηθεί λίγες ημέρες πριν η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά της και αφού η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την πρόσληψη Συμβούλων για την αποτίμηση της αξίας της.Οταν μάλιστα που η τράπεζα Πειραιώς δανείζεται στην διατραπεζική αγορά από την ΑΤΕ για να αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητας τα οποία εμφανίζει

Όλα τα γεγονότα συντείνουν στο ότι το «κόψιμο» της ΑΤΕ από τα «τεστ» αντοχής υπήρξε απόρροια μεθοδεύσεων αλλά και προηγούμενου σχεδιασμού, προκειμένου να διευκολυνθούν βρώμικα σενάρια απαξίωσης, εκποίησης και λαφυραγώγησης της ΑΤΕ ή και εκχώρησής της στη διαχείριση της «τρόικα».

Αυτήν την ώρα, η Αγροτική Τράπεζα, όχι μόνο δεν πρέπει να πωληθεί, αλλά αντιθέτως χρειάζεται να αναβαθμιστεί ο δημόσιος ρόλος της και να αποκτήσει έναν νέο προσανατολισμό, με αποκλειστικά αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια.

Καλούμε τους κοινωνικούς φορείς του νομού να υψώσουν ασπίδα προστασίας στον δημόσιο χαρακτήρα της ΑΤΕ.

Οι αγρότες του Νομού έχουν υποθηκευμένες τις περιουσίες τους και τη γη τους στην Αγροτική Τράπεζα. Δεν είναι δυνατό να δοθούν πεσκέσι στην ιδιωτική τραπεζική κερδοσκοπία.

Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στον αφανισμό και τη χρεοκοπία της μικρής και μεσαίας αγροτιάς, της μικρής αγροτικής μεταποιητικής δραστηριότητας και της κτηνοτροφίας-πτηνοτροφίας που αποτελεί και τον κορμό της παραγωγικής συγκρότησης του νομού.

Ένα κίνημα για την δημιουργία ενός ισχυρού δημόσιου πυλώνα στον τραπεζικό τομέα είναι σήμερα όσο ποτέ αναγκαίο

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: