25.9.12

Τo Τμήμα Παιδείας ΣΥΝ   για τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια των καθηγητών ΑΕΙ & των Ερευνητών

Η μνημονιακή επίθεση ενάντια στη εκπαίδευση και την έρευνα κορυφώνεται τις μέρες αυτές.

Στο χώρο των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, η θεαματική μείωση της δημόσιας επιχορήγησης συνδυαζόμενη με το «κούρεμα» των αποθεματικών, οδηγούν στην ασφυξία τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.
Κατάργηση στην πράξη του αναγκαίου θεσμού των συμβασιούχων διδασκόντων, παύση διορισμών των ήδη εκλεγμένων μελών ΔΕΠ καθώς και των μελών ΕΤΕΠ και ΕΕΔΙΠ, καθιστούν τη λειτουργία των ΑΕΙ, αδύνατη.
Η σίτιση και η στέγαση των φοιτητών και των φοιτητριών περικόπτεται δραματικά και...
έρχεται να καταστήσει τις σπουδές των παιδιών της ήδη πολλαπλά δοκιμαζόμενης ελληνικής οικογένειας, τυπική και μόνον δυνατότητα.
Παράλληλα οι εξαγγελλόμενες περικοπές των μισθών στην Ανώτατη Εκπαίδευση καθιστούν την παραπάνω ζοφερή εικόνα ακόμα ζοφερότερη.
Ειδικά στις χαμηλότερες βαθμίδες (Λέκτορες και Επίκουροι Καθηγητές), οι εισοδηματικές απώλειες θα ξεπεράσουν το 20%, καθώς καταργούνται πλήρως το επίδομα άδειας και τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα.
Με τα νέα αυτά μέτρα, οι μισθολογικές απώλειες θα υπερβούν το 35%, από το 2009. Εάν μάλιστα συνυπολογιστούν τα ανάλγητα φορολογικά μέτρα της τελευταίας διετίας, το πραγματικό εισόδημα τους έχει συρρικνωθεί πάνω από 45%.
Οι νέες περικοπές οδηγούν νομοτελειακά τους δασκάλους των ΑΕΙ - η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι μισθοσυντήρητοι - στην οικονομική εξαθλίωση.
Στα Ερευνητικά Κέντρα η κρατική επιχορήγηση έχει φθάσει να μην καλύπτει όχι μόνο τις βασικές λειτουργικές δαπάνες αλλά ούτε τη μισθοδοσία των μονίμων υπαλλήλων και από ό,τι φαίνεται θα βαίνει μειούμενη δημιουργώντας σε συνδυασμό με την σχεδιαζόμενη «αναδιάρθρωση» του ερευνητικού ιστού, τις απαραίτητες συνθήκες ασφυξίας για να ανοίξει ο δρόμος στην εκποίηση και την ιδιωτικοποίηση.
Πιλοτικά βλέπουμε ήδη να εφαρμόζεται το σχέδιο αυτό στην περίπτωση του υπό κατάργηση Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών.
Τα Ερευνητικά Κέντρα συρρικνώνονται κι απαξιώνονται και το εξειδικευμένο τεχνικό και διοικητικό τους προσωπικό, μέσω των περικοπών σε μισθούς και επιδόματα του νέου ενιαίου μισθολογίου, οδηγείται εν πολλοίς στη μεγάλη δεξαμενή των «νεόπτωχων» εργαζομένων. Ταυτόχρονα, οι πρόσφατες μεγάλες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια των ερευνητών οδηγούν σε μισθολογικές απώλειες που υπερβαίνουν το 40% από το 2009, και έρχονται να συμπληρώσουν την εικόνα.
Μια εικόνα αποδιάρθρωσης των Ερευνητικών Κέντρων που οδηγεί σε αναγκαστική φυγή στο εξωτερικό μεγάλο και πολύτιμο για τη χώρα κομμάτι ερευνητών - που παράγει σοβαρό επιστημονικό έργο παρά τη συνεχή υποχρηματοδότηση, καθώς και πολλούς νέους πτυχιούχους και μεταδιδακτορικούς επιστήμονες, που οδηγεί σημαντικές δημόσιες ερευνητικές υποδομές σε εκποίηση και που τελικά, οδηγεί τον ερευνητικό ιστό σε διάλυση.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι ούτε αναγκαστικά, ούτε τυχαία. Αποτελούν συνειδητή εφαρμογή του νεοφιλελεύθερου σχεδιασμού για μια κοινωνία των λίγων μορφωμένων και των πολλών παριών.

Εμείς, τιμώντας τους αγώνες γενεών και γενεών για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και έχοντας κατά νου το τεχνολογικό και αναπτυξιακό αύριο της χώρας, δηλώνουμε με όλη μας τη δύναμη ότι τα σχέδιά τους δεν θα περάσουν!  

Τμήμα Παιδείας ΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: