17.7.12

Συνέντευξη του εκπρόσωπου τύπου Π. Σκουρλέτη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ (Π. Τσούτσιας)

  • Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το πρόγραμμα αυτό δεν βγαίνει. Δεν βγαίνει πρώτα απ΄ όλα γιατί δεν υπάρχει πιθανότητα να  πετύχει τους στόχους του, αλλά, κυρίως, δεν βγαίνει με βάση τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας. Δεν υπάρχει περίπτωση.
  • Όλη αυτή η ρητορεία περί επαναδιαπραγμάτευσης ήταν μια υπόθεση για να εγκλωβιστεί ξανά ο ψηφοφόρος και να του υφαρπάσουν την ψήφο του.
  • Μπορούμε να σκεφτούμε αν αυτό το περίμενε ένα, δύο, τρεις μήνες τι θα σημαίνει για την ελληνική κοινωνία και οικονομία;  Εδώ έχουμε την υλοποίηση μιας πολιτικής που ούτως ή άλλως επιδρά καταστροφικά πια για το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας και για την ίδια την οικονομία. Δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής ενός καλύτερου χρόνου. Δηλαδή πότε θα είναι καλύτερα; Όταν θα πάει να κλείσει το 45% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως λένε πλέον όλοι οι έγκυροι αναλυτές;  Όταν η ανεργία θα σκαρφαλώσει ακόμη πιο ψηλά; Γιατί θα είναι καλύτερα; Όταν θα χρειαστεί να υπάρξουν νέα μέτρα γιατί τα ελλείμματα θα έχουν πολλαπλασιαστεί;
    Άρα λοιπόν, αν μπορεί κανείς να οδηγηθεί σ΄ ένα συμπέρασμα, είναι ότι τάχιστα πρέπει να εγκαταλειφθεί αυτή η πολιτική. Είναι όρος επιβίωσης πια..
  • Μας προτείνουν να υπάρχει μια υποκατάσταση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος διαφόρων κερδοφόρων δημόσιων επιχειρήσεων από ιδιώτες.  Αυτό γιατί θα μεταφραστεί σε νέες θέσεις εργασίας ή σε περισσότερη ανάπτυξη;  Από πού κι ως πού; Υπάρχει καμιά τέτοια πρόβλεψη; Ίσα-ίσα..

                                                                 www.syn.gr
-       Απ΄ ότι φαίνεται από τις χθεσινές συσκέψεις των υπουργών –δεν λέω ότι δεν βγαίνει ο λογαριασμός- αλλά δύσκολα βρίσκεις αυτό το πακέτο των 11,5 δις €. Εσείς δεν μπαίνετε σ΄αυτή τη λογική των περικοπών.. Τι προτείνετε όμως..

… Που δεν είναι 11,5 δις απ΄ ότι κατάλαβα…

-       Μπορεί να είναι και παραπάνω…

.. συν τρία, συν δύο, που είναι η νέα τρύπα του προϋπολογισμού… Μιλάω για ένα άθροισμα που πρέπει να είναι γύρω στα 16,5 δις τελικά…

-       Μιλάτε για τα 3 δις του ’12.. συν δεν ξέρω τώρα με την έκθεση του ΔΝΤ…

.. Αυτά …  που έφερε μαζί του ο κ. Στουρνάρας όταν υποτίθεται θα πήγαινε να διαπραγματευτεί τον φόρτωσαν με άλλα 3 δις και τα άλλα 2 δις  που είναι η νέα τρύπα, πέρα από τα 2 που ήταν το έλλειμμα που είχε προϋπολογιστεί για τον τρέχοντα προϋπολογισμό, επιπλέον άλλα δύο. Άρα όλα αυτά….. μας κάνουν 16,5 δις…

-       Μισό λεπτό.. Αυτά τα 3 δις ήταν ψηφισμένα.. Δεν είναι καινούργια μέτρα…

Δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό. Είναι επιπλέον απαίτηση.. Εν πάση περιπτώσει, αποτελεί πλέον κοινό τόπο, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το πρόγραμμα αυτό δεν βγαίνει. Δεν βγαίνει πρώτα απ΄ όλα γιατί δεν υπάρχει πιθανότητα να  πετύχει τους στόχους του, αλλά, κυρίως, δεν βγαίνει με βάση τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας. Δεν υπάρχει περίπτωση. Βλέπετε ότι καθημερινά έχουμε ανθρώπους οι οποίοι αρνούνται και να προσέλθουν στις εφορίες να καταθέσουν τις δηλώσεις τους, δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και αντ΄ αυτού εισπράττουν μια ακόμη μεγαλύτερη σκληρότητα εκ μέρους της κυβέρνησης όπως αυτή που λέει ότι θα συνεχιστεί η υπόθεση με το χαράτσι της ΔΕΗ, η συνέχιση δηλαδή της συσχέτισης της είσπραξης του χαρατσιού για τα ακίνητα μέσω του λογαριασμού για τη ΔΕΗ…

-       Υποτίθεται όμως ότι δεν θα κοπεί το ρεύμα. Αυτό είναι δέσμευση…

Δεν θα κοπεί το ρεύμα… Εδώ όμως δεν θα πληρωθεί συνολικά ο λογαριασμός;… Δεν διαχωρίζεται το ποσό αυτό. Άρα;.. Δεν θα κοπεί το ρεύμα αν δεν πληρωθεί το χαράτσι; Αν δεν πληρωθεί και ο λογαριασμός όμως τι θα γίνει; Και εν πάση περιπτώσει το χαράτσι αυτό θα πάει στην εφορία, θα αθροιστεί με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις και μας είπαν ότι θα κινήσουν πάραυτα τις διαδικασίες για την είσπραξη των δημοσίων οφειλών. Πράγμα που σημαίνει κατασχέσεις κ.λπ.

-       Σ΄ αυτή τη λογική που λέτε, χθες στην Πολιτική Γραμματεία την προσωρινή του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι χρειάζεται η κατάρτιση ενός νέου επικαιροποιημένου μεσοπρόθεσμου σχεδίου το συντομότερο δυνατό, γιατί θα είναι στον αέρα ο προϋπολογισμός χωρίς νέο μεσοπρόθεσμο. Χρειάζεται δηλαδή μια συνολική συμφωνία για την περίοδο ως το 2016. Υιοθετείται το σκεπτικό του κ. Βενιζέλου ότι δεν βγαίνει ο λογαριασμός κι ότι χρειάζεται ένα νέο μεσοπρόθεσμο;…

Ο κ. Βενιζέλος κάθε εβδομάδα εξαγγέλλει και μια νέα προσέγγιση γύρω από τα θέματα του μνημονίου. Μία το λέει επικαιροποίηση, μία λέει ένα νέο μνημόνιο. Όλα αυτά βέβαια δεν έχουν καμία απολύτως αξία γιατί όταν φτάνουμε στην ώρα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, τότε βλέπετε ότι και οι τρεις πλέον συμφωνούν στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου. Όλα αυτά είναι απλώς προθέσεις, είναι υπό την έγκριση της τρόικας, κατά συνέπεια εξυπηρετούν απλά και μόνο επικοινωνιακούς σκοπούς. Εκείνο το οποίο, νομίζω, είναι εμπεδωμένο πλέον και στους ψηφοφόρους των τριών σημερινών μνημονιακών κομμάτων, των συγκυβερνώντων, είναι ότι όλη αυτή η ρητορεία περί επαναδιαπραγμάτευσης ήταν μια υπόθεση για να εγκλωβιστεί ξανά ο ψηφοφόρος και να του υφαρπάσουν την ψήφο του.

-       Το ερώτημα όμως είναι, θα μπορούσε στην παρούσα συγκυρία όπως είναι αρνητική και για τη χώρα μας κυρίως, αλλά βλέπουμε ότι έχει μπει στο παιχνίδι χοντρά και η Ιταλία και η Ισπανία, όλος ο ευρωπαϊκός Νότος, να θέσεις τώρα τέτοια ζητήματα;.. Ή υα πρέπει να περιμένεις;… Είσαι σε άμυνα..

Να υποθέσουμε λοιπόν για την οικονομία της συζήτησης ότι θα έπρεπε να περιμένουμε. Μπορούμε να σκεφτούμε αν αυτό το περίμενε ένα, δύο, τρεις μήνες τι θα σημαίνει για την ελληνική κοινωνία και οικονομία;  Εδώ έχουμε την υλοποίηση μιας πολιτικής που ούτως ή άλλως επιδρά καταστροφικά πια για το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας και για την ίδια την οικονομία. Δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής ενός καλύτερου χρόνου. Δηλαδή πότε θα είναι καλύτερα; Όταν θα πάει να κλείσει το 45% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως λένε πλέον όλοι οι έγκυροι αναλυτές;  Όταν η ανεργία θα σκαρφαλώσει ακόμη πιο ψηλά; Γιατί θα είναι καλύτερα; Όταν θα χρειαστεί να υπάρξουν νέα μέτρα γιατί τα ελλείμματα θα έχουν πολλαπλασιαστεί;
Άρα λοιπόν, αν μπορεί κανείς να οδηγηθεί σ΄ ένα συμπέρασμα, είναι ότι τάχιστα πρέπει να εγκαταλειφθεί αυτή η πολιτική. Είναι όρος επιβίωσης πια..

-       Ωραία.. Και τι πρέπει να γίνει; Αυτό είναι το ερώτημα… Γιατί μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αφοριστικός.. Επιτρέψτε μου να το πω.. Απαντάει με ένα όχι  σε όλα, αλλά δεν έχει καταθέσει μετά τις εκλογές μια συγκεκριμένη πρόταση..

Γιατί το λέτε αυτό; Νομίζω ότι όλα όσα είχαμε καταθέσει ως πρόγραμμα εκ μέρους μας βρίσκονται εν ισχύ. Δηλαδή η ανάγκη κατάργησης όλων αυτών των μέτρων που λειτουργούν εντελώς υφεσιακά σε σχέση με την οικονομία και ταυτόχρονα αυτό το οποίο είναι απαραίτητο, να υπάρξει πια μια άλλου είδους συνεννόηση, σχέση, ρήξη αν θέλετε, γιατί προφανώς κάθε διαπραγμάτευση έχει το στοιχείο της σύγκρουσης, με τους ευρωπαίους εταίρους μας. Δηλαδή πιστεύετε ότι εκείνοι θεωρούν ότι η συνταγή του μνημονίου μπορεί να οδηγήσει σε αποτέλεσμα; Δεν μπορεί να οδηγήσει σε αποτέλεσμα. Αλλά όταν βλέπουν ότι η ίδια η ελληνική κυβέρνηση δεν αμφισβητεί τη φιλοσοφία, τη λογική αυτής της πολιτικής, ενθαρρύνονται. Δεν θα είναι αυτοί πρώτοι που θα αμφισβητήσουν τα δικά τους σχέδια, που ούτως ή άλλως έχουν αποτύχει. Η Ελλάδα έχει το συμφέρον να αμφισβητήσει αυτά τα σχέδια. Αλλά δεν το κάνει. Το κάνει μόνο για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

-       Να σας αναφέρω ένα παράδειγμα που αυτή τη στιγμή είναι ασαφές τι ακριβώς προτείνετε… Είναι οι ιδιωτικοποιήσεις.. Ακούμε ότι μιλάτε για κρατικές, αναπτυξιακές πρωτοβουλίες κ.λπ. Πρακτικά όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Είναι γενικό..

ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Να σας πω.. Αυτή τη στιγμή τι μας προτείνουν; Μας προτείνουν να υπάρχει μια υποκατάσταση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος διαφόρων κερδοφόρων δημόσιων επιχειρήσεων από ιδιώτες.  Αυτό γιατί θα μεταφραστεί σε νέες θέσεις εργασίας ή σε περισσότερη ανάπτυξη;  Από πού κι ως πού; Υπάρχει καμιά τέτοια πρόβλεψη; Ίσα-ίσα.. ΟΙ τιμές που θα γίνουν οι πωλήσεις αυτών των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, ακριβώς λόγω της ύφεσης και της πτώσης των τιμών, θα είναι εξευτελιστικές. Θα είναι ουσιαστικά ένα χάρισμα δημόσιων επιχειρήσεων και δημόσιου πλούτου σε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα. Από την άλλη, υπάρχει και η διεθνής εμπειρία, η οποία λέει ότι όπου συνέβησαν ιδιωτικοποιήσεις, ιδιαίτερα στρατηγικών τομέων της οικονομίας,  αυτό δεν μεταφράστηκε σε πιο αξιόπιστες, πιο φτηνές υπηρεσίες για τους καταναλωτές, για τους πολίτες. Υπάρχουν τα παραδείγματα των σιδηροδρόμων της Μεγ. Βρετανίας Και την ίδια στιγμή βλέπετε ότι άλλοι εταίροι μας, όπως στη Γαλλία, δεν συζητάνε να ιδιωτικοποιήσουν το νερό. Ίσα-ίσα, επεκτατική πολιτική κάνει η γαλλική κυβέρνηση. Οι δημόσιες γαλλικές εταιρείες που ασχολούνται με την ύδρευση, θέλουν να αγοράσουν και άλλες αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Ή στη Γερμανία κατά 40%, μία μόνο δημόσια τράπεζα, ελέγχει το τραπεζικό της σύστημα. Και να σας πω και κάτι άλλο το οποίο νομίζω κακώς δεν αναδεικνύεται. Η Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια υπήρξε πρωταθλήτρια στις ιδιωτικοποιήσεις. Το αποτέλεσμα ποιο είναι; Έχουμε μια ισχυρή οικονομία αυτή τη στιγμή ή έχουμε μια έωλη οικονομία η οποία καρκινοβατεί;  Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή ως προς την επιχειρηματικότητα του δημοσίου είναι μια χώρα η οποία βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα….

-       Κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό.. αλλά πρέπει να κατατεθούν κάποιες προτάσεις.. Κάτι πρέπει να γίνει σ΄ αυτό…

Άρα λοιπόν αυτό το οποίο χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει ένα αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο προϋποθέτει κυριολεκτικά μια επανάσταση στη λειτουργία και τη συγκρότηση του δημόσιου τομέα..

-       Ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να το έχετε αυτό το σχέδιο…

Βεβαίως.. Το έχουμε σε γενικές γραμμές. Το επεξεργαζόμαστε. Θα καταθέσουμε συγκεκριμένες αντιπροτάσεις για κάθε προτεινόμενη προς ιδιωτικοποίηση επιχείρηση. Και ταυτόχρονα διαμορφώνουμε ακριβώς σε γενικές γραμμές ένα τέτοιο σχέδιο ανασυγκρότησης της δημόσιας διοίκησης. Πρέπει το δημόσιο να λειτουργήσει όχι σε μια βάση όπως το ξέραμε. Πρέπει η έννοια της οργάνωσης και της διοίκησης να γίνουν πραγματικότητα. Πρέπει να υπάρξει μια δημόσια λογοδοσία. Πρέπει η ίδια η κοινωνία να ενημερώνεται για το πώς πορεύεται το ελληνικό δημόσιο. Δεν μπορεί να απολογείται μόνο στην εκάστοτε κυβέρνηση. Το δημόσιο πρώτα και κύρια ανήκει στους πολίτες αυτής της κοινωνίας.

To Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: