29.3.12

Ένας από τους πρωτεργάτες της ιδέας της ενότητας της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ναι πια κοντά μας....



Ο σύντροφος και συμπατριώτης μας ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΝΙΑΣ, έφυγε αργά χθες τη νύχτα, στα 73 του χρόνια, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου επί ενάμιση μήνα έδωσε άνιση μάχη με τον καρκίνο. 
Ο Γιάννης υπήρξε ηγετική προσωπικότητα της  Αριστεράς, με πάνω από μισό αιώνα συμμετοχή στους αγώνες της νεολαίας και των εργαζομένων, με αντιδικτατορική δράση, γραμματέας του ΚΚΕ εσωτερικού, ηγετική φυσιογνωμία της ΑΚΟΑ και του ΣΥΡΙΖΑ
Σταθερός στις αξίες της Αριστεράς, συνομιλητής με επιχειρήματα, ανθρώπινος και καταδεκτικός.
Ο Γιάννης μας  γεννήθηκε στους Μελισσουργούς της 'Αρτας το 1939.

 Ως στέλεχος της προδικτατορικής Αριστεράς, ανάπτυξε έντονη αντιδικτατορική στάση στα χρόνια της Χούντας. Όπου συνελήφθη και βασανίσθηκε 
 Μετά τις σπουδές του στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.πήγε στο Γκρτας της Αυστρίας όπου και εκεί ως φοιτητής ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική και πολιτική δράση ενώ εκλέγεται στο Διοικητικό Συμβούλιο των Ελλήνων Φοιτητών του Γκρατς και γίνεται μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γερμανίας.

Κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα, εντάσσεται στην οργάνωση της σπουδάζουσας παράταξης της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, στην οποία εκλέγεται γραμματέας και αργότερα στο μετέχει στο Κεντρικό Συμβούλιο του κινήματος. Κατά την διάρκεια της Δικτατορία των Συνταγματαρχών το 1967 υπηρετεί στις Ένοπλες Δυνάμεις. Μετά την διάσπαση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας το 1968 εντάσσεται πολιτικά στο ΚΚΕ εσωτερικού. Το 1969 μετά την απόλυσή του από τον στρατό, αναπτύσσει αντιδικτατορική δράση με την νεολαία του Ρήγα Φεραίου του ΚΚΕ εσωτερικού και του Πανελλήνιου Αντιδικτατορικού Μετώπου. Τον ίδιο χρόνο συλλαμβάνεται και φυλακίζεται στο στρατόπεδο πολιτικών εξόριστων στο Παρθένι της Λέρου.
Η πολιτική του δράση στο ΚΚΕ Εσωτερικού συνεχίζεται κατά τη Μεταπολίτευση και το 1982 εκλέγεται γραμματέας του
Παράλληλα μετέχει ήδη ως συνδικαλιστής στο συνδικαλιστικό κίνημα των Πολιτικών Μηχανικών και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

 Το 1987, μετά τη διάσπαση ΚΚΕ Εσωτερικού, συνεχίζει την πολιτική του δράση στο κόμμα ΚΚΕ Εσωτερικού – Ανανεωτικής Αριστεράς όπου γίνεται αρχηγός κόμματος.
 Στην συνέχεια μέχρι σήμερα, εντάσσεται στην Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά (ΑΚOΑ) που από το 2004, αποτελεί συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. 
Το 2007 εκλέγεται βουλευτής επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ και παραμένει μέλος του Κοινοβουλίου μέχρι τις Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 2009


Ας μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι ο Γιάννης μας  μπήκε στην Αριστερά με περιουσία, και τελειώνει το βίο του φτωχός. Αυτή η περιουσία δεν φαγώθηκε για να κάνει πολιτική καριέρα, αλλά αφιερώθηκε στις ανάγκες της Αριστεράς. Σε εποχές που η ενασχόληση με τα κοινά ταυτίζεται με τον καριερισμό και τον παράνομο πλουτισμό, η αριστερή ανιδιοτέλεια ανθρώπων όπως ο Γιάννης πρέπει να εξαίρεται.

Η πολιτική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΑΡΤΑΣ στέλνει τα θερμά της συλλυπητήρια στον αδερφό του Νίκο και στους δικούς του ανθρώπους.

Το μόνο πράγμα που δεν διαπραγματευοόμαστε είναι η ιστορία μας. Σήμερα πενθούμε

Καλό ταξίδι ΦΙΛΕ  ΣΥΝΤΡΟΦΕ και ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗ  Γιάννη.



Γραφείο Τύπου
ΣΥΡΙΖΑ ΑΡΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: